Sümela Manastırı
Sümela Manastırı’nın inşasına MS 385 yılında taş ve kil tuğlalar kullanılarak başlanmıştır. Başlangıçta Barnabas adında bir Rum keşiş tarafından, kayalar kullanılarak iki oda inşa edilmesine yardımcı olan yeğeni Sophronios’un yardımıyla inşa edilmiştir. Sonraki yüzyıllarda diğer keşişler de onlara katılmış ve manastırı genişletmişlerdir.
Manastır Bizans İmparatoru Justinianus’un emriyle büyütülmüş, ancak daha sonra MS 650 yılında Bizanslılar tarafından yağmalanmış ve yakılmıştır. Daha sonra manastıra 72 oda ve zengin bir kütüphane ekleyen Komnenoslar tarafından restore edilmiştir.
Sümela Manastırı, 13. yüzyılda Trabzon İmparatorluğu’nun varlığı sırasında önem kazanmış ve bugünkü halini almıştır. Basil ve Yuhanna tarafından zengin hediyelerle donatılmış, ancak en önemli katkısı Aleksios III (1349-1390) döneminde olmuştur. Efsaneye göre, Aleksios III, kendisini Sümela Manastırı’nı restore etmeye teşvik eden Bakire bir kadın tarafından bir fırtınadan kurtarılmıştır.
Manastır kompleksi birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, bir misafirhane, bir kütüphane ve Doğu Ortodoks Hıristiyanları tarafından saygı duyulan kutsal kaynaktan oluşmaktadır. Kaya Kilisesi, Eski ve Yeni Ahit’in tamamını tasvir eden muhteşem freskleriyle en göze çarpan özelliğidir. Freskler Yaratılış’taki yaratılış öyküsüyle başlayıp İsa’nın göğe yükselişine kadar devam etmekte ve Eski Ahit’teki peygamberlerin çoğunu içermektedir. Duvarlarına 140 farklı hikâye resmedilmiş olan kilise, eşsiz ve özel bir yerdir.
Sümela Manastırı 2000 yılında UNESCO Geçici Listesi’ne eklenerek tarihi ve kültürel önemi kabul edilmiştir.
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder