Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Halkbilim Terimleri Sözlüğü

Halkbilim Terimleri Sözlüğü

abamaBir toplumun, başka bir topluma özgü halkbilim öğe, ürün ya da olaylarını benimsememesi, krş. uyum, ödünçleme, benimseyim.
açık değerAçıklanmaları kolayca yapılabilen halkbilim ürün ve olaylarının taşıdığı belirleyici nitelik, bk. değer. krş. toplumsal değer, törensel değer, kapalı değer.
açık halkbilimGözle görülebilen halkbilim olay ve ürünleri, bk. halkbilim olayı, halkbilim ürünü. krş. özdeksel halkbilim, tinsel halkbilim, gizli halkbilim.
açıklayıcı masalKonusunu oluşturan usdışı olaylara açıklık getirmeye çalışan anlatı türü. bk. masal krş. nedenli masal.
adakYerine getirileceğine söz verilen böcek yutma, mum yakma, oruç tutma, besin sunma, su dökme, kurban kesme, şenlik yapma gibi adamak eylemi ya da adanılan şeylerden her biri. bk. adak yapmak, yakarı, cancılık, tapıncak.
adak yapmakDoğaüstü güç, nesne ya da varlıklara dilekte bulunan birey ya da toplulukların, isteklerinin gerçekleşmesi durumunda, yerine getirmeye söz verdikleri adamak eylemi, bk. adak.
addan sakınmaBirçok topluluklarda saptanan kimi akraba, ölü, kişi, hayvan, bitki adlarının anılmaması biçimindeki geleneksel uygulama, bk. sakınma, gelenek, krş. dayısal sakınma, sililiksizlik.
ağı bakısıAğılanan civcivin, yaşayıp yaşamadığına bakılarak geleceği okuma işi. bk. bakı, horoz bakısı.
aile sagasıBir ailenin, bir ya da birkaç kuşak süresince geçirdiği yaşantıyı konu alan saga türü. bk. karşıt saga, tarihsel saga.
ak büyüSayrılık, yaralama, ölüm, kaza vb. doğal yıkımları önlemeyi amaçlayan, uygulama yönünden bireyin ve toplumun iyiliğine yönelen büyü türü. bk. büyü. krş. kara büyü.
akrabaAynı kandan gelen ya da geldiklerine inanan bireylerle, birtakım uygulama ve kutsamalarla aralarında kan birliği sağlanan bireylere verilen ad. bk. akrabalık, dirimbilimsel akraba, atasoylu akrabalık.
akrabalıkBirbirlerine karşı birtakım toplumsal, ekonomik, kültürel ilişki ya da yükümlülükleri olan akrabaların oluşturdukları düzen. bk. akraba, babayanlı akrabalık, anayanlı akrabalık, sınıflayıcı akrabalık, atasoylu akrabalık.
akrabalık kuramıTarihsel masal okulunun ilkelerinden birini oluşturan ve benzer halkbilim olay ile ürünlerinin ancak akraba toplumlar arasında görülebileceğini öne süren görüş. krş. göç kuramı.
alaDinleyenleri eğlendirmek amacıyla düzenlenen, içi kurnazlık ve dalaverelerle dolu olan bir tür düzmece anlatı, bk. halk alası. krş. masal, öykü.
alışılmış masalBelirli bir yiğitin çevresinde oluşup gelişen kimi olayları konu alan masal türü. bk. kişisel serüven, kişisel saga.
altbölükBağlı bulundukları soy yapısı içinde, kendilerine özgü soydan gelme dinsel kaynaklı: toplumsal, ekonomik ya da kültürel birer uğraşı ve yaşam yöntemleri bulunan, ayrıca, birbirleriyle ilişkilerini kutyasaklaşmış kurallara göre sürdüren topluluklardan her
altkatmanYaratıcı gücü olmayan, yalnız üstkatmanın yaratılarından esinlenerek yaptığı öykünme yaratılardan oluşturduğu bir düzen içinde yaşamını sürdüren halk katmanı. (Bu görüş geçerliliğini yitirmiştir.) bk. üstkatman.
altkültürUlusal ya da toplumsal kültürleri oluşturan kültür birimlerinden her biri. bk. köylü kültürü, halk kültürü, seçkin kültürü, özdeksel kültür. krş. altbölük.
altkültür alanıBir gelenek ya da göreneğin, büyük bir dağılma ve yayılma gösterdiği coğrafya bölgesi, bk. kültür alanı, sınıf.
anayanlı akrabalıkTüm akrabalık ilişki ve sorunlarını, ana soyunu temel alarak çözümlemeye çalışan akrabalık türü. krş. babayanlı akrabalık.
anlamsal değişimHalk kültürünü oluşturan ürün ve olaylarda görülen aynı zamanda yatay oluşum adıyla anılan anlam değişmesi, bk. değer değişimi, yatay oluşum, krş. durum değişimi.
arı dilSöz varlığında hiçbir yabancı sözcük bulunmayan, yalnız kendi kurallarına ve özdeğerlerine uygun biçimde işleyen dil. bk. dil.
arınmaHalk gelenek ve göreneklerine ilişkin, şu ya da bu yoldan kirlendiği varsayılan kişi, hayvan vé eşyaları, bu pisliklerden arıtma amacıyla başvurulan ateşe tutma, yakma, tütsüleme, yıkama, su püskürtme, kurban kesme, büyülü sayı ve formül kullanma gibi hal
aşk büyüsüAşka düşmesi istenen birinin tırnak, saç, kan, tükrük gibi vücut ürünleriyle, tesbih, bıçak, ayakkabı ya da giysi gibi kullandığı nesneler ve özel olarak yapılan ilaçlarla oluşturulan büyü türü. bk. büyü. krş. organsal büyü.
aşk masalıGenellikle evlenmeyle sonuçlanan aşkları konu alan masal türü. bk. kişisel masal. krş. kurtarım masalı, edinim masalı.
at bakısıAtların yürüyüşlerine bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. fare bakısı.
at oyunuAtın türlü . devinimlerinin yansılamalarından oluşan oyun türü. bk. oyun, benzer-duyusal büyü. krş. yılan oyunu, ateş oyunu.
atacılıkUzak atalara ilişkin yok olmuş geleneksel özelliklerin, sonraki kuşaklarda yeniden görülebileceğini ileri süren halk öğretisi ata özelliklerinin torunlarda görüleceğine ilişkin yaşambilimsel kuram. bk. atasoy. krş. cancılık.
atadirimcilikDinin ölü ruhlarının, özellikle ata ruhlarının dirilerek yaşantılarını sürdürdüklerine dayanan evrensel inancın sonunda doğduğunu ileri süren görüş. bk. din.
atasoyİlkel toplumlarda, boyları oluşturan bireylerin kendisinden türediklerine inandıkları insan, hayvan, bitki, nesne ya da doğa olayı kimliğinde olan ortak ata. (Kimi ilkellerde, boylarda saptanan bu tür atanın dışında kişisel, ailesel, cinsel ya da yerel at
atasoyculukBir boyun, bir insan topluluğunun, iki ya da tek bir kişinin aynı atadan geldiğine inandığı bir hayvana, bitkiye, nesneye ya da seyrek olarak bir doğa olayına gizemsel, büyüsel ve akrabasal duygularla bağlanışı bu bağlanıştan doğan görevler, yasaklar ve k
atasoylu akrabalıkAynı atasoydan geldiklerine inanan bir boyun bireyleri arasındaki ilişkileri düzenleyen kan bağı. bk. atasoy, boy, akrabalık.
atasözüHalkın, doğal ve toplumsal olaylarla ilgili kanıtlarını belirleyen özlü, kısa, geleneksel halk anlatımı. (Bu anlatım genellikle uyaklı, benzer, karşıt anlamlı, eş sesli sözcüklerle sözcük oyunlarından oluşmaktadır.)
ateş bakısıAteşe bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. lamba bakısı.
ateş oyunuAteşin güç ve kutsallığı nedeniyle doğmuş olan korkma, tapınma ve kurban kesme eylemlerini simgeleyen oyun türü. bk. oyun. krş. at oyunu, yılan oyunu, av oyunu.
av büyüsüKolay, verimli avlanmak amacıyla avlanma öncesi yapılan ve genellikle betimsel eylemlerden oluşan büyü türü. bk. büyü.
av oyunuVerimli, kesin sonuçlu bir av yapmak amacıyla avlanmadan önce yapılan, avlanacak hayvanların devinimleriyle avlanma olayını yansılayan eylemlerden oluşan oyun türü. bk. oyun, benzerduyusal büyü, krş. at oyunu, yılan oyunu, ateş oyunu.
ay oyunuAyın evren, dünya ve yaşamın yaratıcısı olduğuna ilişkin inançtan kaynaklanan oyun türü. bk. oyun, göksel oyun. krş. ateş oyunu.
aycılıkİlk dinin ilkadamın ayı kişileştirmesi ya da Tanrılaştırması sonunda doğduğuna ilişkin görüş. bk. din, güneşçilik krş. güççülük.
aydın kültürüBir toplumda, halk kültürünün dışında kalan aydınlarca oluşturulmuş olan kültür, krş. halk kültürü.
aygıtBir toplumun üyesi olan bireyin, amacını gerçekleştirmek için kullandığı doğal ya da yapay nesne. bk. halk sanatı, sanat. krş. kültür, halk kültürü.
ayırımlayıcı halkbilimAynı halkbilim ürününün değişik bölgelerde gösterdiği başkalıkları, bunların nedenlerini araştırarak saptayan halkbilim dalı.
ayna bakısıÇeşmeye asılmış olan aynada beliren görüntülere bakılarak geleceği belirtme, bk. bakı. krş. düş bakısı.
ayrık öğeBağlı olduğu halkbilim birleşkesinden ayrılarak bir başkasına göç eden öğe. krş. katılgan öğe.
ayrılımlı boşinanç boyutuBoşinançların, bağlı bulundukları toplum ve çağ koşullarına uygun olarak gösterdiği değişim özellikleri, bk. boşinanç boyutları.
azalımlı boşinanç boyutuZamanla boşinançlarda saptanan sayısal azalma, bk. boşinanç boyutları.
babayanlı akrabalıkTüm akrabalık ilişki ve sorunlarını, baba soyunu temel alarak çözümleyen akrabalık türü. krş. anayanlı akrabalık.
bakıUzak bir yerde ya da gelecekte oluşacak olayları önceden saptayarak gerekli önlemleri almak amacıyla, yetenekli ya da yeteneksiz kişi ve toplulukların büyüsel, dinsel, simgesel eylemlerden yararlanarak yaptıkları, kökenleri tarihin temeline dayanan sözde
baladToplantılarda, genellikle dansla birlikte koşuk, türkü biçiminde söylenen küçük masallardan her biri. bk. halk baladı, ikincil balad, öğütsel balad, serüven baladı, tarihsel balad.
balık bakısıBalık bağırsaklarına bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. kuş bakısı.
balmumu bakısıYere damlatılan balmumunun biçim ve büyüklüğüne bakılarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. ateş bakisi.
barış oyunuToplumu savaştan korumak amacıyla yapılan ve bunu barışsal eylemlerin benzetimsel uygulamalarıyla sağlamaya çalışan oyun türü. bk. oyun. krş. savaş oyunu, uğraş oyunu.
başlangıç yasasıSagaların başlangıç bölümlerinde, olayların durgun olarak başladıktan sonra gittikçe hızlanmaları biçimindeki genel oluşuma dayanılarak ileri sürülen halkbilimsel yasa. bk. saga, halkbilimsel yasa. krş. sonuç yasası.
benimseyimBir toplumun, başka bir toplumun halkbilim öğe, ürün ya da olaylarını benimsemesi, krş. abama, ödünçleme, uyum.
benzerduyusal büyüBenzer benzeri etkiler biçimindeki halk inancı ilkesinden kaynaklanan ve bir olayın, durumun, insanın, hayvanın vb. nin simgesel ya da gerçek benzetimini yaparak aslını etkilemeyi amaçlayan büyü türü. bk. büyü.
besinHalkın geleneksel yollardan elde ettiği, koruduğu ve yaşaması için tükettiği her türlü bitkisel, hayvansal ve madensel ürün, özdek, yiyecek, içecek.
betimsel bilmeceBilmecelerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan ve yanıtlanması istenen soruları, betimsel bir düzen içinde yönelten bilmece türü. bk. bilmece, krş. koşuktu bilmece, değişmeceli bilmece.
biçimsel muskaGeometrik biçimlerde durulmuş bez, mumlu bez, muşamba ya da madenden yapılmış birer küçük silindir koruncak içine konan, üzerlerinde dinsel ya da büyüsel biçim ve imlerden biri bulunan kâğıtlardan oluşan ve taşıyanı her türlü dokuncadan koruduğu gibi, ona
biçimsiz dilSözcüklerin anlamı, takılarla ya da çekimle değil de, tümce içindeki yerlerine, seslerine göre değerlendirilen dil. bk. tekheceli dil, soyut dil.
bilgiHalkın doğal ve toplumsal çevresiyle ilgili geleneksel, kültürel edintisi, bk. halk, çevre. krş. gelenek, görenek.
bilgin bilmecesiBilginlerin yarattığı, halk ürünü olmayan bilmece türü. bk. yazınsal bilmece, sanat bilmecesi.
bilmeceToplantılarda, bireylerin bir eğitim, öğretim, eğlence ve ussal gelişim aracı olarak, geleneksel yöntemler uyarınca, birbirlerine sorarak yanıt istedikleri nesne, canlı ya da doğaüstü varlıklarla ilgili evrensel soru tipine verilen ad. (Uzun bir evrimin i
bilmece düzünüBilmeceleri oluşturan sözcüklerin düzenli bir biçimde söylenişi, bk. bilmece, krş. koşuklu bilmece, bilmeceli türkü.
bilmece oturumlarıEğitim, öğretim, eğlence ile birlikte ussal gelişim ve büyüsel amaçlarla yapılan bilmeceli toplantılar, bk. bilmece, büyülü bilmece.
bilmeceli baladDoğaüstü yaratıkların üstün buluş yeteneklerini belirten ve kendilerinde büyüsel bir güç olduğuna inanılan bilmecelerden oluşan balad, bk. bilmece, krş. bilmeceli türkü.
bilmeceli masalKahramanlarının, kendilerine sorulan soruları çözümleyerek canlarını kurtardıklarını, mutluluğa eriştiklerini ya da amaçlarına ulaştıklarını anlatan bilmecelerin oluşturduğu masal türü. bk. masal. krş. bilmeceli türkü.
bilmeceli türküToplantılarda türkü biçiminde sorulan bilmece, bk. bilmece.
bireşimli dilBirkaç sözcüğün bir araya gelmesinden oluşan bir tek sözcükle bir nesne ya da bir oluşumun küçük bir bölümünü anlatmak olasılığını sağlayan dil. bk. çokbireşimli dil. krş. tekheceli dil.
bireysel dinUygulama ve törenleri, din adamları dışındaki kişilerce yönetilen din. krş. şaman dini, toplumsal din.
birleştirici dilbk. çokbireşimli dil.
birörnek dilDevlet kurumlarıyla okullarda, konuşma ya da yazışma aracı olarak kullanılan dil. krş. halk dili.
bitimsiz masalNe denli anlatılırsa anlatılsın, sonuçlanma olasılığı bulunmayan masal türü. bk. çember masal, döner masal.
bitişken dilSözcüklerindeki anlam değişiklikleri Türkçe, Moğolca ve Bantuca’da olduğu gibi, köksel değişmelerle değil de, ön ya da soneklerin yardımıyla oluşan dil.
bitki bakısıHer tür bitki taneleri aracılığıyla yitikleri bulma ve geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. un bakısı.
bitkisel gözdeğmelikSarmısak, çöreotu, üzerlik, çitlembik, fasulye, bakla, börülce, İrlanda yoncası gibi bitkilerin bir ya da birkaçından yapılan ğözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. bitkisel muska.
bitkisel muskaTohum, yaprak, kök, meyve, çiçek ve ağaç parçacıklarından yapılan muska türü. bk. muska. krş. yapımsal muska, hayvansal muska, insan muskası, taş muska, yazılı muska.
bitkiye tapmaBugün birçok halk kültürlerinde kalıntıları saptanan ilkadamla ilkellerin, bitkilerde bulunduğuna inandıkları doğaüstü güçlerden yararlanmak ve bitki biçimindeki insan ruhlarıyla Tanrılara karşı saygı göstermek amacıyla yaptıkları uygulamalar, bk. halk kü
bolluk oyunuHayvansal ve bitkisel ürünlerde verim sağlamak amacıyla yapılan ve ekin ekme, kavrama, döllenme, doğum gibi yaratıcı nitelikteki doğa olaylarının küçük yansılamasından oluşan halk oyunu türü. bk. halk oyunu. krş. evlenme oyunu, sevi oyunu, erginlik oyunu,
boşinançKaynakları bilimsel ve dinsel bir temele dayanmayan, tarihin derinliklerinden gelerek çağımıza ulaşan, bugünkü anlayışa ters düşmelerine karşın, halkın bilinçsizce kullandığı kalıpsal inançlar dizgesi, bk. sözlü boşinanç, boşinançsal süreklilik, boşinançs
boşinanç boyutlarıBoşinançlarda saptanan özelliklerin tümü. bk. dosdoğru boşinanç boyutu, tümlenimsel boşinanç boyutu, yakınsak boşinanç boyutu, azalımlı boşinanç boyutu, ayrılımlı boşinanç boyutu, krş. gelenek boyutları.
boşinanç özdeğiBoşinançları oluşturan halkbilim ürünü. krş. gelenek özdeği.
boşinanççılıkBirçok toplumda görülen boşinançlara bağlılık durumu, bk. boşinanç. krş. gelenekçilik.
boşinançsal çevreBenzer boşinançları taşıyan bireylerden oluşan çevre. krş. geleneksel çevre, göreneksel çevre.
boşinançsal gerilemeTarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik vb. etkenler altında kalan kimi boşinançların öz biçimleriyle olgularını yitirerek yeni bir halkbilim ürün ya da olayına dönüşmeleri, bk. boşinanç, tapıncak. krş. halkbilimsel gerileme, geleneksel gerileme.
boşinançsal katmanBoşinançların bağlı oldukları tarihsel katman, bk. boşinanç. krş. geleneksel katman, göreneksel katman.
boşinançsal süreklilikTarihsel ve çağdaş boşinanç ya da boşinanç öğeleri arasındaki bağ. bk. boşinanç, öğe. krş. geleneksel süreklilik, göreneksel süreklilik.
boyBağlı oldukları atasoyla birlikte aynı düşsel atadan türediklerine inanmanın bir sonucu olarak birbirlerini kansal akraba sayan, bu nedenle aralarında evlenmeyip dışevlilik yapan, tüm toplumsal ve ekonomik ilişkilerini tekyanlı akrabalık adı verilen babay
boyun bilmecesiKuzey Avrupa ile kimi Afrika toplumların da dolaşan ve ortak bir söylentiye göre de onu çözeni ölümden kurtaracak olan bir bilmece türü. bk. bilmece.
bölgesel budunbilimUygar toplumların kültürlerini, tarihsel ve toplumsal oluşumlarıyla ruhbilimsel sonuçları içinde karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim dalı. bk. halkbilim krş. budunbilim.
bölgesel dilBir dilin yapı, sözcük, deyim ve ses yönlerinden değişiklikler gösteren yerel ya da bölgesel biçimi, bk. dil, halk dili.
bölgesel halk toplumuBir halkın, belli bir coğrafya bölgesi içinde yaşayan, aynı zamanda belirli kimi halk kültürü özelliklerini yansıtan bölümü, bk. halk, halk kültürü, krş. bölgesel halkbilim, bölgesel budunbilim.
bölgesel halkbilimHalk kültürünü coğrafi bir temele göre inceleyen bilim dalı. bk. halkbilim.
bölgesel ortak gelenekBir bölgedeki değişik kültürlerin aynı tarihsel ve toplumsal etkenler altında kazandığı ortak geleneksel kültür, bk. kültür, gelenek, krş. bölgesel halk toplumu.
budunbetimToplum kültürlerini betimsel bir yöntem içinde saptayan bilim. krş. budunbilim, insanbilim, halkbilim.
budunbilimKültürleri bütün boyutları içinde saptayarak bunların kaynak, gelişim, değişim ve tüm öteki sorunlarını birtakım sonuç, kural ya da yasaların yardımıyla çözmeğe çalışan bilim dalı. bk. halkbilim.
bulaşkan büyüBir bütünün parçalarıyla bir arada bulunduktan sonra, birbirlerinden ayrılan canlı ya da cansız nesnelerin birbirleriyle sürekli ilişki ve etkileşim altında bulunduklarını öngören büyü türü. krş. benzerduyusal büyü, öykünümsel büyü.
buluşDaha önceleri Var olup da uzun süre unutulmuş olan kültür ürün ve olaylarını yeniden bularak ortaya çıkarma, bk. halk buluşu, krş. yaratı, halk yaratısı.
bulut bakısıBulutların devinim ya da ivmelerine bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. lamba bakısı.
bükünlü dilKöklere eklenen ön ek ve soneklerin ilişkileriyle anlamlarını ya da anlamlarında oluşan değişiklikleri belirten dil türü. bk. bitişken dil, birleştici dil. krş. tekheceli dil, çekimli dil.
büyüBirtakım doğaüstü güçler, gizemsel sözler, kutsal sayılan nesneler aracılığıyla insanları, doğayı, doğa yasalarını etkilemek için büyücülerce belli kurallar ve uygulamalara dayanarak yapılan verimsiz boş eylem ve işlemler. bk. benzerduyusal büyü, öykünüms
büyücüBüyücülükteki davranış ve uygulamalarla gücünü topluma kabul ettirmiş, böylece büyücülüğü kendine uğraş ve geçim yolu edinmiş olan kimse. bk. büyü.
büyücülükİlk dinin, büyüsel uygulamaların sonucunda oluştuğunu savunan görüş, bk. büyü. krş. din, atasoyculuk, tapıncakçılık, cancılık, kutgüç.
büyülü baladBirçok büyülü işlemlerden oluşan cinli, perili, şeytanlı balad türü. bk. doğaüstü balad.
büyülü bilmeceYapıları, bazı doğa ve toplum olaylarının küçük birer benzetimi üzerine kurulan ve yılın belirli günlerinde bir takım doğa ve toplum olaylarının gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi için sorularak yanıtlandırılan bilmece türü. (Bu tür bilmecelere dayanılar
büyülü gözdeğmelikÜzerine bir takım büyülü sözler yazılmış olan kâğıt, mumlu kâğıt, bez, mumlu bez ya da madensel bir öğeden oluşan gözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. büyülü balad, büyülü bilmece.
büyülü gözdeğmesi sağaltımıTütsüleme, tuz patlatma, kurşun dökme, içinde kömür söndürülmüş su içirme, koruma muskaları takma gibi işlemlerden oluşan sağaltma türü. bk. gözdeğmesinden korunma, krş. dinsel gözdeğmesi sağaltımı.
büyülü sağaltım masalıiçinde büyülü ya da doğaüstü sağaltım öğeleri bulunan masal türü.
büyülü sözHalkın dilediği sonucu sağlamak amacıyla, her birini belirli birer uyum içinde söylediği anlamlı anlamsız, uyaklı uyaksız basmakalıp sözcük ya da dizelerden oluşan büyüsel halkbilim ürünü. bk. büyü, halkbilim ürünü. krş. din, tapıncak, atasoy.
canEvrensel bir halk inanışına göre, tenden tam anlamıyla bağımsız olan ve ona can vererek yaşamını sağlayan bireyden geçici bir süre için ayrıldığında bayılma, uyuma, düş görme, sayıklama ya da tutarık tutmasına, dönmemek üzere ayrıldığında ise ölümüne yol
canavar serüveniCanavar ya da benzeri bir doğaüstü yaratığı konu alan serüven türü. bk. dev masalı.
cancılıkE.B. Tylor’un dinin gelişimini açıklamaya yönelik kuramında birinci basamak olan ve yalnızca insanların değil bitkilerin, nesnelerin ve doğal belirtilerin de canları olduğu tasarımlanan dinsel dünya görüşü, bk. din. krş. doğalcılık, tapıncakçılık, atasoyc
canlandırmacılıkE.B. Tylor’un dinin kökenini açıkladığı cancılık kuramının ikinci aşaması olan ve kişinin tıpkı çocuk gibi, çevresini ve doğayı dolduran nesneleri canlıymışcasına algıladığını ileri süren görüş. bk. din. krş. cancılık, doğalcılık, tapıncakçılık, atasoycul
coğrafya okuluKültürün, bu arada halk kültürünün, oluşum ve değişimini coğrafyasal etkenlere bağlayan bilim adamlarının kurdukları okul. bk. kültür, halk kültürü, coğrafyasal yöntem, coğrafyasal kuram. krş. tarihsel okul.
coğrafyasal boyutHalk kültürünün oluşumunu sağladığı ileri sürülen etkenlerden biri. krş. toplumsal boyut, tarihsel boyut.
coğrafyasal bölgeKimi halkbilimcilere göre, coğrafyasal etkenlerin bir sonucu olarak halk düşününde belirli değişikliklerin oluştuğu bölge. krş. coğrafyasal boyut.
coğrafyasal çevreÜzerinde insanla öteki canlıların yaşadığı doğa parçası, bk. çevre. krş. toplumsal çevre, kültürel çevre, doğal çevre.
coğrafyasal kuramKültürün, bu arada halk kültürünün oluşum ve değişimini coğrafya ile ilgili etkenlere bağlayan görüş. bk. kültür, halk kültürü, coğrafya okulu, coğrafyasal yöntem.
coğrafyasal yöntemHalkbilim olaylarıyla ürünlerinin kaynak, yayılım, değişim ve öteki sorunlarını, çağdaş coğrafyasal değişkenlerle çözümlemekte kullanılan yöntem, bk. karşılaştırma yöntemi, coğrafya okulu, değişken, krş. tarihsel yöntem, tinsel kuram.
çağçizge yöntemiHalkbilim ürünleriyle olaylarının tarihsel kaynak, gelişim, evrim, yayılım, değişim ve öteki sorunlarını belirtmek ya da çözmek amacıyla başvurulan çizge yöntemi.
çağdaş halkbilimAraştırma ve inceleme alanı, yalnız çağımız halkbilim ürünleri olan bilim dalı.
çağdaş sağaltmanlıkKoruma ve sağaltım uygulamaları, yalnız bilimsel yöntemlere dayanan sağaltmanlık türü. krş. halk sağaltmanlığı, ilkel sağaltmanlık.
çakıltaşı bakısıDüz bir alana atılan çakıltaşlarına bakılarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. un bakısı.
çapraz kültür yöntemiDünyanın dört bir bucağından derlenen gelenek, görenek, boşinanç, masal, öykü, bilmece, türkü, atasözü, tören, sağaltmanlık ve tüm öteki halkbilim olay ve ürünlerinin aralarındaki evrensel düzeni saptamak ve göstermek amacıyla, benzer kültür belgelerinin
çekimÖğe, örge, örge karması ya da değişkenler arasında denge kurarak halkbilim ürünleriyle olaylarının yaşamlarını sağlayan, bunlar arasında yeni ilişkiler düzenleyerek yeni halkbilim ürün ve olaylarını oluşturan güç. bk. öğe, örge, değişken.
çember masalDönüp dolaşıp yine aynı noktaya gelindiğinden bir türlü sonuçlanamayan masal türü. krş. bitimsiz masal, döner masal.
çevreİnsanla onun yarattığı kültürün coğrafyasal ve yaşambilimsel dış çevresi, bk. kültür, insan coğrafyası, çevresel kültür, ikincil çevre, çevresel saptamacılık.
çevrebilimAraştırmalarını, insanla çevrenin karşılıklı etkileşimleri üzerinde yapan bilim kolu.
çevrecilik kuramıHalk Kültürünün oluşum, evrim, değişim, yayılım ve başkalaşımında en büyük etkenin çevre olduğunu ileri süren kuram. bk. çevre, halkbilim ürünü, halkbilim olayı.
çevresel halk kültürüBelli bir coğrafya bölgesine ilişkin halk kültürü, bk. halk kültürü, çevresel halkbilim.
çevresel halkbilimBelirli bir coğrafya bölgesine ilişkin halk kültürünü inceleyen halkbilim, bk. halk kültürü, çevresel halk kültürü, krş. halkbilim.
çevresel kültürİnsanın sürekli olarak içinde yaşadığı doğal ve kültürel etkenler.
çevresel saptamacılıkbk. çevrecilik kuramı.
çocuk oyunuÇocukların içgüdüsel oyun gereksinmelerinin toplumsal yaşantı üzerinde yaptığı etkiler sonucunda oluşan ve çoğunluğu kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze değin gelen halkbilim ürünleri, bk. halk oyunu.
çoğul görevBirden çok görevi bir arada yapan halkbilim olay ya da ürünü.
çokbireşimli dilBaşka dillerde birkaç sözcükle anlatılan nesne, aygıt ya da olayların bir bölümünü bir tek sözcükle anlatan dil. bk. bireşimli dil.
dağılımHalkbilimle ilgili ürün ve olayların coğrafyadaki dağılımı, bk. yayılım. krş. koşut gelişim.
dayısal sakınmaÇocukların, annelerini dayılarından sakınma göreneği, bk. sakınma, görenek, krş. addan sakınma.
defne bakısıAteş üzerinde tutulan kuru defne ağacı dalının çıkardığı seslere dayanılarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. bitki bakısı.
değerHalkın, kendi yarattığı ya da benimsediği kültür ürün ve olaylarından her birine biçtiği değer. bk. törensel değer, toplumsal değer, açık değer, kapalı değer. krş. değer değişimi.
değer değişimiAnlamsal değişim adı verilen yatay oluşumla, durum değişimi denilen dikey oluşumun sonucu olarak halkbilim ürün ve olaylarında gözlemlenen değersel değişme, bk. anlamsal değişim, durum değişimi, değer.
değiniİki ayrı kültürel çevreye ilişkin halkbilim ürün ve olaylarının canlı ya da cansız taşıyıcılar yardımıyla karşı karşıya gelmeleri, bk. değini kuramı.
değini kuramıHalk kültüründeki tüm değişim ve yayılmaların ancak değini yoluyla olacağına ilişkin kuram. bk. değini.
değişiHalkbilim olaylarıyla ürünlerinin hiçbir dış etken olmadan özbiçimleriyle olgularının büyük ölçüde değişmesi, bk. değişi kuramı.
değişi kuramıHalkbilim ürünleriyle olaylarının hiçbir dış etken olmadan kendiliklerinden değişeceklerine ilişkin kuram. bk. değişi.
değişkenDeğişik etkenler altında kalan bir halkbilim ürün ya da olayından, çok küçük ayrımlar göstererek türeyen yeni ürün ya da olayların her biri. bk. çekim.
değişkinAna örnekten belirgin değişikliklerle ayrılan ve belli bir yerel çevre içinde birçok değişkenleri bulunan halkbilim ürünü. bk. yuvarlama.
değişmeceli bilmeceYapısı, büyük ölçüde değişmeceli bir düzen içinde oluşan bilmece türü. bk. bilmece, krş. betimsel bilmece.
denge kuramıHalk kültürünü oluşturan öğeler arasında sürekli bir denge olduğunu savunan görüş. bk. denge.
derleyicibk. halkbilim derleyicisi.
dev masalıDüşsel bir evrende kral, kraliçe, prens, prenses ve yiğitlerin dev, canavar ve ejderhalarla yaptıkları, her biri utkuyla sonuçlanan, büyülü ve doğaüstü oluşumları konu alan, özellikle insanların hayvan kimliğine bürünmelerinden sözedilen, ayrıca yiğitleri
dînGörünen, görünmeyen doğaüstü güç, nesne ya da varlığa inanma nedeniyle doğmuş olan ve bireylerin gerek birbirleriyle, gerek çevreleriyle ilişkilerini birtakım kutsal uygulama ve davranışlarla düzenleyen, sağlayan evrensel olgu. bk. ilkel din, halk dini, a
dışevlilikBir toplumu oluşturan sınıf, kast ya da altkültür birimleriyle boylarda bireylerin, bir takım dinsel, büyüsel ve geleneksel nedenlerle, yalnız üyesi bulundukları topluluk dışından eş seçerek evlenmelerini zorunlu kılan kural. bk. sınıf, altkültür, boy. kr
dışyapıBir halkbilim ürün ya da olayının dış görünümü bk. halkbilim ürünü ,halkbilim olayı,değişken,değişkin,değişi. krş.iç yapı
dilBir toplum üyelerinin birbirlerine düşünce ve dileklerini anlatmak amacıyla kullandıkları, ilgili toplumca benimsenen ses simgelerinden oluşan ve belirli bir düzene göre işleyen kültürel dizge. bk. yaşayan dil, tümbireşimli dil, törensel dil, temel dil, ö
dinsel gözdeğme sağaltımıGöz değdiğine inanılan hastanın başucunda dua okuma, yastığının altına Kuran koyma ya da hastaya dualı su içirme gibi sağaltma türlerinden her biri. bk. gözdeğmesinden korunma, krş. gözdeğme sağaltımı, ilaçla gözdeğmesi sağaltımı.
dinsel gözdeğmelikÜzerine birtakım dinsel sözler yazılı kâğıt, bez, mumlu bez ya da madensel bir öğeden oluşan gözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. yazılı muska.
dipbudunbilimToplumların kültürlerini, kaynaklarından yazının kullanılmaya başlandığı çağa kadar geçen dönem içinde tüm aşama ve oluşumlarıyla inceleyen bilim dalı. bk. kültür.
dirimbilimsel akrabaEvlenme sonucu doğan çocukların birbirlerine ya da ana ve babalarına karşı durumları, bk. akraba.
dirimsel halk kültürüHer tür iç ve dış dirençlere karşın, dengesel durumunu yitirmeden, içerik ve yapısında değişimler oluşan halk kültürü, bk. denge, halkbilimsel güç, halkbilimsel süreç. krş.duruk halk kültürü,duruk halkbilim, halkbilimsel durağanlık.
dirimsellikDinin çıkışına kaynaklık ettiği savunulan, doğada varolduğu sanılan, etkisi özellikle belirli nesne, hayvan ve insanlarda daha belirgin olan etkin yaşam gücü tasarımı ve inancı, bk. din. krş. büyücülük.
doğaİnsan yaratısı kültürün dışında kalan, içinde insanın da bulunduğu tüm canlılarla cansız nesneler, dünya, evren ve bunlarla ilgili olaylardan oluşan düzen. bk. kültür, çevre.
doğa sagasıKonusundaki olaylarla bu olayların kaynaklarının, insandaki yaratıcı gücün bir sonucu olduğu ileri sürülen saga türü. bk. saga.
doğa söyleniEvren, yıldızlar, ay, güneş, acun, deniz, bulut, yanardağ, gökkuşağı, yıldırım, fırtına, tufan, yersarsıntısı gibi daha birçok doğa olaylarını konu alan söylen türü. bk. söylen, krş. yaşam söyleni, toplumsal söylen, işbilimsel söylen.
doğal çevreİnsan ile kültürün dışında kalan doğa ve tüm canlılar, bk. çevre. krş. toplumsal çevre, kültürel çevre.
doğalcılıkİlkel adamın, kişileştirdiği ya da Tanrılaştırdığı kimi doğa öğeleriyle doğa olaylarının çevresinde yarattığı dinsel düzen. bk. din. krş. dirimsellik, yıldızcılık.
doğaüstü baladKonusu doğaüstü varlık, güç, oluşum ve olaylar olan balad. bk. büyülü balad.
doğaya tapmaDoğada insanüstü güçler bulunduğuna ilişkin inancın sonucunda oluşan olan uygulamaların tümü. krş. insanbiçimcilik.
doğu kuramıRus ve Batı Avrupa halk kültürünün, Türk halkbilgisinin etkisi altında kaldığını savunanların ileri sürdükleri görüş, bk. halk kültürü, halk bilgisi, krş. yayılım.
doğubilimciDil, masal ve öteki halkbilim ürünlerinin doğu kaynaklı olduklarını savunan bilim adamı. bk. doğubilimci okul.
doğubilimci okulDil ve halkbilim ürünlerinin doğu kaynaklı olduğunu savunanların kurdukları bilimsel okul.
doğumYeni bir bebeğin dünyaya geliş olayı
doğum ağacıAğaçlarla çocukların gelişimleri arasında bir bağ bulunduğuna ilişkin evrensel inancın uygulanması sırasında, doğan çocukla birlikte dikilen ağaç. krş. kutsal ağaç, yaşam ağacı,
doğum kanıbk. kansal kutyasak.
dosdoğru boşinanç boyutuBoşinançların, kuşakları birbirlerine bağlayan özelliği, bk. boşinanç. krş. dosdoğru gelenek boyutu.
dosdoğru gelenek boyutuGeleneğin kuşakları birbirlerine bağlayan özelliği, bk. gelenek boyutları.
dostluk oyunuKonukseverlik, arkadaşlık ve dostluğu anlatan halk oyunu, bk. halk oyunu. krş. yiğitlik oyunu, şeytan oyunu.
dölüt örtüsü bakısıDölüt örtüsüne bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı.
döner masalNe denli anlatılırsa anlatılsın sonuçlanmasına olanak bulunmayan masal türü. krş. çember masal, bitimsiz masal.
dönüşsel ilişkiHalk kültürüyle egemen kat kültürü arasında varolduğu savunulan sürekli ilişki, bk. aydın kültürü.
dönüşümDünya halkbiliminde bir amacı gerçekleştirmek, cezadan kaçınmak ya da yarışma kazanmak amacıyla genellikle büyüsel yollarla, insan, hayvan, nesne ve doğaüstü güçlerin birbirlerinin biçim ve görevlerini alabileceklerine ilişkin evrensel halk inancı, bk. ha
dönüşümcüBugünkü koşullarıyla dünyayı ve kültürü yaratan söylensel kişi.
dönüşümcülükHer toplumun kendisiyle ilgili halk kültürünün her tür iç ve dış kültürel, doğal etkenlerin baskısı altında değişebileceğini öngören bilimsel kuram. bk. toplum, halkkültürü, doğal çevre, kültürel çevre, krş. insanbilimsel okul, coğrafyasal kuram.
durağanlık yasasıDeğişik dış etkenlerin baskıları altında kalan anlatıların yapı ve görevlerinde birçok değişiklik olmasına karşın, özlerinde hiçbir değişiklik olamayacağına ilişkin halkbilim yasası.
duruk halk kültürüHer tür iç ve dış etkenlere karşı direnerek, içerik ve yapısını olduğu gibi korumuş olan halk kültürü, bk. halk kültürü, duruk halkbilim, krş. halkbilimsel güç-
duruk halkbilimHalkbilimin, konusunu değişmeyen halk kültürü olay ve ürünlerinden alan bir dalı. bk. halkbilim, halk kültürü, duruk halk kültürü, kalıntı, krş. halkbilimsel güç, halkbilimsel süreç.
durum baladıBir durumla ilgili olayları konu alan balad türü.
durum değişimiDikey oluşum da denilen halk ve seçkin kültürleri arasındaki kültürel alışveriş. (Belirtildiğine göre, büyük çoğunlukla, halk kültürü seçkin kültürün etkisi altında kalmaktadır.) krş. yatay oluşum, anlamsal değişim.
duygusal masalDuygusal olayların gerçekçi bir oluşum içinde anlatıldığı masal türü. bk. gerçekçi masal, alışılmış masal. krş. öykülem, öykülü serüven, öykülü masal, öykülü saga.
düş bakısıRüyaları açıklama yöntemiyle geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. ölü bakısı.
düşünsel halkbilimHalkbilimin, düşün alanına giren konularla ilgilenen dalı. bk. halkbilim.
düşyorumHalkın, düşlere dayanarak kişi, nesne ve olayların geçmiş ya da gelecekleriyle ilgili olarak yaptığı geleneksel yorumlar, bk. halkbilgisi. krş. halk bitkibilimi, halk hayvanbilimi, halk havabilimi, halk yıldızbilimi, bakı.
düz örnekDeğişik etkenler altında kalan bir ilkörneğin köy, ilçe, il, iller bölgesi, ulus ya da uluslararası bir alan içinde dağılmış değişik biçimlerinden oluşan ikinci bir ilkörnek. bk. değişi
edinim masalıPrenseslerin, kavgasız ve savaşsız olarak, yalnız güç sorunların çözümlenmesi yoluyla elde edildiklerini anlatan masal türü. bk. kurtarım masalı, krş. aşk masalı.
egemen dilAynı bölgede bulunan iki dilden, diğerinin üzerinde etkin olanı. bk. dil.
egemen gelenekDeğişik geleneksel düzenlerde egemen olan geleneksel öğelerin tümü. bk. gelenek, öğe.
egemen görenekDeğişik geleneksel düzenlerde egemen olan göreneksel öğeler, bk. gelenek, egemen gelenek, öğe, görenek.
el sanatıİnce el uzluğu isteyen ve ancak bu konuda yetişmiş yetenekli kişilerin uğraşısı olan sanat türü. bk. sanat. krş. halk sanatı.
erden doğumuGenç bir kızın hiç bir cinsel ilişkide bulunmadan, şu ya da bu biçimde karşılaştığı doğaüstü güçler, koruyucular, ruhsallaşan nesnelerin etkisiyle gebe kalıp, çocuk doğurabileceğine ilişkin evrensel bir halk inancı, bk. doğum.
erginlik oyunuErginlik çağına erişen genç kız ve delikanlıları, yeni bir topluma sokmak ve onlara yeni yaşamları için gerekli bilgileri vermek amacıyla oynanan bir halk oyunu türü. bk. oyun, halk oyunu. krş. evlenme oyunu, sevi oyunu, erlik oyunu.
erlik oyunuErkeklik organının yaratıcılığı inancının doğurduğu ve bol ürün elde etmek amacıyla erkek kadın bir arada çiftleşme olaylarının büyük ölçüde benzerleri yapılarak oynanan evrensel halk oyunu. bk. oyun, halk oyunu, krş, evlenme oyunu, sevi oyunu, erginlik o
eskil uygarlıkGeleneksel toplumlara ilişkin halkbilim kalıntılarıyla bunların oluşumlarını inceleyen bilim dalı. bk. uygarlık. krş. kültür, halkbilim.
Dölütle dölyatağını birbirine birleştiren, doğum sırasında çocuktan sonra çıkan halk arasında çocukla eş tutulan, bu nedenle çocuğun yazgısını, karakterini, gelecekteki işini etkileyeceği inancıyla birtakım geleneksel ve büyüsel işlemlerden geçirilen zar.
evlenme oyunuBekârlıktan evliliğe sağlıklı bir geçişle sürekli, mutlu ve istenmeyen etkenlerden arınmış birleşim sağlamak amacıyla oynanan bir halk oyunu türü. bk. oyun. krş. sevi oyunu, erginlik oyunu, erlik oyunu, ölüm oyunu.
fare bakısıFarelerin devinimlerinden geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. kuş bakısı.
fin okuluKaarle Krohn’un kurduğu ve tarihsel-coğrafyasal yöntem yardımıyla masal ile birlikte kimi halkbilim ürünlerinin kaynak, gelişim, göç yollarıyla yönlerini çözmeyi amaçlayan okul. bk. tarihsel-coğrafyasal yöntem. krş. insanbilim okulu.
gelenekBir kuşaktan diğerine tarihsel ve toplumsal bazı değişikliklere uğradıktan sonra ve yalnız konuşma yoluyla geçerek çağımıza ulaşan, kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, bk. geleneksel yasa, gelenek özdeği, gelenekçilik, geleneks
gelenek boyutlarıGelenekleri oluşturdukları savunulan özellikler, bk. gelenek, dosdoğru gelenek boyutu, krş. boşinanç boyutları.
gelenek özdeğiGelenekleri oluşturan her türlü halkbilim ürünü. bk. gelenek, krş. sözlü gelenek, yazınsal gelenek .
gelenekçilikKimi toplumlarda saptanan geleneklere sıkı sıkıya bağlılık durumu, bk. gelenek, krş. boşinanççılık.
geleneksel baladbk. balad.
geleneksel çevreBenzer gelenek ürünlerini taşıyan kişilerden oluşan çevre. bk. gelenek, krş. göreneksel çevre, boşinançsal çevre.
geleneksel gerilemeTarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve daha birçok etkenler altında kalan kimi geleneklerin öz biçimleriyle olgularını yitirerek yeni bir halkbilim ürün ya da olayına dönüşmeleri biçimindeki oluşum, bk. halkbilimsel gerileme, gelenek, tapıncak. krş. g
geleneksel katmanGeleneklerin bağlı olduğu tarihsel katman, bk. gelenek, krş. göreneksel katman, boşinançsal katman.
geleneksel öğelerYaşlı kuşaklardan genç kuşaklara aktarılan halkbilim öğeleri, bk. öğe.
geleneksel süreklilikTarihsel, çağdaş gelenek ya da gelenek öğeleri arasındaki bağ. bk. gelenek, öğe. krş. göreneksel süreklilik, boşinançsal süreklilik.
geleneksel tîimgeBirçok geleneksel öğenin belirli bir amaç için bir araya gelmesinden oluşan ve olgu yönünden bütünlük gösteren halkbilim ürünü.
geleneksel uygarlıkİçinde eski çağlarla ilgili kültür öğeleri bulunan uygarlık biçimi, bk. kültür, öğe. krş. halk kültürü.
geleneksel yasaGeleneklerin zorlanması karşısında halk tepkisinin oluşacağına ilişkin yasa. bk. gelenek, krş. göreneksel yasa.
gelişimsel boyutGeleneklerin kökeninde varolan gelişme gücü. bk. gelenek boyutları, krş. gelenek.
genel gelenek boyutuGeleneklerin kökeninde varolan gelişme gücü. bk. gelenek boyutları.
genel örnekBir kültürün tümünü içerdiği ileri sürülen dokuz konulu taslak, bk. savaş, din, bilgi, sanat, dil.
gerçek bilmeceYapılarındaki kesimler arasında, çözümlerini güçleştirici aykırılık, yanlış görüntü, eksik ya da çok fazla ayrıntı bulunan, halkın yarattığı ya da benimsediği betimsel nitelikte olan bilmece türü. bk. bilmece, betimsel bilmece, yapay bilmece.
gerçekçi masalDoğaüstü olaylar yerine dolandırıcılık, aldatma, hırsızlık vb. durum ve olayları işleyen masal türü. bk. öykü, öykücük, öykülü serüven, öykülü masal, öykülü saga.
gezgin küitürÇoğu bilim adamlarınca, birçok özellikleri, en çok da yayılım gücü yönünden, halk kültüründen üstün olduğu savunulan kültüre verilen bir başka ad. bk. kültür, halk kültürü, yayılım.
gezi bakısıBir gezi sırasında ilk görülen hayvan ya da insana bakılarak geleceği okuma işi. bk. bakı krş. insan bakısı, hayvan bakısı.
gezici söylemPeri masallarından daha kısa olan ve değişik biçimleri yeryüzünün birbirinden çok uzak bölgelerine dağılmış bulunan dinsel nitelikteki anlatı türü. bk. söylem, değişken, krş. peri masalı.
giysiHer türlü dış etkenlerden korunma, güzel ve çekici görünme, bağlı bulunduğu toplumsal sınıfı belirtme, yaşadığı ruhsal durumu dışa vurma, geleneklerin ve modanın etkisini yansıtma amacıyla giyilen, örtünülen, kuşanılan doğal ya da yapay nesnelerin tümü.
gizemsel katılımKimi bilginlerce, ilkel toplumlarda algılayıcıyla algılanan nesne arasında varolduğu öngörülen özel bağ. (Örneğin bir ilkelin, baktığı bir ağaç ya da nesnede insansal özellikler görmesi oluşumu.) bk. canlandırmacılık. krş. kutgüç, atasoy, doğaya tapma, ha
gizli halkbilimGözle görülebilme olasılığı bulunmayan halkbilim ürün ve olayları, bk. halkbilim ürünü, halkbilim olayı. krş. açık halkbilim, özdeksel halkbilim, tinsel halkbilim.
göbek oyunuCinsel birleşme sırasında yapılan bedensel devinimleri belirtme amacını güden, yalnız kadınlarca oynanan halk oyunu türü. bk. oyun. krş. benzetimsel büyü.
göç yayılımbk. temel yayılım.
göksel oyunGüneş, ay ve yıldızlarla ilgili olarak yapılan oyunların tümü. bk. güneş oyunu, ay oyunu, yıldız oyunu. krş. ateş oyunu, av oyunu.
görenekBir toplumda halkın yasaların ve yönetici kurumların etkisi altında kalmadan toplumsal, ekonomik, kültürel ve güncel sorunlarını, dinsel ve geleneksel anlayışlarına aykırı düşmeyecek bir biçimde çözümlemek amacıyla oluşturduğu ve kesinkes uyulması zorunlu
göreneksel çevreBenzer halkbilim ürünlerini taşıyan bireylerden oluşan çevre, bk. görenek, krş. geleneksel çevre, boşinançsal çevre.
göreneksel gerilemeTarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve daha birçok etkenler altında kalan bazı göreneklerin, öz biçimleriyle olgularını yitirerek yeni bir halkbilim ürün ya da olayına dönüşmeleri biçimindeki olgu. bk. görenek, tapıncak. krş. halkbilimsel gerileme, ge
göreneksel katmanGöreneklerin bağlı oldukları tarihsel katman, bk. görenek, krş. geleneksel katman, boşinançsal katman.
göreneksel süreklilikTarihsel ve çağdaş görenek ya da görenek öğeleri arasındaki bağ. bk. görenek, öğe. krş. geleneksel süreklilik, boşinançsal süreklilik.
göreneksel yasaGöreneklerin zorlanması karşısında oluşan halk tepkisi, bk. görenek, krş. geleneksel yasa.
görünmezlikDünya halkbiliminde saptanan, insanların şapka, yüzük, çıngırak gibi büyüsel araçlar yardımıyla görünmez duruma gelmeleri, bk. büyü.
görüntüsel büyüBirey ya da onun bir parçasının heykelcik, resim vb. yollarla yapılan taslakları üzerinde oluşturulan her türlü eylemin, olduğu gibi bireye yansıyacağı inancının yarattığı büyü türü. bk. büyü. krş. benzetimsel büyü.
gözdeğmeKötü niyet ve etkin bakışlı, toplumuna göre mavi gözlü, sarı saçlı ya da kara gözlü, kara saçlı kişilerin, isteyerek ya da istemeyerek baktıkları, övdükleri, dokundukları canlıların, özellikle çocuk ve hayvanların, hastalanacakları, sakatlanacakları, yoks
gözdeğme sağaltımıGözdeğmeye uğrayan kişiyi sağaltmak amacıyla başvurulan uygulamaların tümü. bk. büyülü gözdeğme sağaltımı, dinsel gözdeğme sağaltımı, ilaçla gözdeğme sağaltımı.
gözdeğmelikHalkın, kendisinde gözdeğmesine karşı doğal koruma gücü bulunduğuna ya da bir dizi işlemle bu gücü kazandığına inandığı nesneleri bir araya getirerek değişik biçimlerde kullandığı geleneksel koruma aracı. bk. yapımsal gözdeğmelik, bitkisel gözdeğmelik, di
gözdeğmesinden korunmaHalkın büyük korku duyduğu gözdeğmesinden korunmak amacıyla uyguladığı önlemler, bk. gözdeğme, gözdeğmelik. krş. muska.
güçsınavSuçluyu bulmak amacıyla sanıkları ateşe atmak, dağlamak, suya daldırmak, zehirlemek, birbirleriyle döğüştürmek, yaban hayvanlarının arasına bırakmak, yanıtlanması güç sorular sormak ve daha birçok deneylerden geçirerek yapılan geleneksel ve evrensel yargı
gülmeceli masalcıkDinleyicileri güldürmek amacıyla söylenen masalcık,. bk. masalcık, ala.
güneş oyunuGüneşin evren, dünya ve yaşamın yaratıcısı olduğuna ilişkin inancın doğurduğu oyun türü. (Bu oyunda güneşin yıllık, yıldönümlük, günlük evreleriyle dua etme, kurban kesme, canverme gibi uygulamaların birer benzetimleri yapılmaktadır.) bk. oyun, benzetimse
güneşçilikİlk dinin ilk adamın güneşi kişileştirmesi ya da Tanrılaştırması sonunda doğduğuna ilişkin görüş. bk. din, doğalcılık, aycılık.
halkBir toplum içinde, ortak gelenek, görenek, davranış ve uygulamalardan oluşan bir kültürel düzende yaşayan insan topluluğu, bk. halk kültürü, halk yaşantısı, halk toplumu, halk katmanı, seçkin kültürü, krş. toplum, köy, boy.
halk alasıDinleyenleri eğlendirmek amacıyla düzenlenen, içi kurnazlık, dalavere ve alalarla dolu olan geleneksel anlatı türü. bk. ala. krş. masal, öykü.
halk aşçılığıHalkın geleneksel yollardan öğrenerek uyguladığı, değişik bölgelere göre ayrılıklar gösteren aşçılık türü. krş. halk giysisi.
halk baladıbk. balad.
halk bilmecesiHalk ürünü olan bilmece türü. bk. bilmece, krş. sanat bilmecesi, bilgin bilmecesi, yazınsal bilmece.
halk bitkibilimiHalkın bitki dünyasıyla ilgili bilgi ve uygulamalarını içeren bilim dalı bk. halkbilim, krş. halk hayvan bilimi, halk havabilgisi, halk yıldızbilimi, bakı, düşyorum.
halk buluşuDaha önceleri varolup da uzun süre unutulmuş olan halk kültür ürün ve olaylarının halkça yeniden ortaya çıkarılışı, bk. buluş. krş. yaratı, halk yaratısı.
halk büyüsüBir isteği gerçekleştirmek amacıyla halkın ortaklaşa oluşturduğu büyü türü. bk. büyü. krş, ölü büyüsü.
halk diliHalkın en büyük yaratılarından biri olan, ilgili toplumun değişik yerlerinde değişik biçimleri bulunan simgesel seslerden oluşan konuşma aracı. bk. dil, bölgesel dil.
halk diniBir toplumda halkın sözlü gelenek yoluyla benimsediği din türü. bk. din. krş. ilkel din, uygar din, büyü.
halk el sanatıHalk kültüründe yetenekli kişilerin uğraşısı olan ve ince el işçiliği isteyen geleneksel sanat türü.
halk geleneğiHalkın, tarihsel akış içinde benimsediği, toplumsal değiniler yoluyla öz yapısına sindirdiği kültür ürünlerinden oluşan düzen. bk. tarihsel okul, tarihsel halkbilim, değini.
halk giysisiHalkın, dış ve iç etkenlerle kimi değişikliklere uğramış olan geçmiş kuşaklara ilişkin geleneksel giysisi, bk. giysi.
halk günbilgisiHalkın, bir yıl içinde arka arkaya gelen günlerle toplumsal, ekonomik, kültürel, dinsel ve büyüsel oluşumları saptamak amacıyla kullandığı geleneksel bilgi ve uygulamaları, bk. yıldızbilim.
halk havabilgisiHalkın, hava olaylarını yerel deneyimlerine dayanarak değerlendirmesi, yorumlaması, sonuçlar çıkarması, birtakım mutlu ve mutsuz olaylara önbelirti saymasıyla ilgili geleneksel inançları, bunlara dayalı bilgi ve uygulamaları, bk. halk bitkibilimi, halk ha
halk hayvanbilimiHalkın hayvan dünyasıyla ilgili bilgi ve uygulamalarını içeren bilim dalı. bk. halkbilim, krş. halk bitkibilimi, halk havabilgisi, yıldızbilim, bakı, düşyorum.
halk işleyimiHalkın gereksinmelerini karşılamak amacıyla oluşturduğu, geleneksel yollardan edindiği ve dış kültürlerden esinlendiği ya da özümsediği araç ve gereçlerin tümü. krş. halk sanatı, halk el sanatı.
halk katmanıBir toplumda, halkbilim ürünlerini yaratan ve yaşatan büyük insan kütlesi, bk. topluluk, krş. aydın kültürü.
halk koşuğuHalk ozanlarının belirli bir uyak, ölçü ve dize düzenine göre sazlı ya da sazsız olarak oluşturdukları koşuk türü. bk. halk ozanı, sözlü halkbilim.
halk kökbilgisiBir halkbilim sözcüğünün ilk biçimini saptamak amacıyla, o sözcükle ilgili halk söylentilerinden yararlanılarak yapılan inceleme.
halk kültürbilimiToplumsal yaşantı dışında kalan halk kültür ürünlerini inceleyen bilim kolu. bk. halkbilim.
halk kültürüHalkın, geleneksel yollarla edinmiş olduğu geçmiş çağların kültürüyle, kendisinin yarattığı bugünün kültürü ve dış ülkelerden ödünç alarak benimsediği yabancı kültürden oluşan karma kültür, bk. halk yaşantısı, krş. aydın kültürü.
halk malıHalkın yarattığı ya da benimsediği düşünsel, toplumsal ve özdeksel kültür ürünlerinin tümü. bk. halk kültürü, krş. aydın kültürü.
halk masalıbk. masal.
halk müziğiYazılı hiçbir kuram, kural ve öğretiye dayanmadan, yalnızca işitme yoluyla öğrenilerek kuşaktan kuşağa aktarılan, coğrafyaya bağlı değişkenler dışında toplum çapında bir bütünlük gösteren, ilkel yapıda çalgı ve araçların kullanıldığı geleneksel müzik türü
halk oyunuHalkın malı olan ya da halkın benimsediği oyun türü. bk. oyun.
halk ozanıHalk kültürüyle kişisel yeteneğin birlikte oluşturduğu, yaratılarını sazla çalıp söyleyen geleneksel ozan. bk. halk koşuğu, sözlü halkbilim.
halk ruhbilimiHalk kültürünü oluşturan kişilerin ve yığınların ruhsal durumlarını, olaylar karşısındaki etki ve tepkilerini, davranış biçimlerini inceleyen halkbilim alanı. bk. halk kültürü, krş. köylü ruhbilimi.
halk sagasıbk. saga, yiğitlik sagası.
halk sağaltmanlığıHalkın, sayrılıktan korunmak ve sayrılığı sağaltmak amacıyla başvurduğu doğal, büyüsel ve dinsel yöntemlerin tümü. krş. ilkel sağaltmanlık, çağdaş sağaltmanlık.
halk sanatıHalkın, doğal çevresiyle geleneksel kültürünün etkisi altında kalarak oluşturduğu ya da seçkin ve öteki kültürlerden alarak benimsediği, beğenisel yanı yararlı yanından daha çok olan ürünlerin tümü. bk. sanat. krş. el sanatı, halk kültürü.
halk serüvenibk. serüven.
halk şenliğibk. şenlik.
halk tiyatrosuKökeni tarihin derinliklerine dayanan, yaratıcısı, oyuncusu ve seyircisi halk olan geleneksel tiyatro türü. bk. büyü.
halk toplumuTarihsel, toplumsal, kültürel ve bazı yan etkenlerin baskısı altında halk kültürü adı verilen ortak bir ürünü yaratıp yaşatan insan topluluğu, bk. toplum, krş. köy, ulus, boy.
halk tüzesiHalkın kendi tüzel sorunlarını çözmek ve gereken önlemleri almak amacıyla kurduğu geleneksel düzen.
halk uygulamasıbk. uygulama.
halk yapıcılığıHalkın geleneksel yollardan öğrenerek uyguladığı yapıcılık türü. bk. yapıcılık, krş. halk giysisi, halk sanatı, halk el sanatı.
halk yapıntısıHalk düşününün yarattığı gelenek, bk. gelenek, krş. toplumsal gelenek, kişisel gelenek.
halk yaratısıHalkın, halkbilimsel ürün ve olaylara dayanarak, daha önce varolmayan yeni halk kültürü ürün ve olaylarını yaratması, bk. yaratı, krş. halk buluşu, buluş, yayılım, karşılaştırma yöntemi, tarihsel yöntem.
halk yaşam biçimiHalk kültürünün gelişimini ve oluşumunu sağlayan etkenlerin tümü. bk. halk kültürü.
halk yaşambilimiHalk yaşamıyla ilgili bütün olayları, bu yaşamı yansıtan masal, öykü, atasözü, bilmece, türkü, saga, gelenek, görenek gibi ürünleri inceleyen bilim kolu. bk. halkbilim, halk kültürbilimi. krş. budunbilim.
halk yaşantısıHalk yaşantısını oluşturan toplumsal ve ekonomik ürünlerin tümü. bk. halk kültürü, halk katmanı, halk toplumu, krş. aydın kültürü, seçkin kültürü.
halk yazınıAdı belli olan ve olmayan kişilerin yarattıkları koşuk, destan ve öykü gibi yazın türlerinin tümü. bk. halk koşuğu.
halk yıldızbilimiHalkın bilinmeyeni çözmek amacıyla yıldızlarla ilgili olarak kullandığı yöntem ve uygulamaları konu alan bilim dalı. bk. halkbilgisi. krş. halk bitkibilimi, halk hayvanbilimi, halk havabilgisi, yıldızbilim, bakı, düşyorum.
halk zanaatıDemircilik, bakırcılık, kalaycılık, urgancılık, testicilik vb. ileri düzeydeki geleneksel halk uğraşılarından herbiri. bk. halk sanatı, halk el sanatı.
halkbilgisiHalkbilimin, çevreyi oluşturan canlı, cansız doğal nesnelerle ilgili inanç ve uygulamaları konu alan dalı. bk. halk bitkibilimi, halk hayvanbilimi, halk havabilgisi, halk yıldızbilimi, bakı. krş. halkbilim.
halkbilimToplumların, halk katmanlarının tinsel ve özdeksel kültürlerini tarihsel, toplumsal ve coğrafyasal boyutlarıyla bu boyutların birbirleriyle ilişkilerini saptayarak kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim gibi daha birçok sorunlarını kendine özgü yöntem
halkbilim alan araştırıcısıHalkbilim alan araştırmaları için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış olan kişi. bk. halkbilim alan araştırması.
halkbilim alan araştırmasıÖnceden hazırlanan bir araştırma tasarısı yardımıyla bir kişi ya da bir kurulun halk arasında yaşayarak gördüklerini, duyduklarını yazı, im, resim, çizgi, ses ve görüntülerini saptayarak gerekli bilgi ve belgeleri toplaması işi. bk. halkbilim alan araştır
halkbilim derleyicisiHalkbilim ürünlerini toplayan kişi. bk. derleyici.
halkbilim gereçleriHalk kültürünü oluştuturan halkbilim olaylarıyla halk ürünleri ve bunların değişkenlerinin tümü. bk. halkbilim, halkbilim olayı, halkbilim ürünü, halkbilim verisi, değişken.
halkbilim olayıHalkın yarattığı ya da gerçekleştirdiği halkbilimsel oluşumlardan her biri. bk. halk ürünü,halk uygulaması.
halkbilim öğesibk. öğe, öğe tümgesi.
halkbilim tümgesiBelirli amaçları gerçekleştirmek üzere birbirleriyle ilişki kurmuş olan ya da birbirlerinin işleyişlerini tamamlayan öğelerin oluşturduğu bir halkbilim düzeni, bk. öğe, katılgan öğe, ayrık öğe.
halkbilim ürünlerinin geçişimiHalkbilim olay ve ürünlerinin geçmiş çağlardan günümüze bir toplumsal bölükten diğer toplumsal bölüğe geçişi.
halkbilim ürünüHalk kültürünü oluşturan özdeksel ve tinsel yapıtların tümü. bk. halkbilim olayı, halk kültürü.
halkbilim verisiHalkbilimin konusuna giren her tür bilgi ve bilgi kaynağı, bk. halkbilim ürünü, halkbilim olayı.
halkbilim yasasıHalkbilimin sağlıklı bir biçimde işleyiş ve uygulanışını gerçekleştirmek ereğiyle halkın kullandığı yöntemleri belirleyen kesin kurallardan her biri.
halkbilimciHalkbilim alanıyla ilgili araştırma, derleme, incelemeler yapan ve çalışmalarının sonuçlarını, yöntemine uygun bir biçimde açıklayan kişi. bk. özengen halkbilimci, uğraşman halkbilimci.
halkbilimsel çevreBelli bir yere ilişkin halkbilim olay ve ürünleri.
halkbilimsel dengebk. denge.
halkbilimsel durağanlıkUzun ya da kısa bir süre için iç ve dış etkilere direnerek yapısında değişim, kültürleşme, başkalaşım gibi halkbilimsel olayların hiçbiri görülmeyen halk kültürünün durumu, bk. halkbilim, halk kültürü, halkbilimsel güç, kültürel güç, kültürel süreç.
halkbilimsel gelenekbk. gelenek.
halkbilimsel gerilemeTarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik ve daha birçok etkenler altında kalan kimi halkbilim ürün ve olaylarının öz biçimleriyle olgularını yitirerek seçkin kültürüne dönüşmelerini içeren oluşum, bk. halkbilim ürünü, halkbilim olayı, seçkin kültürü, tapın
halkbilimsel görenekbk. görenek.
halkbilimsel güçHalk kültürünün, halkbilimsel durağanlık ya da duruk halkbilim durumlarında kalmayarak onun değişim ve gelişimini sağlayan güç. bk. halk kültürü, halkbilimsel durağanlık, duruk halkbilim, krş. halkbilimsel süreç, insanbilim okulu.
halkbilimsel süreçHalk kültürü yapısında art arda görülen değişim, bk. halkbilimsel yasa, halkbilimsel yapı, halkbilimsel değişim, krş. yayılım, dağılım, halkbilimsel durağanlık.
halkbilimsel yasabk. halkbilim yasası.
halkçizimHalk düşün, söz ve yaşantısını tarihsel bir yöntem içinde inceleyen bilim dalı. bk. halkbilim.
hava bakısıGeleceği öğrenmek için hava koşullarıyla su üzerinde oluşan dalgacıklara bakma işi. bk. bakı.
hava değişim bakısıHava değişmelerine dayanılarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. hava bakısı.
hayvan bakısıHayvan kemiklerinin ateşte çıkardıkları seslere bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. kemikçik bakısı.
hayvan masalıİnsanın ikincil durumda kaldığı, ana konu olarak hayvanla ilgili olayların anlatıldığı halk masalı türü. bk. hayvan öyküncesi, nedenli öykünce. krş. hayvan serüveni, hayvan sagası.
hayvan öyküncesiBüyük çoğunlukla, insansal özellikler yüklenen hayvanlarla ilgili imgesel olayları konu alan ve dinleyenler üzerinde aktöresel kimi etkiler yapan halk anlatısı, bk. hayvan masalı, küme, hayvan sagası.
hayvan sagasıbk. hayvan masalı.
hayvan serüveniHayvanların çevresinde oluşan ilginç ve coşkulu olayları konu alan serüven, bk. serüven, hayvan masalı, krş: hayvan sagası.
hayvana tapmaBugün birçok halk kültüründe kalıntıları bulunan ilkadamla ilkellerin, hayvanlarda bulunduğuna inandıkları doğaüstü güçlerden yararlanmak ve hayvan biçimindeki insan ruhlarıyla Tanrılara karşı saygı göstermek amacıyla yaptıkları uygulamalara verilen ad. b
hayvansal masalcıkİnsan özellikleri taşıyan kimi hayvanlara ilişkin olayları anlatan masalcık türü. bk. masalcık.
hayvansal muskaÜzerinde bulundukları canlılarla nesnelere, ilgili oldukları hayvanların her türlü güç ve özelliklerini yansıtarak onlarda, tehlikelere karşı korunma yetenekleri sağladıklarına inanılan hayvan organ ya da parçaları, bk. muska. krş. yapımsal muska, insan m
hocaislam diniyle ilgili, bilgilerini geleneksel yollarla değil de kutsal kitap Kuran ve öteki yazılı dinsel belgelerden sağlayan, din konusunda halkı eğittiği gibi ona kovuşturması gereken yolu gösteren ve bu arada, Tanrıyla halk arasında bir tür elçilik gör
horoz bakısıYere çizilen bir çember içine konan horozun, orada bulunan ve her biri bir harfi simgeleyen arpa tanelerini yiyiş sırasına göre türetilen sözcüklere dayanılarak açıklanan bakı türü. bk. bakı.
hükümetToplum bireylerinin iç ve dış güvencelerini ve birbirleriyle ilişkilerini sağladığı gibi onların her tür gereksinmelerini karşılayan bir ya da birkaç kişiden oluşan yasal ya da geleneksel yönetici güç. bk. halk katmanı, büyücü.
ışıldak muskaKullananları tehlikelerden koruduktan başka onlaragüç ve iyi bir yazgı sağladıklarına inanılan altın, gümüş, bakır, demir, taş, kemik, tahta, cam ve öteki özdeklerden yapılan gerdanlık, bilezik, yüzük, küpe, çelen, saç iğnesi gibi daha birçok süs aracının
içevlilikBir toplumu oluşturan sınıf, kast ya da altkültür birimleriyle boylarda bireylerin, birtakım dinsel büyüsel ve geleneksel nedenlerle, yalnız üyesi bulundukları topluluk içinde evlenmelerini zorunlu kılan evlenme türü. bk. sınıf, altkültür, boy. krş. dışev
içyapıBir halkbilim olay ya da ürününün örge öbeği, örge tümgesi ya da örge tümgeleri biçimindeki içyapısı. bk. örge, örge tümgesi. krş. dışyapı.
iğnelemeBirini ya da bir olayı yermek amacıyla yazılmış taşlama biçimindeki yazılı ya da sözlü anlatım.
ikincil baladDaha önceki bir baladı konu alan ve ona bağlı olarak oluşturulan balad. bk. balad.
ikincil dilDüşün ve isteklerin basmakalıp çizgilerle anlatılmasından oluşan yazı dili . krş. temel dil.
ikincil yayılımToplumların yer değiştirmemelerine karşın, bu toplumlarla ilgili kimi küçük halkbilim ürünlerinin, birinden ötekine geçmesi, bk. yayılım, ödünç yayılım. krş. göç yayılım.
ikiyanlı akrabalıkKimi toplumlarda saptanan, babayanlı akrabalıkla anayanlı akrabalığın bir arada işlediğini gösteren oluşum, bk. anayanlı akrabalık, babayanlı akrabalık, tekyanlı akrabalık.
ikizler yasasıAnlatılarda ikiz kardeş, iki kardeş, iki yiğit, iki arkadaş ve iki kişiyle ilgili olaylara sık sık rastlanılması nedeniyle ileri sürülen halkbilim yasası.
ilaçla gözdeğmesi sağaltımıGözdeğmesine uğramış hastaya su, üzerlik ya da çöreotu suyu içirme yoluyla yapılan bir tür sağaltım, bk. gözdeğmesinden korunma, krş. büyülü gözdeğmesi sağaltımı, dinsel gözdeğme sağaltımı.
ilk nesne bakısıİlk görülen nesnenin ilgili toplumdaki simgesel durumuna göre geleceği saptama işi. bk. bakı, simge.
ilkadamBugünkü insanın atası olan ilk insan. bk. doğalcılık. krş. ilkel.
ilkelKültürel evrimin alt basamaklarında bulunan, doğaya büyük ölçüde bağlı olan, geleneklerle göreneklerin oluşturduğu bir düzen içinde yaşamını sürdüren ve tarihöncesi insanınkine benzer kültürel ve toplumsal bir yapıda varlığını yönlendiren birey. bk. ilkel
ilkel dinİlkel toplumlarda saptanan, yapıları sözlü gelenekle edinilmiş oluşumlara dayanan din türlerinden her biri. bk. din. krş. halk dini, uygar din, büyü, cancılık, kutyasak.
ilkel sağaltmanlıkİlkel toplumlarda, sayrılıktan korunmak ve sayrılığı sağaltmak amacıyla başvurulan doğal, büyüsel ve dinsel uygulamaların tümü. bk. ilkel toplum, krş. çağdaş sağaltmanlık, halk sağaltmanlığı
ilkel tektanrıcılıkİlk dinin, tek Tanrıyla ilgili uygulama ve inançlar olduğunu ileri süren görüş. bk. din. krş. öncancılık, cancılık, kutyasak, tapıncak.
ilkel toplumÇağımızda yaşayan ve insanlık kültürünün ilk basamaklarında bulunan kişilerden oluşan toplumlardan her biri. bk. ilkel. krş. uygar toplum.
ilkörnek1. Halkbilim ürün ve olaylarının saptanabilen ilk örneği ya da insanın ruhsal yapısının oluşturduğu ortak simgeler, bk. ilkörnekçilik. 2. Bir halkbilim ürün ya da olayının kaynağı olarak ileri sürülen halkbilim ürün ya da olayı. bk. halkbilim ürünü, halkb
ilkörnekçilikİlk dinin, ilkadamın temel ilkesi uyarınca yaratmış olduğu ilkörneklerden oluştuğunu savunanların görüşü, bk. ilkadam, temel düşünce, ilkörnek. krş. doğalcılık, büyücülük.
im diliKonuşma ve yazı dışında kalan el, yüz, baş devinimleriyle, ayna, duman gibi araçlar yardımıyla anlaşmayı sağlayan imlerin tümü. krş. temel dil, ikincil dil.
imgesel örgeÇağımız yaşamında görülemeyen, ancak masalcıkla geleneksel anlatımlarda varlıklarını sürdüren usdışı oluşum birimlerinden her biri. krş. tansık örge, toplumsal örge, masalcık.
inanç öyküncesiİnançların oluşturduğu bir halk anlatısı, bk. öykünce.
inci bakısıDüz bir yüzeye atılan incilerin durumlarına bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. çakıltaşı bakısı.
insan bakısıİnsan bağırsaklarından yararlanarak uygulanan bakı türü. bk. bakı. krş. hayvan bakısı, karaciğer bakısı, kemik bakısı.
insan coğrafyasıDoğal çevrenin insan üzerindeki etkileriyle bu etkilerin sonuçlarını inceleyen bilim dalı. bk. doğal çevre, çevre, çevrecilik kuramı, çevresel saptamacılık, coğrafyasal yöntem, krş. halkbilim, budunbilim, insanbilim, kültür, halk kültürü.
insan duyguculuğuÇevrede ve çevredeki nesnelerde insanlara özgü duyu olduğuna ilişkin halk inanışının bilimsel adı. bk. bitkiye tapma, doğaya tapma, hayvana tapma.
insan kurbanEkinleri korumak, salgın hastalıkları durdurmak, yağmur yağdırmak, doğaüstü varlıkların yardımlarını sağlamak ve öteki dünyaya arınmış olarak göç etmek amacıyla yapılan geleneksel halk uygulaması, bk. öteki dünya, gelenek.
insan muskasıAta kalıntılarından yapılan muska türü. bk. muska. krş. hayvansal muska, bitkisel muska, taş muska, yapımsal muska, yazılı muska.
insanbiçimcilikİnsansal olmayan nesnelerde, özellikle Tanrılarda, insan özellikleri görme biçimindeki görüş. bk. doğaya tapma.
insanbilimİnsanın fiziksel yapısıyla kültürel yaratısını tüm özellik ve sorunlarıyla birlikte inceleyen bilim. bk. kültürel insanbilim, toplumsal insanbilim, uygulamalı insanbilim, insanbilimsel toplumbilim, krş. budunbilim, halkbilim, halkbilgisi.
insanbilim okuluAralarında akrabalık bağlarıyla kültürel hiçbir ilişki bulunmayan toplulukların kimi halk kültürleri arasında saptanan benzerliklerin, insanların yapısal, dirilsel ve düşünsel özdeşliğiyle uygarlık gelişim yollarının koşutluğundan geldiğini ileri süren bi
insanbilimsel halkbilimciİnsanbilimin alanına giren konularla ilgilenen halkbilimci, bk. insanbilim.
insanbilimsel toplumbilimİlkel toplumlarla uygar toplumların halk katmanlarının özdeksel ve tinsel kültürlerini inceleyen bilim dalı. bk. insanbilim. krş. budunbilim, halkbilim.
insanyiyenİnsan yiyen yabanıllardan olan kimse, bk. söylen.
iskambil bakısıİskambil açma yöntemiyle geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. ok bakısı.
işbilimbk. işçizim.
işbilimsel söylenAteş, aygıt ve araç gibi işbilim alanına giren insan yaratısı nesneleri konu alan söylen türü. bk. söylen, işçizim. krş. doğa söyleni, yaşam söyleni, toplumsal söylen.
işçizimÖzdeksel kültürü tarihsel, coğrafyasal ve toplumsal boyutları içinde inceleyen bilim dalı.
işlevBir toplumun halkbilim olay, ürün, öğe ve değişkenleri arasındaki ilişkiler düzeninin, halkın tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekonomi gereksinmelerine uygun bir biçimde, uyumlu ve kesintisiz olarak işlemesini sağlayan etkinlik, bk. toplum, halkbilim, hal
işlevsel budunbilimKonusundaki olayları işlevsel açıdan inceleyen budunbilim. bk. işlevsel halkbilim, işlevsel insanbilim.
işlevsel çözümKimi değişiklikler nedeniyle oluşan yeni halk kültürü düzeninin sayılama yöntemi yardımıyla açıklanması işlemi, bk. işlev, işlevsel okul, işlevsel tümgeler.
işlevsel halkbilimHalkbilim olaylarıyla ürünlerinin, bağlı oldukları halk kültürü düzenindeki işlevlerini saptamak amacını güden bilim. bk. işlev, işlevsel kuram, işlevsel okul, işlevselcilik.
işlevsel insanbilimKonusunu oluşturan olayları işlevsel açıdan inceleyen insanbilim türü. bk. işlevsel halkbilim, işlevsel budunbilim.
işlevsel kuramHalkbilim olay ya da ürünlerinin halkın yaşam düzeni içinde, son derece uyum göstererek işleyen, belirgin ve vazgeçilmez işlevleri olduğuna ilişkin bilimsel görüş.
işlevsel okulHalkbilim olay ve ürünlerinden her birinin, yapısında bulunduğu halk kültür düzeni içinde, belli işlevleri olduğuna inananların kurdukları bilimsel okul. bk. işlev, işlevsel kuram, işlevsel çözüm.
işlevsel tümgelerHalkbilim olay ve ürünlerinden bir ya da birkaçında oluşan değişikliğin, bunların bağlı oldukları halk kültürü düzeninin dengesini bozarak yeni bir halk kültürü düzeni doğuracağına ilişkin görüş. bk. işlev, işlevsel okul, işlevsel çözüm.
işlevselcilikHalkbilim olay ya da ürünlerinin, ilgili oldukları toplum düzenindeki işlevlerine göre incelenmesini öngören kuram. bk. işlev, işlevsel tümgeler. krş. doğalcılık, güççülük, koşutçuluk.
kalıntıDeğişen tarihsel ve toplumsal etkilere karşı büyük bir direnç göstererek geçmişteki köken, olgu, özellik ve görünümleri bakımından çok az değişikliğe uğramış olan ve bulundukları toplumsal düzen içinde, düzenin işleyişine uygun mantıksal bir durum gösterm
kalıntılar kuramıUygar bir toplumun, ilkellerde benzerleri saptanan halkbilim ürünlerini, o uygar toplumun ilkel çağlarından kalma birer kalıntı ürün olarak benimseyen insanbilim okulunun bir görüşü, bk. uygar toplum, ilkel, kalıntı, insanbilim okulu. krş. akrabalık kuram
kalıpBirçok değişkenin bir araya gelmesinden oluşan bağımsız masal. bk. değişken.
kalıtımsal gelenekHalkbilim ürünlerinin kuşaklardan kuşaklara aktarılışıyla oluşan gelenek, bk. gelenek, krş. toplumsal gelenek.
kan içmeAtılgan ve güçlü insanlarla hayvanların kanlarını içerek onlara özgü özelliklerin edinileceğine ilişkin gelenek, bk. kurban, krş. kurban taşı.
kan kardeşliğiİki arkadaşın, anlaşarak, birbirlerinin kanlarını emmek, akıtmak vb. yöntemlerle sağladıkları evrensel ve geleneksel bir kardeşlik türü. (Kan kardeşler, gerçek kardeşlerin bütün tüze ve özelliklerinden yararlanırlar.) krş. kan içme.
kanla sağaltımHastaları kanla yıkama ya da ağrıyan organların üzerine kan sürme biçiminde yapılan halk sağaltımı.
kansal kutyasakKötü ruh ve hayvanların etkileriyle kirlendiğine inanılan aybaşı kanı. (Doğum kanı ile eş, ilişki kurulmaması gerekli olan nesneler olarak kabul edilmekte ve bunlardan kesin bir şekilde kaçınılmaktadır.) bk. eş.
kapalı değerDeğerleri açıkça belirtilmemiş olan halkbilim ürün ve olaylarının durumu, bk. değer. krş. toplumsal değer, törensel değer, açık değer.
kara büyüKötülük yapma amacını güden büyü türü. (Bu büyülerin bir kısmı, dinsel ve kutsal eylemlerin karşıtı yapılarak uygulanmaktadır. Örneğin, bu büyülerde haçın, sol ayakla yere çizildiğini görmekteyiz.) bk. büyü. krş. ak büyü.
karaciğer bakısıYeni kesilen bir hayvanın karaciğerine bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. dölüt örtüsü bakısı.
karşılaştırma halkbilimcisiElindeki bilgi ve belgeleri karşılaştırma yöntemine göre değerlendiren halkbilimci, bk. karşılaştırma yöntemi.
karşılaştırma yöntemiAynı ya da değişik yer ve çağlara ilişkin halkbilim ürünleri arasındaki benzerlikleri saptayarak ilgili halkbilim ürünlerinin kaynak, yayılım, dağılım ve benzeri sorunlarını çözmek amacıyla kullanılan yöntem, bk. halkbilim ürünü, yayılım, dağılım, değini,
karşılaştırmalı söylenbilimSöylenlere ilişkin sorunları karşılaştırma yöntemiyle çözmeye çalışan söylenbilim dalı. bk. söylenbilim, karşılaştırma yöntemi, krş. tarihsel söylenbilim.
karşıt sagaAilelerle boyların yokoluşlarını anlatan saga türü. bk. aile sagası, tarihsel saga.
karşıt söylenDünyanın sonunu anlatan söylen türü. bk. söylen.
karşıtlık yasasıHalk anlatılarında geçen olaylarla, bu olayları oluşturan ve bunlara karışan kişilerde, birbirinin tam karşıtı birçok özelliğin saptanmasını içeren halkbilim yasası, bk. halkbilim yasası.
katılgan öğeBağlı olduğu halkbilim tümgesi içindeki öbür öğelerle birlikte işleyen öğe. bk. halkbilim tümgesi. krş. ayrık öğe.
kaynak kişiKendisinden halk kültürüyle ilgili bilgiler sağlanan birey. bk. halk kültürü.
kazıbilimKalkolitik ve daha sonraki çağların kültürlerini kendine özgü yöntemler yardımıyla inceleyerek ilgili sorunları aydınlatmaya çalışan bilim bk. dipbudunbilim. krş. budunbilim. halkbilim.
kemikçik bakısıKüçük kemiklere bakarak geleceği çözümleme işi. krş. insan bakısı.
kendi kendini düzeltme yasasıBirçok halkbilim olay, ürün ve anlatılarının, iç ve dış etkenler altında değişikliklere uğramasına karşın, onların yine eski duruma gelmelerini sağlayan oluşum, bk. örgenüstü, denge, halkbilimsel denge.
kendiliğinden göçAnlatı türlerinin, öteki halkbilim ürünlerinin tam karşıtı bir oluşumla hiçbir kültürel ve siyasal sınır tanımadan yakın ya da uzak ülkeler arasında kolaylıkla yayılması, bk. yayılım, krş. temel yayılım, ödünç yayılım, ikincil yayılım.
kendince simgeBireysel anlamıyla simgesel anlamı arasında hiçbir ilişki olmayan simge. bk. simge.
kent halkbilimiKentlere özgü halkbilim olay ve ürünleleriyle ilgili araştırma ve incelemeler yapan bilim dalı. bk. halkbilim.
kırsal toplumGeçimlerini avcılık, çobanlık, özellikle çiftçilikle sağlayan doğal çevrelerine büyük ölçüde bağlı olan basit araçlarla ürettikleri az bir ürünün büyük bölümünü tüketen yaşantılarını geleneksel bir düzen içinde sürdüren ve belli bir toprak parçası üzerind
kişisel gelenekToplumun benimsemediği kişilerce oluşturulan gelenek türü. bk. gelenek, krş. toplumsal gelenek.
kişisel görenekToplumsal göreneklere uymayan kişilerce oluşturulan görenek türü. bk. görenek, krş. toplumsal görenek.
kişisel masalBelirli bir yiğidin çevresinde oluşan olağanüstü olayları konu alan masal. bk. alışılmış masal, aşk masalı, krş. kişisel serüven, kişisel saga.
kişisel sagaKonusu büyüsel ve doğaüstü olaylarla, kişiler olan saga türü. krş. kişisel serüven, kişisel masal, alışılmış masal.
kişisel serüvenBelirli bir yiğidin çevresinde oluşan sürükleyici ve coşkulu olayları konu alan serüven, bk. serüven, alışılmış masal. krş. kişisel saga, kişisel masal.
kitaplık halkbilimcisiAlan araştırması yapmadan, yalnız halkbilimsel yayınlara dayanarak çalışmalar yapan bilim adamı. bk. halkbilim alan araştırması, halkbilim.
konut kurbanıYeni yapılan konuta koruyucu bir ruh sağlamak amacıyla insan kurban etme şeklindeki eski bir halk geleneği, bk. insan kurban, krş. kurban, ok kurbanı, koruyucu ruh.
konut töreniTemel açma, temel atma, duvar çıkma ve çatı kurma sırasında yapılan evrensel nitelikteki törenlerin tümü. krş. konut kurbanı.
koruyucu büyüKötü etkilerden korunmak amacıyla başvurulan büyü türü. bk. büyü. krş. yıkıcı büyü.
koruyucu ruhKesilen kurbanın ruhunun koruyucu bir görev üstleneceğine ilişkin yaygın halk inancı, krş. konut kurbanı.
koşuklu bilmeceKoşuklu bir yapı üzerine kurulmuş olan bilmece türü. bk. bilmece.
koşut gelişimAralarında tarih ve coğrafya yönünden hiçbir ilişki bulunmayan halk kültürlerinde, aynı evreli benzer halkbilim ürün ya da olayının oluşumu, bk. koşutçuluk, krş. halk düşüncesi, temel düşünce, yakınlaşım, yayılım.
koşutçulukBirbirleriyle hiçbir ilişki ve değinileri olmayan halk kültürlerinde benzer halkbilim ürün ve olaylarının gelişimi ya da tüm halk kültürlerinde varlığı ileri sürülen doğrusal evrim. bk. koşut gelişim. krş. yayılım, temel düşünce, dağılım.
kökörnekbk. ilkörnek.
kötü görevHalkbilim olay ve ürünlerinin, yeni etkenler nedeniyle, eski dengesel işlerlikleriyle birlikte eski anlam ve güçlerini de yitirmeleri, bk. işlev, işlevselcilik, işlevsel tümgeler.
köyBirbirleriyle akraba olan ya da olmayan birden çok ailenin bir araya gelerek tarım yapmaya ya da hayvan yetiştirmeye elverişli yerey parçasının bir köşesinde kurdukları, alan ve sokaklar çevresinde toplanan küçük ya da büyük, dağınık ya da toplu yapılarla
köy topluluğuKöyde yaşayan insanlardan oluşan toplumsal birim. bk. köy, köylü, kırsal toplum.
köylüKonukseverlik, gelenekçilik, yazgıcılık, toprağa bağlılık, doğaya bağımlılık, yeniliğe isteksizlik, okuma yazma yetersizliği vb. özellikleri olan, köyde yaşayan kimse. bk. köy, köylü sınıfı.
köylü altkültürüKöylü kültürünü oluşturan konukseverlik, ailecilik, akrabacılık, gelenekçilik, görenekçilik, yazgıcılık, eğlenceye düşkünlük, el açıklığı, toprağa bağlılık, doğaya bağımlılık, yeniliğe isteksizlik, bulgu yoksunluğu, devlet otoritesine karşı saygınlık ve d
köylü ruhbilimiHalk kültürünün bir kolu olan köylü kültürünü yaratan insanların ruhsal durumlarını inceleyen bilim dalı. bk. halk kültürü, kırsal toplum, krş. halk ruhbilimi.
köylü sınıfıÜretimlerinin çoğunluğunu kendileri tüketen satabildikleri üretim artıklarıyla tüketici sınıfların besin ürünlerini sağladıkları gibi kendi gereksinmelerini de karşılayan yaşam ve ilişkileri yönünden gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı bulunan yaşa
köylü topluluğubk. köylü sınıfı, kırsal toplum.
kurbanDinsel bir inancın sonucu olarak, kendine özgü törenlerle şu ya da bu biçimde, doğaüstü güçlere sunulan kan ya da canlı yaratık, bk. kansal kurban.
kurban taşıTanrılara kan ya da canlı kurban sunulan yer, sunak. bk. kansal kurban, kurban.
kurtarım masalıGelinin güç, yüreklilik ve direnme yollarıyla dev ya da ejderhadan kurtarılmasını anlatan masal türü. bk. aşk masalı,
kurukafa muskasıKendisinde büyüsel bir koruma gücü olduğuna inanılan kurukafadan yapılan bir tür muska. bk. muska,
kuş bakısıKuşların uçuşlarına bakarak geleceği okumaya dayanan bakı türü. bk. bakı. krş. lamba bakısı.
kuşaksal boyutGeleneklerin, kuşakları birbirlerine bağlayan özelliği, bk. gelenek boyutları, krş. gelenek,
kutbakıKutsal nesnelere, canlılara ve olaylara bakarak geleceği okuma işi. bk. güçsınav. krş. büyü, bakı.
kutgüçİlkellerin bütün evrene yayıldığına ve yeryüzünde canlı, cansız ne varsa tümünün içinde bulunduğuna inandıkları kişisel olmayan görünmez doğaüstü güç. (İlkel inancına göre bu evrensel güç, az ya da çok oluşu bakımından, içinde bulunduğu canlı, cansız nesn
kutkoşukTanrı, yarı Tanrı, kutsal kahraman ve seçkin kişilerin savaş başarılarıyla, yaşamlarını anlatan uzun, geleneksel halk koşuğu.
kutsal ağaçÇevresinde ve üzerinde birtakım dinsel uygulamalar yapılan ağaç. bk. din. krş. doğum ağacı, yaşam ağacı.
kutsal kitap bilmecesiHalkın kutsal kitaplardan esinlenerek yarattığı bilmece türü. bk. bilmece.
kutyasakKutgüç ile yüklü oldukları düşünülen insan, hayvan, nesne ve doğal öğelerin yasaklarla çevrilmesi, bunlardan kaçınma.
kutyasak yapıntıYasaklara uyulmadığında oluşacak sonuçları anlatan yapıntı türü. bk. yapıntı, krş. masal, söylen, söyleni.
kültürBireyin üyesi olduğu toplumdan öğrendiği bilgi, gelenek, görenek, davranış, yasa, sanat, uygulayım, zanaat gibi özdeksel ve tinsel ürünlerden oluşan bütün. bk. kültür kalıtı, kültür alanı, altkültür, çevresel kültür, uygarlık, krş. halk kültürü, halkbilim
kültür alanıOrta bölümlerinde özdeş, yan bölümlerinde oldukça türdeş gelenek ve görenekler saptanan bölge. bk. sınıf.
kültür kalıtıDaha önceki kuşaklardan çağımıza aktarılan ürünler, bk. gelenek.
kültürel çevreBüyüklük ve niteliği ne olursa olsun her toplumun yarattığı kendine özgü kültürü, bk. kültür, krş. doğal çevre.
kültürel çevrebilimBir kültürün doğal çevresiyle ilgili değişimlerini inceleyen bilim dalı. bk. çevrebilim.
kültürel dirençHalkın dışardan gelen bir gelenek, görenek ve davranışı benimsemesi ya da geri çevirmesi, bk. yayılım, benimseyim. krş. duruk halk küitürü.
kültürel güçKültürün olduğu gibi kalmadan, ilgili olduğu toplumun yaşamına uygun bir biçimde değişimini sağlayan güç. bk. kültürel süreç. krş. halkbilimsel güç, halkbilimsel süreç.
kültürel ikilemHer toplum kültürünün, ayrı amaçlı iki kültürden oluştuğuna ilişkin kuram. bk. kültür.
kültürel iletimKültür Ürünlerinin, bu arada özellikle halkbilim ürünlerinin, bir çağdan ötekine ya da bir toplumdan başkasına geçişleriyle ilgili oluşumlardan her biri. bk. kültür, krş. yayılım.
kültürel insanbilimKültürü tüm konu ve sorunlarıyla inceleyen bilim dalı. bk. insanbilim. krş. halkbilim.
kültürel süreçKültür içerik ya da yapısının sürekli değişimi, bk. kültür, yaratı, buluş. krş. kültürel güç, halkbilimsel süreç, halkbilimsel güç, halkbilimsel yaratı, duruk halkbilim.
küme masalArka arkaya anlatılan değişik konulu küçük masallardan oluşan anlatı birimi. (Kimi durumlarda, bu masallar dizisinin bir tek masalı oluşturduğu görülmüştür.)
lamba bakısıLambanın ışık ivmelerine bakarak geleceği okuma isi. bk. bakı. krş. ateş bakısı.
masalİnsanoğlunun evren, dünya, yaşam, doğa, toplum ve kendisiyle ilgili tarihsel oluşum, düşün, istek ve izlenimlerinin az ya da çok değişikliğe uğrayarak ağızdan ağıza geçme yoluyla çağımıza ulaşan geleneksel anlatı örnekleri, bk. öykülü masal, küme masal, s
masalcıkToplumsal ve imgesel örgelerden oluşan, sanatsal biçime yönelik küçük masal türü. bk. toplumsal örge, imgesel örge.
modaGöreneğe bakarak daha kısa süreli olan, çabuk değişebilen, öykünme yoluyla yayılan geçici davranış, giyim ve yaşama biçimi.
muskaİnsan, hayvan, bitki, nesne ve ürünlerinin uygun düşen bir yerine asıldıkları, bağlandıkları, dikildikleri ya da konuldukları zaman onları ölüm, salgın,yersarsıntısı.subaskını, yıldırım, yangın, savaş, büyü, gözdeğmesi gibi daha birçok dokuncalardan korud
müzikİnsanoğlunun toplumsal, dinsel, büyüsel, duyusal, düşünsel, eşeysel gereksinmelerini karşılamak için kullandığı uyaklı uyaksız, ölçülü ölçüsüz, düzenli düzensiz ses, sözlü ses, doğal ya da yapay aygıtların seslerinden oluşan evrensel kültür düzeni, bk. mü
müzikbilimKarşılaştırma ve tarihsel yöntemler yardımıyla müzikle ilgili sorunları çözmeye çalışan bilim dalı. bk. halk müziği.
nedenli masalKonusunu oluşturan nesnelerle olayların nedenlerini çözümlemeyi amaçlayan anlatı türü. bk. nedenli saga krş. doğa sagası.
nedenli öykünceHayvanların yaratılış ve yaşantılarıyla, hayvan yaratıcının özellik ve niteliklerini anlatan öykünce türü. bk. öykünce, nedenli saga.
nedenli sagaKonusuna giren nesne ya da olaylarla ilgili açıklamalarda bulunan saga türü. bk. saga. krş. doğa sagası.
nedenli söylenceAçıklayıcı nitelikte olan söylence, bk. söylence. krş. nedenli saga.
nesne bakısıSuya atılan bir nesnenin çıkardığı ses ya da oluşturduğu dalgaların biçimine bakılarak geleceği okuma işi. bk. bakı. krş. yaprak bakısı.
nesneler masalcığıKonusu, insanlar gibi düşünerek hareket eden nesnelerle ilgili olaylar olan masalcık türü. krş. hayvan öyküncesi, hayvan masalcığı.
ocaklıHastalıkları, doğaüstü yöntemlerle sağaltma gücünde olduğuna inanılan erkek ya da kadın sağaltıcı, bk. halk sağaltmanlığı.
odun bakısıYerdeki odun parçalarının biçim ve durumlarına bakarak geleceği çözümleme işi. bk. bakı. krş. bulut bakısı.
oedipusGrek masallarına göre babasını öldürerek annesiyle evlenen Thebes kralı. bk. Oedipus bilmecesi.
oedipus bilmecesiOedipus’un, Sphinx’in sorusunu “bebek, ergin insan ve yaşlı” biçiminde doğru olarak yanıtladığı “sabahları dört, öğleleri iki, akşamları üç ayak üzerinde yürüyen nedir?” biçimindeki bilmece, bk. Oedipus.
okYayla fırlatılan, ucunda sivri bir taş, demir, kemik parça bulunan avlanma ya da savaş aracı. bk. ok kurbanı.
ok bakısıOklara dayanarak geleceği okuma yöntemi, bk. bakı. krş. nesne bakısı.
ok kurbanıOku kırmak ya da yanan bir oku güneşe atmak biçiminde oluşan bir kurban sunma türü. bk. kurban, konut kurbanı, ok.
olanakçılıkCoğrafya koşullarının bölgesel halk kültürlerini etkilemelerine karşın onların kimliklerinin oluşumunda hiçbir görevlerinin olmadığına ilişkin düşünüş, bk. coğrafya okulu, halk kültürü, krş. insanbilim okulu.
olumlu büyüUygulama amacı bakımından, bireyin ve toplumun iyiliğine yönelik sayrılık, ölüm, kaza vb. doğal yıkımları önlemeye dönük büyü türü. bk. büyü. krş. olumsuz büyü.
olumsuz büyüHalkın uygulandığında istenmeyen kimi sonuçlar vereceğine inandığı büyüsel eylemlerden her biri. bk. büyü. krş. olumlu büyü.
organsal büyüSaç, tırnak, eş, göbek bağı gibi insan organları aracılığıyla yapılan kara büyü türü. bk. kara büyü. krş. görüntüsel büyü, benzerduyusal büyü.
ortak kültür kalıtıBelirli bir kültürden türemiş olan değişik halk kültürlerindeki ürünler.
oymakBelli bir yerde oturan dil, ağız ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren birden çok boy ve köyden oluşan ata ruhu ya da Tanrıya inanan genellikle bir yönetici ya da kurulca yönetilen yapısında bulunan köy ve aileler arasında toplumsal, ekonomik, d
oyunKökeninde ve gelişiminde, tarihsel, toplumsal, ekonomik vb. etkenlerden bazılarını taşıyan, kadın erkek bir arada ya da ayrı ayrı, tek tek ya da topluca, genellikle müzik eşliğinde yapılan uyumlu vücut devinimlerinden oluşan evrensel halk kültürü ürünü. b
ödünç yayılımbk. ikincil yayılım.
ödünçlemeYalnız sınır boylarında oluşan iki ayrı kültür arasında halkbilim ürünü alışverişi, krş. uyum, abama, benimseyim.
öğeBir halkbilim olay ya da ürününün en küçük birimi, bk. örge, anakonu, örge tümgesi, örnek.
öğretici öykünceHayvanları konuşturarak onların ağzından ilginç ve yararlı öğütlemelerde bulunan öykünce türü. bk. hayvan öyküncesi.
öğütsel baladDinleyenlere, günah ve pişmanlık dolu bir yaşantıyı göstererek, onları, bu konuda öğütleyip eğitmeyi amaçlayan balad türü. bk. balad.
ölü bakısıÖlü ruhları yardımıyla geleceği öğrenme işi. bk. bakı. krş. insan bakısı.
ölü büyüsüÖlen bir kimsenin, öteki dünyada, iyi bir biçimde yaşamasını sağlamak amacıyla yapılan büyü türü. bk. büyü.
ölü dilBir zamanlar toplumca konuşulmasına karşın, bugün yalnız tarihsel belgelerde varlığı görülebilen ve bilim adamlarınca inceleme konusu yapılan dil. krş. yasayan dil.
ölümRuhun gövdeden ayrılmasıyla açıklanan evrensel halk inancı. (Ölüyü arıtmak ve öte dünyadaki hayata hazırlamak amacıyla birçok işlemlere başvurulmaktadır.) bk. arınma, öteki dünya.
ölüm oyunuÖlen bireyin öteki dünyaya kötülüklerden arınmış olarak gitmesini sağlamak ve geride kalanları ölümün etkilerinden uzak tutmak amacıyla yapılan geleneksel devinmelerin tümü. bk. oyun, öteki dünya, arınma, krş. halk oyunu, çocuk oyunu, büyü.
öncancılıkCancılıktan önce, tektanrısal inançlara dayanan bir çağın varolduğuna ilişkin görüş. bk. can, cancılık.
önkalıntıbk. ortak kültür kalıtı.
örgeÖğelerin birleşmesinden doğan ve bir araya geldiklerinde halkbilim ürünleriyle olaylarının oluşumunu sağlayan birimlerden her biri. bk. öğe, anakonu, örge tümgesi, örnek, ayrık öğe.
örgenüstüÖrgensel yaşantıya bağımlı olmasına karşın, her bakımdan ondan üstün olan kültür, bk. kendi kendini düzeltme yasası.
örgetümgesiBirden çok örgeden kurulu halkbilim olay ya da ürünü. bk. öğe, örge.
örnekYalnız ya da başka masallarla birlikte söylendiğinde anlamında hiçbir değişiklik olmayan bağımsız masal türü. bk. masal, anakonu. krş. değişken, değişkin.
örnekleyici kuramÖzdeksel halkbilim ürünlerinin gelişmelerinin, bu ürünlerin benzer ve aykırı özelliklerinin saptanmasıyla bulunabileceğini savunan kuram. bk. örnekleyici yöntem, örnekleyici okul.
örnekleyici okulÖıdeksel halk kültürünün gelişimini örnekleyici yöntem yardımıyla çözmeyi amaçlayan halkbilim okulu, bk. örnekleyici yöntem.
örnekleyici yöntemÖzdeksel halkbilim ürünlerinin gelişimini, bu ürünlerin benzeyen ve benzemeyen özelliklerini bir dizelge üzerinde saptayarak bulmakta kullanılan yöntem, bk. örnekleyici okul.
örneksemecilikHayvan öyküncelerinin anakonusu olan, görünüşte hayvan, devinim ve konuşma yönlerinden insansal özellikler gösteren hayvanların durumunu anlatan sözcük, bk. hayvan öyküncesi. krş. hayvan masalı.
öteki dünyaBütün dinlerle halk inançlarında varolduğu saptanan, toplumlara göre yer altında, yer üstünde, gökte, deniz altında, çok ırakta olmak üzere bulundukları yer değişen, ölülerin yaşadığı evrensel ikinci dünya. bk. ölüm.
öyküOluştukları yerlerle çağları belirli, gerçek ya da dinleyenlerin anlayışına uygun gerçekdışı tansıksal olayları konu alan halk anlatımlarının tümü. bk. duygusal masal, öykücük, alışılmış masal, öykünce, yiğitlik masalı, krş. öykülü saga, gerçekçi masal.
öykücükEğitimsel ve öğretimsel amaçlarla, ilginç tarihsel kişi, olay ve çağlardan söz eden küçük öykü türü. bk. öykünce, örnek, öykü, gerçekçi masal, saga.
öykülemKral ve prenseslerden çok az söz edilen, gerçeğe yakın olayların oluştuğu öykü türü. bk. öykü. krş. öykülü serüven, gerçekçi masal, dev masalı.
öykülü halk oyunuBir olayı anlatmak amacıyla oynanan halk oyunu. bk. halk oyunu.
öykülü masalKral ve prenseslerle ilgili olayların gerçekçi bir oluşum içinde anlatıldığı masal türü. bk. öykülem. krş. öykü, gerçekçi masal, öykülü serüven.
öykülü sagaGerçek olayları yansıtan saga türü. bk. öykülü masal, öykülem. krş. öykü, öykülü serüven, gerçekçi masal, duygusal masal.
öykülü serüvenDoğaüstü olayları konu alan serüven, bk. serüven, krş. gerçekçi masal.
öykülü türküTarihsel bir olayı kısa bir biçimde anlatan halk türküsü.
öykünceDinleyenlere, aktöre ve.yaşam anlayışı yönünden bazı sonuçlar çıkarma olanakları sağlayan, genellikle hayvanlar, ara sıra Tanrı ya da insanlarla ilgili imgesel kısa ve tek olaylı halk anlatım türü. bk. masal, söylence, nedenli söylence, masalcık, hayvan ö
öykünümsel büyüOluşması istenen bir olayın, ancak onun küçük bir ölçüde öykünümünü yapmakla gerçekleşebileceğine ilişkin halk öğretisinin bilimsel adı. bk. benzerduyusal büyü. krş. bulaşkan büyü.
özdeksel halkbilimHalkbilimin temelini oluşturan iki ana kültürden biri olan tinsel kültürün dışında kalan özdeksel nitelikteki kültürlerin tümünü konu alan halkbilim türü. bk. kültür, halk kültürü, halk sanatı, halk yapıntısı.
özelgeBirey, aile, akraba ya da toplulukların, ilgili oldukları toplumun anlayış ölçülerine uygun bir biçimde üzerlerinde hak iyesi oldukları özdeksel ve tinsel öğelerin tümü.
özengen derleyiciKendi kendini yetiştirmiş halkbilim derleyicisi, bk. derleyici.
