Kopernikten Keplere
1471 de doğan Polonyalı Kopernik, Güneş merkezli yeni bir evren modeli ortaya atmış fakat ispat edememişti.
Ondan sonra gelen Danimarkalı Tycho Brahe ömrünü Mars gezegenin gözlemlerine vermiş, Batlamyus modelinin doğru olduğunu Kopernik’in hatalı olduğunu ispata çalışmaktadır.
Bir gün Kral Brahe’nin rasathanesini ziyarete gelir. Fakat kapıda Brahe’nin köpeğinin saldırısına uğrayıp, onu tekmeler. Bu olaya çok kızan ve zaten mizaç olarak çok hırçın olan Brahe, Kralı içeri almaz. Kral da gözlem evini kapatır ve Brahe’yi Danimarka’dan atar.
Prag’a giden Brahe, 40 yıllık gözlemlerini de yanına alır. Kendisine Prag Üniversitesinde bir profesörlük kadrosu ve emrine matematiği çok kuvvetli olan genç bir asistan verilmiştir. Birlikte,Batlamyus modelini doğrulamak için bir yıl çalışırlar. Brahe hastalanır, ölüm döşeğinde asistanını yanına çağırır, 40 yıl boyunca yaptığı Mars gözlemlerini ona verir ve onları sadece Batlamyus Modelini ispat etmek için kullanacağına dair söz alır.
Asistanı yıllarca çalıştıktan sonra, tam tersine Batlamyus modelinin yanlış olduğunu ispatlar ve Kopernik modelini daha da geliştiren, Gezegenler Güneş etrafında elips çizerler diyen ve kendi adıyla anılan bugün ki modeli verir.
Bu genç asistan, Johan Kepler’dir.
Not: Batlamyus, kendi evren modelinde ilk önermesinde gök cimilerinin durağan olmadığı, Dünya’nın etrafında bir yörüngede döndüklerini ve Dünya’nın merkez olduğunu ileri sürmüştür. Her gök cismini farklı uzaklıklarda bir yörüngeye oturtmuştur.
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder