Teknolojinin Zararları
–Teknolojiyi sınırsız kullanmak beyne zarar verir mi?
Uzun süre teknolojik aletler kullanmanı beyne zarar verdiği kesinlikle doğru. Beynin elektriksel aktivitesini ve işleyişini bozar. Çevreye yaydığı ışınlar beyin hücrelerine zarar verir. Beyin hücresinde oluşan bu hasar sonucunda birçok hastalık ortaya çıkabilir veya daha sonraki yıllarda ortaya çıkabilen hastalıklar daha erken dönemde görülebilir. Epilepsi denen hastalık yani sara hastalığı beynin elektriksel aktivitesinin bozulması ile giden hastalıktır. Uzun saatler bu enerjiyle temas halinde olmak epilektik nöbetleri de tetikleyebilir.
–Cep telefonu kullanımı süresi ne kadar olmalı?
Günümüzde yaygın şekilde kullanılmakta olan akıllı telefonlarda, tıpkı bilgisayarlardaki gibi pek çok işletim sistemi bulunmakta ve kişiler kesintisiz olarak internet ortamına da bağlı kalmaktadırlar. Durum böyle olunca hemen herkes akıllı telefonlarını konuşma dışında da yanlarından ayırmamaktadırlar; dolayısıyla telefonlar durmadan çevreye zararlı enerji yaymaktadır. En azından internete girilmesi gerekmedikçe, “mobil veri”nin kapatılmasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca konuşma esnasında telefonu beynimize çok yakın, kulak hizasında tutmaktayız. Yakın temasla yayılan bu enerjinin beyin hücrelerine ve işleyişine zarar verdiği bugün için kanıtlanmıştır. Zorunluluk dışında sohbet amaçlı telefonla konuşmamak gerekir. Ne kadar kısa süreli konuşursak zararlı ışınlara o kadar az maruz kalırız. En azından kulaklıkla konuşmaya mümkün mertebe dikkat edilmelidir. Bunun yanında telefonu sosyal medya takibi için amaç dışı kullanmamak gerekir.
–Teknoloji yüzünden beynimiz tembelleşiyor, daha çok unutuyoruz. Bunu nasıl önleyebiliriz?
Teknoloji beynin kullanılmasını azaltır. Son zamanda, ne sorulursa sorulsun özellikle gençler ve çocuklar sorunun cevabını bilgisayarda arar oldular. Bu durum özellikle beyni gelişmekte olan çocukların düşünce gücünü, öğrenme kapasitesini azaltmaktadır. Beyin çalışmazsa bir süre sonra düşünce fonksiyonu yavaşlar ve unutkanlıklar kaçınılmaz olur. Tüm bilimsel yayınlar, bunamamak için bulmaca çözmeyi, kitap okumayı ve beyin egzersizleri yapmayı tavsiye eder. Maalesef son zamanda bulmacanın bile cevabı bilgisayarda aranmaktadır.
–Teknolojik aletler ne tür hastalıklara yol açıyor?
Teknolojik aletlerin, beyne fiziksel olarak yaptığı zararlar tüm dünyada ispatlanmıştır. Son zamanlarda sebep olduğu ve tedavisi şart olan diğer bir sorun da bağımlılıktır. Hatta yapılan araştırmalar teknoloji bağımlılarının sigara ve alkol bağımlılığından daha fazla sayıda olduğunu göstermektedir. Bu bağımlılık ikili ilişkileri zedelemekte, iletişimi koparmakta, boşanmalara ve iş kayıplarına sebep olmakta ve kişiyi asosyal yapmaktadır.
Herkes her yerde yanında telefon taşımakta, her yaptığını sosyal medyada paylaşmakta ve sabah kalkar kalkmaz teknolojik aletlerin başına oturmaktadır. Sigara ve alkol nasıl belli yaşa kadar yasaksa bazı teknolojik aletlerin de çocuklarda kullanımı yasaklanmalıdır; çünkü çocuklarda bağımlılığa sebep olabilmekte ve bu aletlere bağımlı kalmak beynin zeka gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bir süre sonra teknolojik aletlerden kurtulmak için merkezlerin kurulması şart hale gelecek.
–Teknolojik aletlerin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarının tedavisi var mı? Yoksa teknoloji bedenimizde geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar mı bırakıyor?
Beyinde ve sinir sisteminde oluşan kalıcı hasarların düzelmesi mümkün değil. Beynin elektriksel aktivitesi bozulmamışsa veya hücrelerde tam hasar oluşmamışsa tedavi mümkündür; fakat teknolojik aletlerin yaydığı ışınların hücrede hasar yaptığı bilinmekle beraber; ne tür bir hasar yaptığı tam olarak bilinmemektedir. Demans, parkinson, beyin tümörü gibi hastalıkları bu zararlı ışınlar tetikleyebilir. Epilepsi, beyindeki elektriksel aktivite bozukluğundan kaynaklanır. Uzun süre teknolojik aletler kullanmak bu hastalığı tetikler. Buna benzer kalıcı veya kalıcı olmayan birçok hasar sinir sisteminde ve beyinde oluşur.
–Teknolojik aletlerin yaratacağı rahatsızlıklardan kendimizi korumamız mümkün mü?
Günümüzün çalışma koşullarında teknolojik aletleri kullanmamak mümkün değil; fakat süreyi olabildiğince kısa tutmak bizim elimizde. Son yıllarda 24 saat yanımızdan ayırmadığımız telefonlar, içlerinde birçok teknolojik iletişim aracını da barındırmaktadır. Yanı başımızda açık olan bu telefonlar durmadan zararlı ışın yaymakta ve bize zarar vermektedir. Bu yüzden telefonu mümkün olduğunca az zaman aralıkları ile konuşma amaçlı kullanmak gerekir. Özellikle gazeteleri ve kitapları kesinlikle bilgisayardan okumamak gerekir. Mümkün olduğunca sosyal medyayı az kullanmak sağlığımız açısından önemlidir.
–Teknoloji düşünmemizi, konuşmamızı bile etkiliyor. Gençler üzerinde yapılan araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımı sonucunda aksanların bozulduğunu göstermekte. Bu neden kaynaklanıyor?
Teknoloji düşünce gücümüzü zayıflatır, sosyal hayattan koparır, hayal kurmayı, sanatsal aktiviteyi, sosyalliği ve kıvrak zekayı kontrol altında tutan sağ beyni pasifize eder. Bundan dolayı gençlerin düşünce gücü azalır, kelime hazinesi azaldığı için konuşma akıcı olmaz. Bunun yanında teknolojik aletlerin yaydığı ışınlar, beyin hücrelerine ve emirleri kasa götüren ve kas hareketini sağlayan sinirlere zarar verir. Hareketle ilgili bu hasara aksonal hasar denir.
–Evimizdeki wi-fi teknolojisi, baş ucumuzda bulunan iPad, iPod, iPhone’lar Gece internet bağlantısını kapatıp, teknolojik cihazları salonda bırakıp öyle mi uyumaya gitmeliyiz? Yatak odasında teknolojik alet olmamalı mı?
Sadece yatak odasında değil, tüm yaşam ortamlarında bu aletleri kendimizden olabildiğince uzak tutmamız gerekir. Tabii ki uyku halindeyken, kesinlikle bu aletleri oda dışında veya kapalı tutmak bizi zararlı ışınlardan korur.
Serdar Dağ
Kaynak: serdarsag.com
Yorum gönder