özengen halkbilimciHalkbilim konusunda kendi kendisini yetiştirmiş ve yaptığı çalışmalar sonunda değerli yapıtlar vermiş olan kişi. bk. halkbilimci, uğraşman halkbilimci.
papazGelişmiş ve kutsal kitapları olan kimi dinlerde Tanrıyla insanlar arasında elçilik yapan, din ve büyü işlerinde uzmanlaşmış olan kişi. bk. din. krş. hoca, büyücü.
peri masalıÖnceleri yoksul ve umutsuz bir durumda iken, doğaüstü güçlerin yardımıyla mutluluğa ve iyi günlere erişen genellikle bir genç kız ya da delikanlının çevresinde oluşan olayları kapsayan güldürüsü az masal türü.
renkHalkbilimin en önemli konularından biri olan, insanlık çapında geniş bir uygulama alanı bulan, her toplumun kendi anlayış, yaşantı, gelenek ve göreneklerine göre doğa, doğaüstü ve kültürel olayları simgeleştirmekte kullanılan doğal oluşum, bk. halkbilim,
sagaTarihsel nitelikte olan kısa ve tek olaylı anlatım türü. bk. doğa sagası, aile sagası, halk sagası, karşıt saga, kişisel saga. krş. masal, öykünce, serüven, öykü, öykülem.
saga türküsüKaynağı saga olan türkü türü. bk. saga
sağaltım oyunuCin, şeytan, kötü ruh gibi görünmeyen güçlerle kutyasakları dinlememe, dinsel görevleri yerine getirmeme gibi eylemlerin yol açtığına inanılan hastalıkları sağaltmak amacıyla yapılan, içinde şaman, büyücü, din adamı gibi bireylerle dinsel, büyüsel ve gele
sakınmaBirey ve toplulukların, dinsel, büyüsel ya da geleneksel nedenlerle, kimi nesne, olay ve besin ürünleriyle ilişkilerini, tümüyle ya da büyük bir ölçüde kısıtlamaları, bk. din, büyü, addan sakınma, dayısal sakınma, sililiksizlik.
salkı baladıGenellikle duygusal nitelikteki salkılarla, bölgesel siyasal olayları konu alan balad türü. krş. durum baladı, öğütsel balad.
sanatİnsanoğlunun iç ve dış dünyasının etkisinde kalarak oluşturduğu duyulara yönelik beğenisel ve güzelduyusal (estetik) yönleri, yararlı yönlerinden daha çok olan nesne ya da onun bir bölümü. bk. aygıt. krş. halk sanatı, büyü, din.
sanat bilmecesiYazarların yazdığı, kişilerin uydurduğu halk ürünü olmayan bilmeceler, bk. yazınsal bilmece, bilgin bilmecesi, krş. halk bilmecesi.
savaşBir toplumun başka bir topluma, isteğini benimsetme amacıyla tüm olanakları ve güçleriyle yaptıkları düzenli saldırı.
savaş oyunuToplumu savaşa hazırlamak ve savaşı kazanmak amacını güden benzerduyusal büyü eylemleri üzerine temellenen halk oyunu, bk. oyun. krş. barış oyunu, benzerduyusal büyü.
seçkinBir toplumun büyük kesimini oluşturan halk kütlesi dışında kalan küçük bir aydın kesiminden oluşan kütle. bk. seçkin kültürü, halk.
seçkin kültürüSeçkin kesimin halkla ortak olduğu geleneksel kültür dışında kalan ve salt kendi yaratılarından oluşan kültür, bk. seçkin, halk.
serüvenDüşsel olayları konu alan masal türü. bk. halk serüveni, kişisel serüven, hayvan serüveni, öykülü serüven, krş. halk masalı, halk sagası.
serüven baladıToplumla doğrudan doğruya ilgili olmayan acıklı bir serüveni anlatan balad. bk. tarihsel balad.
sevi masalıBir yiğidin elde etmek istediği kıza yaptığı sevgi gösterileriyle, yaşadığı serüvenleri uzun uzadıya anlatan masal türü. bk. kurtarım masalı, aşk masalı, edinim masalı.
sevi oyunuGenç kızlarla delikanlıların birbirleriyle tanışma, anlaşma, sevişme ve kız kaçırma olaylarını canlandıran halk oyunu. bk. oyun, halk oyunu. krş. evlenme oyunu, erfik oyunu.
sıcaklık büyüsüBir bütünün parçalarından biri üzerine yapılan etkinin, hiçbir değişikliğe uğramadan, aynı yeğinlikte, öbür parçalarla bütüne geçeceğini öngören halk öğretisine verilen ad. bk. bulaşkan büyü. krş. benzerduyusal büyü, öykünümsel büyü.
sınıfBir topluluk içinde, birbirlerinden ekonomik ve toplumsal yönlerden ayrılan ve aralarında karşıtlıklar bulunan bölüklerden her biri. krş. altkültür, kültür alanı, altkültür alanı, yatay bölük.
sınıflayıcı akrabalıkDeğişik sosyal bağıntıları olan akrabaları aynı düzeye getiren akrabalık düzeni.
sililiksizlikGeleneksel ya da yasal yollarla evlenmelerine olasılık bulunmayan yakın akraba bir erkekle bir kadının, aralarında oluşturdukları evlilik dışı ilişkiler, bk. sililiksizlik yasağı, soy sililiksizliği, akraba.
sililiksizlik yasağıHer toplumun kendi anlayışına göre, dirimbilimsel akraba olarak nitelediği erkekle dişi arasındaki evlilik ve evlilik dışı ilişkileri yasaklaması, bk. sililiksizlik, dirimbilimsel akraba, krş. sakınma.
simgesel davranışYağmur yakarısı sırasında avuç içlerini yere çevirerek kolları aşağı yukarı oynatma saygı gösterme amacıyla arka arkaya çekilerek dışarı çıkma utku sevinciyle havaya sıçrama gibi davranışlarla daha birçok benzerlerinden oluşan simge türü. bk. simge. krş.
simgesel durumbk. simgesel davranış.
simgesel edimYürüyemeyen çocukların yürüyebilmelerini sağlamak amacıyla kollarından tutarak cami kapısı önünde sallama yeni doğan çocukları, birlikte getirdiklerine inanılan pisliklerden arıtmak amacıyla beşik altından geçirme sıtmalıları sağaltmak için, dalaklarını k
simgesel organHalkın bir nesne, bir düşün, bir oluşumu anlatmak amacıyla kullandığı organ ya da organ parçası, bk. simge.
simgesel oyunölüm ,yaşam, av ,savaş ,barış ve daha başka nedenlerle yapılan oyunlardan oluşan simge türü. bk. simge. krş oyun.
simgesel renkHer toplumun, renklere kendi anlayışlarına göre aşk, sevgi, bahar, yaz, barış, sonbahar, kış, ölüm, yas ve daha başka anlam yüklemelerinin bir sonucu olarak oluşan simge türü. bk. simge. krş. renk.
simgesel yerHalkın, türlü nedenlerle kutsallık ya da uğursuzluk gördüğü kaynak, akarsu, tepe, orman, göl, mağara, üç yol ya da dört yol ağzı, temel, yatır, ayazma, cami, kilise, ören, şato gibi yerlerle ilgili olan simge türü. bk. simge.
simgesel yönHer toplumun kendi anlayışına göre, yönleri birer renk, hayvan, bitki, kutsal ya da uğursuz varlık olarak görmelerinin sonucunda doğan simge türü. bk. yön. krş. renk, simgesel renk, simgesel yer.
simgesel yöntembk. örnekleyici yöntem
siyasal kuramHalkbilim ürünlerinin siyasal amaçlar için kullanılmasını öngören kuram. bk. halkbilim.
sokak baladıSokak satıcılarının söylediği balad türü. bk. balad. krş. halk baladı.
sonuç yasasıSagalann son bölümlerinde, olayların gürültülü bir biçimde başladıktan sonra, yavaş yavaş durgunlaşmalarına bakılarak oluşturulan halkbilimsel yasa. bk. saga. krş. başlangıç yasası.
soyBirkaç altbölükten oluşmuş, aşamalı toplumsal denetleme düzeni, bk. altbölük. krş. sınıf, altkültür.
soy sililiksizliğiKimi ilkel toplumlarda, kral ve prenslerin, soylarının bozulmasını önlemek amacıyla, yönettikleri insanların kesinlikle sililiksizlik yasağına uymalarına karşın, kendilerinin yakın akraba ve kızkardeşleriyle eşeysel ilişki kurarak onlarla evlenebilmeleri,
soyut dilÇince ve Tibetçe’de olduğu gibi tekheceli sözcüklerden oluşan dillerden her biri. bk. tekheceli dil. krş. çekimli dil, bireşimli dil, çokbireşimli dil, tümbireşimli dil.
söylenEvrende daha önce varolduğu sanılan canlı ve cansız, tüm çevresini ilgilendiren olayların kaynak, neden ve özelliklerini, çoğunlukla Tanrısal görünümler içinde açıklayan anlatı türü. bk. söylenbilim, doğa söyleni, yaşam söyleni, toplumsal söylen, karşılaş
söylen örgesiSöylenlere konu olan olayları oluşturan öğelerden her biri. bk. imgesel örge. krş. toplumsal örge.
söylenbilimSöylenleri, geçmişin birçok değişikliklerle çağımıza ulaşan halkbilim belgeleri olarak gören, kendine özgü yöntemler yardımıyla söylenlerdeki gerçek olay ve kişileri saptamaya çalışan araştırıcıların kurdukları bilim dalı. bk. söylen, söylenbilim okulu, t
söylenbilim okuluSöylenlere dayanarak tarihsel, toplumsal ve kültürel birçok sorunu çözümleyebileceklerine inanan bilim adamlarının oluşturdukları okul. bk. söylen, karşılaştırmalı söylenbilim, tarihsel söylenbilim.
söylenbilimciİnceleme alanı söylen olan bilim adamı. bk. söylen.
söylenceDinsel nitelikleri olan erkek ve kadınlarla ilgili olaylarla, kutsal varlıklarla ilişkili hayvan, bitki ve nesneleri konu alan masal türü. bk. yerel söylence, tarihsel söylence, nedenli söylence.
söyleniHalkın gerçeklik ve doğruluklarını düşünmeden benimsediği, aslında uydurma kişilerle olaylardan kurulu olan, geleneksel anlatı türü. bk. nedenli söylence, krş. masal, saga, öykünce.
söylensel serüvenBelirli bir yiğidin çevresinde oluşan olayları konu alan ve içinde doğaüstü öğeler bulunan serüven, bk. kişisel serüven. krş. dev masalı.
söylenyazımKonusu söylenleri saptamak olan bilim dalı. bk. söylenyazımcı. krş. söylenbilim.
söylenyazımcıAraştırma alanı söylenyazım olan bilim adamı. bk. söylen, krş. söylenbilimci.
sözlü boşinançKonuşma yoluyla çağdan çağa, kuşaktan kuşağa aktarılan boşinanç. bk. boşinanç. krş. sözlü gelenek, sözlü görenek.
sözlü gelenekKonuşma yoluyla çağdan çağa, kuşaktan kuşağa aktarılan halk kültürü, bk. gelenek, halk kültürü, krş. sözlü görenek, sözlü boşinanç.
sözlü görenekKonuşma yoluyla çağdan çağa, kuşaktan kuşağa aktarılan görenek, bk. görenek, krş. sözlü gelenek, sözlü boşinanç.
sözlü gözdeğmesinden korunmaCanlı ya da cansız nesneleri, özel yöntemlerle söylenen dinsel ve büyüsel sözler yardımıyla gözdeğemesinden koruma, bk. gözdeğme.
sözlü halk geleneğiHalk kültürünün sözlü ürünlerden oluşan kesimi, bk. halk kültürü, sözlü gelenek.
sözlü halkbilimGelenek, görenek ve inançların dışında kalan halkbilim ürünlerinin tümüne verilen ortak ad. bk. bilmece, atasözü, halk dili, masal, masalcık.
sürem töreniSinirsel, dinsel ya da geleneksel nedenlerle yılın belirli günlerinde oluşturulan tören.
şaman dinîUygulamaları, doğaüstü, yetenekleri olan kişilerce gerçekleştirilen din. krş. bireysel din, toplumsal din.
şarap tanrısıEski Romalılarla Greklerde saptanan bir inanca göre, vücudunun yarısı insan yarısı teke biçiminde olan, şarap.ve kösnüye düşkün Tanrı.
şenlikBir toplumun kendini her tür kötü dış ve iç etkenlerden korumak, bol ürün elde etmek, barış ve güvence içinde yaşamak amacıyla bir mevsimden ötekine, bir yaşam çağından sonrakine ve toplumsal bir yaşantıdan başka bir yaşantıya geçme ya da tarihsel, dinsel
şeytan oyunuŞeytanın dokuncalarından korunmak amacıyla yüzlükle oynanan halk oyunu. bk. halk oyunu. krş. yiğitlik oyunu, sevi oyunu.
tabubk. kutyasak
tanrı sagasıHristiyanlık öncesi çağla ilgili bir Tanrı için anlatılan saga. bk. saga, saga türküsü.
tanrı yemeİlkellerin, güç kazanmak ve kutsallaşmak amacıyla, yılın belirli günlerinde Tanrı gözüyle baktıkları hayvanları yemeleri geleneğine verilen bilimsel ad. krş. atasoy.
tanrıcılıkKökeni tarihin derinliklerine inen, çağlar boyunca yaşantısını sürdürerek bugüne ulaşan evrensel bir oluşum olarak, tek Tanrıya ya da birkaç Tanrıya inanma biçimindeki geleneksel tapını, bk. gelenek, krş. Tanrıtanımazlık, cancılık, tapıncakçılık, atasoycu
tanrıdoğumTanrı ya da Tanrıların kaynak, gelişim, değişim ve diğer sorunlarını inceleme işi.
tanrısal görüntüTanrının, insan biçiminde görünebileceğine ilişkin halk inancının bilimsel adı.
tanrısal savaşTanrıların Tanrılarla ya da Tanrıların insanlarla yaptıkları savaşlarla ilgili inancın bilimsel adı.
tanrısal tutkuTanrı düşününün yarattığı yüce tutku.
tanrıtanımazlıkKimi toplum ve bireylerde görülen Tanrı ya da Tanrıların varlığına inanmama durumu, krş. Tanrıcılık, cancılık, atasoyculuk, tapıncakçılık.
tanrıya tapmaİlkellerin Tanrı olarak nitelendirdiği gözle görülme olasılıkları bulunmayan güçlere karşı uyarladıkları saygınlık eylemleri, krş. bitkiye tapma, hayvana tapma.
tansık örgeMasallardaki gerçekdışı olayları oluşturan örgelerden her biri. bk. imgesel örge, hayvansal masalcık.
tapıncakGeçici olarak ruhsal varlıklara barınaklık yaptıklarında doğaüstü bir güce erişilerek bulundukları yerlerle taşıyanlara kendi güçlerini katan, ruhların ayrılmasıyla güçlerini yitiren doğal ya da yapay nesnelerden her biri. bk. cancılık, tapıncakçılık. krş
tapıncakçılıkNesnelerle bireylerin kendilerine değgin olmayan ruhlarca ele geçirilmelerine ilişkin halk öğretisi ya da tapıncakla ilgili olarak yapılan dilekte bulunma, kurban kesme ve kutyasaklara kesinkes uyma gibi uygulamalardan oluşan bir saygınlık düzeni, bk. tap
tarihsel baladTam anlamıyla tarihsel nitelik gösteren, özellikle ulusal olayları anlatan balad türü.
tarihsel boyutHalkbilim olay ve ürünlerinin oluşumunda görev alan tarihsel etkenlerin tümü.
tarihsel çizge yöntemibk. çağçizge yöntemi.
tarihsel halkbilimHalk kültürünün yalnız tarihsel yönüyle ilgilenen bilim, bk. tarihsel halkbilimci, tarihsel yöntem, tarihsel okul.
tarihsel halkbilimciİncelemelerini tarihsel yönteme göre yapan halkbilimci, bk. tarihsel yöntem.
tarihsel okulOlayların kaynak ve diğer bütün sorunlarının, ancak ilgili tarihsel belgeler yardımıyla çözümlenebileceğine inananların oluşturdukları okul. bk. tarihsel yöntem, tarihsel halkbilimci, tarihsel halkbilim.
tarihsel sagaTarihsel bir kişi ya da olayla ilgili saga. bk. saga.
tarihsel sıralama yöntemiBirbirlerini izleyen tarihsel halk kültürlerini görevsel özelliklerine göre inceleme işlemi, bk. tarihsel yöntem.
tarihsel söylenbilimSöylenlere ilişkin sorunları karşılaştırma yöntemiyle çözmeye çalışan söylenbilim. bk. söylenbilim, tarihsel yöntem, krş. karşılaştırmalı söylenbilim.
tarihsel söylenceBir tarihsel olay ya da kişiyle ilgili olan yerel söylence. bk. söylence, krş. yerel söylence, tarihsel saga.
tarihsel yöntemHalkbilim olay ve ürünlerinin kaynaklarını bulmak amacıyla, bu olay ve ürünlerin saptanan tarihsel belgelerine dayanılarak yapılan araştırma, bk. tarihsel okul, tarihsel halkbilimci, tarihsel halkbilim.
tarihsel-coğrafyasal yöntemMasal ile kimi halkbilim ürünlerinin tarihsel ve coğrafyasal değişkenlerini, karşılaştırma yöntemi yardımıyla inceleme, bk. insanbilim okulu, karşılaştırma yöntemi, değişken,
taş muskaÜzerinde bulundukları canlı ve cansız varlıkları yersel, özdeksel özellikleri nedeniyle, her türlü dokuncadan koruyacaklarına inanılan her biri küçük bir tek taştan oluşan muska türü. bk. muska. krş. insan muskası, hayvansal muska, bitkisel muska, yapımsa
tekheceli dilTakısız ve çekimsiz tekheceli sözcüklerden oluşan dil. bk. soyut dil, bitimsiz dil. krş. çekimli dil.
tekyanlı akrabalıkToplumlarda, baba ve ana soylarından yalnız birine göre işleyen akrabalık düzeni, bk. babayanlı akrabalık, anayanlı akrabalık, krş. ikiyanlı akrabalık.
temel dilbk. dil.
temel düşünceDeğişik halkların özdeksel ve tinsel kültür ürünlerinde görülen benzerlikleri, insanlığın ruhsal ve düşünsel yapılarının temeldeki benzerliğine bağlayan görüş. krş. yayılım.
temel kurbanıYeni yapılan konutun temel atımında kurban kesme, krş. konut kurbanı, ok kurbanı, insan kurban, koruyucu ruh.
temel örnekbk. ilkörnek.
temel yayılımHalk kütlelerinin yer değişimiyle ilgili olarak oluşan büyük ölçüdeki yayılım türü. bk. yayılım, göç yayılım. krş. ikincil yayılım, ödünç yayılım.
tılsımlı baladKonusunu tılsımlı olaylardan alan balad türü. bk. balad, krş. büyülü balad.
tinçözümsel kuramHalkbilim ürün ve olaylarını, cinsel organlarla, cinsel birleşmelerin birer simgesi olarak benimseyenlerin ileri sürdükleri kuram. bk. tinçözömsel okul.
tinçözümsel okulHalk kültürünü oluşturan her tür halkbilim ürününü birer cinsel organ simgesi, halkbilim olaylarını ise birer birleşme oluşumu olarak benimseyen bilim adamlarının kurup yaşattıkları okul. bk. halk kültürü, halkbilim, tinçözümsel kuram.
tinsel halkbilimHalkbilimin temelini oluşturan iki ana kültürden biri olan ve özdeksel kültürün dışında kalan tinsel nitelikteki kültürlerin tümü. bk. kültür, halk kültürü, özdeksel kültür, sözlü halkbilim, halkbilimsel görenek.
tinsel kuramHalkbilim ürünlerinin kaynağını, insanın düş, imge ve dalgı (hülya) gibi tinsel oluşumlarıyla açıklayan kuram. bk. tinçözümsel okul.
toplama yasasıAnlatılarda, olayların bir yiğit ya da başlıca bir nitelik çevresinde toplanmasına bakılarak oluşturulan bir halkbilim yasası.
toplulukBirbirleriyle çok sıkı işbirliği kurarak ortak bir yaşam savaşı sürdüren, belli bir yerde ve bir arada oturan ailelerden oluşan birlik, bk. yerel bölük, köy topluluğu, krş. soy, sınıf, boy, oymak, akrabalık.
toplumsal boyutHalkbilim olay ve ürünlerinin oluşumunu sağlayan etkenlerden toplumsal nitelikte olanlar, bk. tarihsel boyut, coğrafyasal boyut.
