Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Yapay zeka öğretmenlerin iş yükünü azaltacak da…

Yapay zeka öğretmenlerin iş yükünü azaltacak da…

Eğitim sektöründe yapay zeka kullanımı yayılmaya başladı. Öğretmenlerin modası geçecek mi? İş yükü azalmış öğretmenleri, eğitim sektörü çalıştırmayı sürdürür mü?

Khan Academy kurucusu ve CEO’su Sal Khan, bir Harvard-MIT etkinliğinde yapay zekanın eğitimde kullanılmasının “bir zorunluluk” olduğunu söyledi.

ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinin ardından okulların modeli yasaklamasını da içeren ilk kamuoyu tepkisinden “rahatsız” olsa da, Khan Academy Mart ayında kendi yapay zekalı sohbet robotu Khanmigo’yu piyasaya sürdü.

Ne yapıyor Khanmigo?

Öğrencilere kişiselleştirilmiş rehberlik sağlıyor.

“Khan Academy’nin “Khanmigo” olarak bilinen sohbet robotu, öğrencilerle konuşup tartışarak onlara ev ödevlerinde rehberlik ediyor. Sohbet robotu daha sonra başarıları ve geliştirilmesi gereken alanları öğretmenlere bildiriyor. Khanmigo, öğrencilere cevapları söylemek yerine, öğrencilerden bir sonraki adıma kendi başlarına ulaşmaları için düşüncelerini açıklamalarını istiyor.

Önümüzdeki haftalarda Khan Academy, sohbet robotunun öğrencilerle yazılı kompozisyonlar üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanıyan bir özelliğini tanıtacak. Chatbot ayrıca intihali önlemek için öğretmenlere yazma sürecinin tam bir raporunu sunacak. Eğer bir öğrenci ChatGPT’ye ya da başka bir araca gider ve kompozisyonu kopyalayıp yapıştırırsa, Khanmigo öğretmene ‘Bu kompozisyonun nereden geldiğini bilmiyorum, bu biraz şaibeli’ diyecek”

Önce, “Bu üretken yapay zeka insan becerilerimizi güçlendirecek mi, yoksa istemeden de olsa onların azalmasına yol açabilir mi?” sorusunu soran başka bir yazar ise, “Khan Academy, öğrencilerle etkileşim kurmak için Sokratik bir yaklaşım kullanan bir öğretim asistanı geliştirdi. Kendi sözleriyle ‘Genellikle analitik, içe dönük, doğrudan ve memnun etmeye hevesli olan geleneksel yapay zekanın aksine, Khanmigo tuhaf, eksantrik ve merak duygusuyla dolup taşıyor.

Tipik bir YZ büyük resmi görmekten aciz olabilirken, Khanmigo bundan keyif alıyor ve her zaman büyük bir anlatı yolculuğuna çıkmaya hazır.! Khanmigo’nun nasıl ya da neden büyük resmin tadını çıkardığı konusunda net değilim ve bu yapay zekanın neden bir egosu varmış gibi göründüğü konusunda da endişeliyim” diyor.

Kısaca eğitim sektöründe yapay zeka kullanımı yayılmaya başladı.

Öğretmenlerin modası geçecek mi?

Yapay zeka kullanımı önemli bir soruyu gündeme getiriyor:

Khanmigo gibi yapay zeka destekli araçlar, insan öğretmenleri modası geçmiş hale getirebilir. Khan Academy, Khanmigo gibi araçların şu anda bir öğretmenin zamanının %50’sine kadarını alan öğretim dışı görevlerin bazılarını hafifletebileceğine inanıyor. Bu da potansiyel olarak öğretmenlerin iş yükünü azaltabilir.

İş yükü azalmış öğretmenleri, eğitim sektörü çalıştırmayı sürdürür mü onu da artık siz düşünün.

Kaynak: yapayzeka.news

Spread the love

Yorum gönder