toplumsal çevreBir toplumu oluşturan birey, aile ve öteki birimler arasında kurulmuş bulunan sağlıklı ve uyumlu ilişkiler düzeni. bk. çevre. krş. kültürel çevre, doğal çevre.
toplumsal değerHalkın, yaratıcısı olduğu ya da benimsediği ürün ve olaylara verdiği toplumsal nitelikteki değer. bk. değer. krş. törensel değer, açık değer, kapalı değer.
toplumsal dinUygulama ve törenleri din adamları dışındaki kişilerce yönetilen din. krş. şaman dini, bireysel din.
toplumsal gelenekToplumlar arası yatay düzeyde oluşan gelenek, bk. halk geleneği.
toplumsal halkbilimHalk kültürünün toplumsal yönlerini inceleyen bilim dalı. bk. halkbilim, krş. kalıtımsal gelenek.
toplumsal incelemeKent ve halk kültürlerinin olgusal yönden incelenmesi, bk. karşılaştırma yöntemi.
toplumsal insanbilimHalk kültürüyle ilkellerin, toplumsal kurumlarını tarihsel ve işlevsel bir yöntemle inceleyerek kimi sonuçlara varmaya çalışan bilim kolu. bk. insanbilim. krş. budunbilim, halkbilim.
toplumsal örgeToplumsal yaşam sonunda, başka bir söyleyişle, insanın insanla, insanın hayvanla ya da insanın doğal çevreyle ilişkileri nedeniyle oluşan yasal ya da yasa dışı, kadın kız kaçırma karşılıksız aşk öç alma babayla oğlu arasındaki yabansı savaş bebeklerin şu
toplumsal ruhbilimBir toplumu oluşturan bireylerin ruhbilimsel durumlarını inceleyen bilim dalı. bk. halk ruhbilimi, köylü ruhbilimi,
toplumsal söylenAile, akraba, komşu, savaş, barış, Tanrı, melek, şeytan, öteki dünya ve daha birçok oluşumları içeren söylen türü. bk. söylen. krş. doğa söyleni, yaşam söyleni, işbilimsel söylen.
toplumsal-ruhsal yöntemÖteki halkbilim okullarının kullandıkları yöntemler gibi tarihsel, coğrafyasal ya da ruhsal belgeler kullanmadan ve bu tanıklayıcı yönteme ters düşen bir tutumla inceleme konusu olan halkbilim olay ya da ürününü, toplumsal ve ruh bilimsel yönleriyle incel
töreAktöresel niteliği belirgin geleneksel halk davranışlarının her biri. bk. gelenek, görenek, boşinanç. krş. moda.
törensel değerHalkın törensel yönde yaratmış ya da benimsemiş olduğu ürün ve olaylara ilişkin nitelikler, bk. değer.
törensel dilHalk törenleri sırasında kullanılan ve içlerinde birçok eskil öğelerin bulunduğu dil. krş. birörnek dil.
tuz bakısıAteşe atılan tuzun oluşturduğu alevlere bakılarak yapılan bakı türü. bk. bakı.
tümbireşimli dilİçinde, birçok sözcükten oluşan tek sözcüklü tümceler bulunan dil. bk. çokbireşimli dil, bireşimli dil. krş. soyut dil.
tümlenimsel boşinanç boyutuBoşinançların bağlı bulundukları toplum ve çağlara uygun olarak değişmelerinin tümü. bk. boşinanç boyutları, krş. genel gelenek boyutu, genel görenek boyutu.
tüzeGerektiğinde yetkili kişilerce zor kullanılarak yürütülen toplumsal ilişkiler, bk. halk tüzesi.
tüzel halkbilimHalkbilimin tüzel alanını konu alan bilim dalı. bk. halk tüzesi.
uğraş oyunuPirinç dikme, tarla sürme, ekin biçme, halı dokuma, demir döğme, dikiş dikme, çamaşır yıkama ve daha birçok uğraşıyı, benzerduyusal büyü ilkesine uygun bir biçimde beden ve yüz devinmeleri yardımıyla anlatmaya çalışan bir halk oyunu türü. bk. halk oyunu.
uğraşman halkbilimciHalkbilim alanında yüksek öğretim yapmış, gücünün büyük bir bölümünü bu alanla ilgili bilimsel araştırma, çalışma, inceleme ve yayınlara yöneltmiş olan kişi. bk. halkbilimci, özengen halkbilimci.
uğurlukİçinde bulunduğuna inanılan tansıksal gücü, kendisini taşıyan bireyin dileğine uygun bir oluşuma dönüştürdükten sonra, ilgiliye aktardığı benimsenen nesne.
ulusBelli bir sınır içinde yaşayan ve halk kültürüyle seçkin kültürünü yaratan insanların oluşturduğu siyasal toplum, bk. halk kültürü, seçkin kültürü, ulusal kültür.
ulusal kültürBir toplumda, halk kültürüyle seçkin kültürünün birlikte oluşturdukları ortak kültür düzeni, bk. kültür, halk kültürü, seçkin kültürü, dil, din.
un bakısıİçine, salkı (haber) yazılı kâğıt konan hamur parçaları yardımıyla açılan bakı. bk. bakı.
uydurma masalKaynağı Rönesanstan öteye götürülemeyen, içinde zaman ve yerle ilgili hiç bir olay bulunmayan, bireysellikten öte bir yapı gösteren gerçek dışı düşlere dayanan, saçma olmalarına karşın ilgiyle dinlenen, dünyanın dört bir yanında görülebilme olasılığı bulu
uygarUygarlık düzeyine ulaşmış olan. bk. uygarlık, uygar toplum, krş. ilkel toplum.
uygar dinUygar toplumlarda, kutsal kitapların ilkeleri uyarınca uygulanan din türlerinden her biri. bk. din. krş. halk dini, ilkel din.
uygar toplumHalkla aydın kesiminin birbirlerine yaptıkları olumlu etkilerin sonunda uygarlık düzeyine erişmiş toplum, bk. uygarlık, halk. krş. ilkel toplum.
uygarlıkGelişmiş teknik kaynaklarla bilim ve sanatın yarattığı düşünsel başarılardan oluşan, büyük yayılma alanlı kültür düzeni, bk. eskil uygarlık, krş. kültür, halk kültürü.
uygulamaHalkın, geleneksel yollarla edindiği ya da dış ülkelerden ödünç alarak benimsediği oluşumlarla doğrudan doğruya kendisinin uyguladığı işlemlerden her biri. bk. uygulamalı halkbilim, uygulamalı insanbilim.
uygulamalı budunbilimBudunbilim konu ve kuramlarını düşünsel düzeyden uygulama alanına aktaran bilim dalı. krş. uygulamalı halkbilim, uygulamalı insanbilim.
uygulamalı halkbilimHalkbilimin konu ve kuramlarını düşünsel düzeyden uygulama alanına aktaran bilim dalı. bk. halkbilim, uygulama.
uygulamalı halkbilimciAraştırmalarını halkbilimin uygulama alanında yoğunlaştırmış olan araştırıcı, bk. uygulamalı halkbilim, halkbilim alan araştırıcısı, halkbilim alan araştırması.
uygulamalı insanbilimİnsanbilim konularıyla kuramlarını düşünce düzeyinden uygulama alanına aktaran bilim dalı. krş. uygulamalı halkbilim, uygulamalı budunbilim.
uzak açıklamaAyrı kara parçaları arasında saptanan benzer halkbilim ürün ve olaylarının aynı kaynaktan geldiğini savunan görüş. bk. yayılım, değişi.
uzak yayılımBir topluma ilişkin halk ürünlerinin aralarında tarihsel, coğrafyasal ve toplumsal hiçbir ilişki bulunmayan öteki toplumlara geçmesi olayı. bk. yayılım, uzak açıklama.
üç yasasıHalkbilim olay ve ürünlerinin aşağı yukarı bütün türlerinde saptanan, istenilen sonucu sağlamak amacıyla işlemlerin üç kez yinelenmesi olgusuna dayanılarak ileri sürülen bir halkbilim yasası.
üretimsel büyüDoğadan yeterinden çok almak ve canlıların büyük ölçüde üremelerini sağlamak amacıyla yapılan büyü türü. bk. büyü.
ürünlerin anında doğuş kuramıİskoç bilgini Andrew Lang’ın ileri sürdüğü kimi halkbilim ürünlerinin tarihsel bir gelişim ya da kültürel etkileşim olmadan bağımsız bir biçimde ve ansızın doğabileceklerini öngören görüş.
üstkatmanToplumlarda, kültürlerin yaratıcısı olarak sayılan aydınlar bölümü, bk. altkatman.
yağmur yakarısıKurak ülke topluluklarının yağmur yağdırmak amacıyla başvurdukları dinsel ve büyüsel işlemlerle, sözlü formüllerden oluşan bir halk uygulaması, bk. din, büyü.
yakarıGücüyle başaramadığı bir dileğini gerçekleştirmek isteyen birey ya da toplumun, doğaüstü güç, nesne ya da varlıktan sözlü ya da yazılı gelenek yoluyla öğrendiği, genellikle belirli bir yapı ve uyumla söylenen ya da içten yinelenen dinsel nitelikli sözlerl
yakınlaşımİki ayrı halk kültürü, olay ya da ürününün zamanla birbirine benzemesi, bk. koşut gelişim.
yakınsak boşinanç boyutuDeğişik boşinançların benzer görünüm kazanabilmelerini sağlayan özellik, bk. boşinanç boyutları.
yalınç baladİnsanın evrensel yaşantısını, gerekli bilgileri vermeden çok yalın biçimde ve sık sık yinelenen karşılıklı konuşmalardan oluşan bir düzen içinde anlatan balad türü. krş. doğaüstü balad.
yanıltmacalı masalYalan ve abartmalar üzerine kurulmuş masal türü. bk. yanıltmacalı masalcık.
yanıltmacalı masalcıkTarihsel olmayan olayları tarihsel bir görüntü içinde açıklayan, yapı ve kapsam yönünden birbirine karşıt oluşumlar gösteren düzmece masalcık türü. bk. masalcık. krş. yanıltmacalı masal.
yapay bilmeceBir bilmecenin diğer bir bilmeceyle karıştırılması sonucunda geleneksel yapısı bozulduğu gibi ilk çözüm biçimi de değişen bilmece, bk. gerçek bilmece.
yapıcılıkKonutlarla ilgili tüm sorunları ve konuları içeren bilim ve sanat dalı.
yapımsal gözdeğmelikKurbağa, kaplumbağa, yılan, kertenkele, yengeç gibi hayvanların heykelcikleriyle kırmızı renkli nesnelerden oluşan gözdeğmelik. bk. gözdeğmelik. krş. yapımsal muska.
yapımsal muskaTaş, pişmiş toprak, ağaç, kemik ve madensel ürünlerden yapılmış olan minik kayık, kurbağa, kertenkele, timsah, yengeç, yılan, martı, kutsal göz ve Tanrı heykelcikleriyle benzerlerinden oluşan muska türü. bk. muska. krş. insan muskası, hayvansal muska, bit
yapıntıGerçekdışı kişi ve oluşumları konu alan anlatı türü. bk. kutyasak yapıntı, krş. uydurma masal, yanıltmacalı masal, gerçekçi masal.
yaprak bakısıAteşte yakılan yaprağın çıkardığı seslere ya da havaya atılan yaprağın devinimlerine bakılarak geleceği okuma yöntemi, bk. bakı. krş. bitki bakısı.
yaratıİnsanoğlunun, yaratıcısı olduğu kültür ürün ve olaylarına dayanarak oluşturduğu, daha önceleri benzeri bulunmayan, yeni kültür ürün ve olaylarından her biri. bk. halk yaratısı, yayılım, insanbilim okulu, karşılaştırma yöntemi, tarihsel yöntem.
yarı tarihsel baladKüçük bir yere ilişkin olarak anlatılan balad. bk. balad. krş. tarihsel balad.
yaşam ağacıToplumlar arası yaygın bir inanca göre, üzerinde yaz kış yemyeşil yapraklar, açılmış çiçekler, olgun yemişler bulunan ve yemişlerini yiyenlere ölümsüzlük veren ulu ağaç. krş. kutsal ağaç.
yaşam söyleniİnsan, hayvan, bitki, doğum, yaşam ve ölüm gibi oluşumları içeren söylen türü. bk. söylen, krş. doğal söylen, toplumsal söylen, işbilimsel söylen.
yatay bölükBir türdeş toplumsal katmanın, toplumsal altbölüğüne verilen ad. bk. altbölük. krş. sınıf.
yatay oluşumbk. anlamsal değişim.
yayılımHalkbilim öğe, ürün, olay ya da olaylarının, coğrafyasal düzeyde, bir halk kültüründen diğerine geçişi, bk. temel yayılım, ikincil yayılım, ödünç yayılım. krş. koşut gelişim, dağılım, temel düşünce.
yayılımcılıkHalkbilim ürünlerinin yalnızca yayılım oluşumuna uygun bir biçimde toplumlar arasında yayıldığını savunanların ileri sürdükleri kuram. bk. yayılım.
yazılı muskaÜçgen, dikdörtgen, kare biçimlerinde dürülmüş bez, mumlu bez, muşamba ya da madenden yapılmış silindir biçimindeki birer küçük koruncak içine konan üzerlerinde Tanrı, yalvaç, melek, ilgilinin ya da anasının adı, kutsal kitaplardan aktarmalar, dinsel sözc
yazınsal bilmeceHalk yaratısı olmayan, yazarlarca oluşturulmuş bilmeceler, bk. bilgin bilmecesi, sanat bilmecesi, krş. halk bilmecesi.
yazınsal gelenekYazına ilişkin olarak oluşan gelenek türü. bk. gelenek, krş. halk geleneği.
yazınsal halkbilimciYazınla ilgili konuları halkbilimci gözüyle inceleyen bilim adamı. bk. insanbilimsel halkbilimci.
yeni halkbilimciler okulu.Halk kültürü ürünlerinin, ilgili oldukları toplumun toplumsal yaşantısıyla ruhbilimsel yapısının ortak bir sonucu olduğuna ilişkin görüşü savunan halkbilimcilerin kurdukları okul., krş. Fin okulu, ruhbilimsel okul, insanbilim okulu.
yeni halkbilimcilikHalkbilim olaylarıyla ürünlerinin tarihsel, coğrafyasal ya da tüm öteki yöntemlerin yardımlarıyla değil de yapı, işleyiş ve bulundukları halk kültürü düzeni içindeki görevlerinin saptanmasıyla çözümlenebileceklerine ilişkin yeni halkbilimciler okulunun ku
yenileşme bölgesiDeğişik kültürler arasında bulunmasından ötürü dış etkilere açık bulunan halk kültürü bölgesi.
yerKutsal olarak nitelenen, içinde ya da çevresinde dinsel, büyüsel, geleneksel, törensel işlemler yapılan, toplantılar düzenlenen alan, düzlük, dağ, tepe, orman vb. her biri. bk. adak, kurban,
yerel baladBelli bir yerle ilgili olarak söylenen balad.
yerel bölükbk. topluluk
yerel sagaBir tek yere ilişkin olan saga. bk. saga, doğa sagası.
yerel söylenceBelirli bir yere ilişkin dinsel nitelik gösteren gelenek ve göreneklerin adlarıyla yapı ve tarihsel oluşumları yönlerinden açıklamalar yapan anlatı, bk. söylence, krş. yerel saga.
yıkıcı büyüKötü hava, kıtlık, mutsuzluk, başkaldırma ve ölüm gibi oluşumları sağlamak amacıyla uygulanan büyü türü. bk. büyü. krş. ak büyü, kara büyü.
yılan oyunuYeterli yağmur yağmasını ve ürünlerin bol olmasını sağlamak amacıyla gerçek bir yılanla birlikte ya da yılan gibi debelenerek oynanan bir halk oyunu türü. bk. oyun. krş.bolluk oyunu, erlik oyunu.
yıldız bakısıYıldızlara bakarak geleceği okuma işi. bk. bakı.
yıldız oyunuYıldızların yaşantı, dünya ve evrenin kaynağı oldukları inanışına dayanan bir halk oyunu türü. bk. oyun. krş. göksel oyun, güneş oyunu.
yıldızbilimiHalkın yıldızların parlaklığı, kaymaları, öbekleriyle ilgili olarak yeryüzündeki olaylar ve insanların yazgıları arasında geleneksel inaçlarına dayalı her tür yorum ve değerlendirmesi, krş. halk bitkibilimi, halk hayvanbilimi, bakı, düşyorum.
yıldızcılıkilkel adamın kişileştirdiği ya da Tanrılaştırdığı göksel olay ve cisimlerle ilgili olarak oluşturduğu din türü. bk. din, güneşçilik, aycılık. krş. cancılık.
yiğitlik baladıKonularını kız kaçırma, öç alma, çekememezlik gibi olaylardan alan balad türü. bk. büyülü balad, yiğitlik oyunu.
yiğitlik koşuğuBir ya da birkaç yiğidin cenk ve başarılarını konu alan koşuk türü.
yiğitlik masalıBir yiğidin yaşantısını, özellikle savaşlarını anlatan çok olaylı masal türü. krş. yiğitlik sagası.
yiğitlik oyunuYiğitlikle ilgili ya da duygusal olayları belirtmek amacıyla oynanan halk oyunu. bk. halk oyunu.
yiğitlik sagasıYiğitlerin yaşantılarıyla ilgili olarak anlatılan saga. bk. yiğitlik masalı.
yineleme yasasıHalkbilim ürünlerinden olan sihirli işlemlerle anlatılan kesin sonuca varmak amacıyla sık sık yapılan yinelemeler nedeniyle oluşturulan bir halkbilim yasası, krş. üç yasası.
yuvarlamaBir masalın yeni bölgesel değişkininin, tüm yayılım alanını kaplayan ilkörneğini ikinci kez yaratması, bk. değişkin.
yüksek kültüryüküSeçkin kültürün, benimsenen ya da özümsenen halk kültürünün sürekli etkisi altında bulunduğuna ilişkin kimi halkbilimcilerin savunduğu görüş. bk. seçkin kültürü, halk kültürü, yüksek toplumyükü.
yüksek toplumyükübk. yüksek kültüryükü.
Spread the love

Yorum gönder