Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Atletizm Terimleri Sözlüğü

Atletizm Terimleri Sözlüğü

erimAçıklama
1açık yarışOlimpiyatların, dünya, ülkeler arası ya da bölgesel birinciliklerin dışında, bütün atletlerin katılabilecekleri yarış.
2adçekmeYarışçıların deneme sıralarını, koşucuların koşaklarını saptamak için yapılan düzenleme işlemi.
3adım uzunluğuYürüyüşte, iki uzun adım arasındaki açıklık. İ.A.A.F yönetmeliğine göre bu uzunluk 2.30 cm. dir.
4ağırşakbk. disk.
5aktarma alanıBayrak koşularında yarışan takımdaşların, bayrak sopasını, kendi koşaklarında birbirlerine aktardıkları koşu alanı.
6alan yönetmeniYarış alanının giriş çıkışını yardımcılarıyla birlikte düzenleyip denetleyen yetkili.
7aşama1. Bayrak yarışlarına katılan takımların her bir koşucusuna düşen uzaklık. 2. Yarışın belirli uzaklığı kapsayan bölümlerinden her biri.
8aşamalı yarışlarDönemeçte başlayıp düzlükte biten, her koşucunun kendi koşağında yarıştığı koşular (200 m.-800 m.) ile bayrak koşularını kapsayan yarışlar.
9atlama1. Belirli bir yerden gerilip hız alarak yapılan sıçrama ile vücudu yerden kesip daha uzak bir yere kondurma ya da belli bir yükseklikten aşırma. 2. Bu yolla en uzağa atlamak ya da en yükseği aşmak amacıyla yarışılan atletizm dalı.
10atlama alanıAtlamaların yapıldığı yüzeyi eğimsiz alan ile çevresi.
11atlama çatkısıYüksek atlamalarda kullanılan ayak, çıta ve çıta dayanağından kurulu atlama aracı.
12atlama çizgisiAtlamalarda, atletlerin daha ileriye basamayacaklarını belirten sıçrama tahtasının kum havuzu yönündeki kıyısı.
13atlama havuzuAtlama yapan yarışçının atlayıştan sonra düştüğü kum ya da benzeri bir özdekle (örneğin plastik köpüğü) dolu havuz. En küçük boyutları: Sırıkla atlamada 5 m. x 5 m. yüksek atlamada 5 m. x 4 m. uzun ve üç adım atlamada 9 m. x 2.75 m.
14atlamalarAtletizmin yüksek, uzun, üç adım, sırıkla atlama dallarına verilen ortak ad.
15atletAtletizmi uğraş edinip dallarındaki yarışlara katılan sporcu.
16atletikAtletizmle, atletle ilgili atlete yaraşır.
17atletizmBedensel dayanıklılığı, doğal devimleri geliştirmeyi amaçlayan, koşu, atma, atlama, yürüyüş gibi alıştırma ile yarışları kapsayan spor çalışmalarının genel adı.
18Atletizm BirliğiÜlke içindeki atletizm çalışmalarını yürüten, yapılan yarışları düzenleyip yöneten birlik.
19atma döngüsüİçinde, disk, gülle, çekiç atma yarışları yapılan 2. 50 m. çapında (çekiç atmada 2.13, 5 m.), çevresi 76 mm. lik metal ya da demirle kuşatılmış, tabanı sert, yuvarlak alan.
20atmalarAtletizmin gülle, çekiç, disk, cirit atma dallarına verilen ortak ad.
21başlangıç kirişiCirit gelişme alanının yan çizgilerini atış yönünde sınırlayarak kesen kiriş.
22başyargıcıYarışlarda, ölçmelerin denetimini yapmakla görevli, uygulama anlaşmazlıklarını çözümlemekle yükümlü bulunan, l.A.A.F. yönetmeliğinin uygulanmasından sorumlu yargıcı.
23başyargıcı yardımcısıYarışlardaki yanlışları, yönetmelik kurallarına aykırı olayları başyargıcıya bildirmekle görevli yargıcı.
24bayan atletAtletizmi uğraş edinip, dallarındaki bayanlar arası yarışlara katılan sporcu.
25bayrak koşusubk. bayrak yarışı.
26bayrak sopasıBayrak yarışlarında, elden ele aktarılan bayrağı simgeleyen, tahta, maden gibi sert özdeklerden yapılmış, 49 gr. ağırlığında, 28 cm.-30 cm. boyunda, 12 cm. çapında düzgün boru.
27bayrak yarışıBayrak sopasını aktarma alanında elden ele geçirme yoluyla, aşamalı olarak her atletçe bir bölümü koşulan takım yarışı.
28beşli yarışHer birine katılmak koşulu ile, beş ayrı dalda düzenlenen bir birleşik yarış türü. bk. birleşik yarışlar.
29birleşik yarışlarYarışçıların, her birine katılmak zorunluğunda olduğu, birden çok atletizm dalında düzenlenen yarışlar.
30büyüklerbk. erginler.
IDTerimAçıklama
31ciritMadensel sivri uçlu, gövdesi tahta ya da madenden yapılmış, tutağı ip sargılı kargı biçiminde atma aracı. Ağırlığı erkeklerde en az 800 gr., bayanlarda 600 gr. dır. Uzunluğu erkeklerde 260 cm.-270 cm. bayanlarda ise 230 cm. olur.
32cirit atma1. Hız kazanmak için gerilip koştuktan sonra, elde taşınan ciriti omuz ya da taşıyan kol üstünden ileriye doğru fırlatma. 2. Ciriti, bu yolla en uzağa atmak için yarışılan atletizm dalı.
33cirit sapıÖn bölümü maden başa bağlı, en geniş yeri ip sargılı, tahta ya da madenden yapılmış cirit gövdesi.
34çapraz atlayışÇıtayı, binermiş gibi karın altına alarak aşma temeline dayanan yaygın bir yüksek atlama biçimi.
35çarpma tahtasıGülle atan atletin, deviminden doğan hızla atma döngüsünün dışına çıkmasını önlemek için kullanılan ağaç takoz.
36çekiçTokmak, sap ile tutaktan oluşan, 7.257 kg. ağırlığında, 117. 5 cm. -121. 5 cm. (tutağın içinden ölçüldüğünde) uzunluğunda atma aracı.
37çekiç atma1. Atma aracını çevirerek, vücudu kendi ekseni çevresinde döndürerek ya da her ikisini kullanarak elde edilen hızla çekici atma döngüsü üstünden ileriye doğru fırlatma. 2. Çekici, bu yolla en uzağa atmak için yarışılan atletizm dalı.
38çekiç sapıÇekiç tokmağını tutağa bağlayan tel.
39çekiç tokmağıÇekicin demir, pirinç ya da pirinçten daha sert bir özdekten yapılmış, madensel dolgulu yuvar biçiminde baş bölümü.
40çekiç tutağıÇekicin, tek parçadan ya da çift örgüden yapılmış, sert, oynaksız, atış sırasında esnemeyen tutma yeri.
41çıkışÇıkış imi ile çıkış yerinden koşuya başlama. İki türü vardır: Kısa koşularda uygulanan alçak çıkış uzun koşularda uygulanan yüksek çıkış.
42çıkış bölmesi1500 metreye dek yapılan koşularda, çıkış çizgisi gerisinden yarışa başlanılan bölüm.
43çıkış çizgisiYarışa başlanacak yeri gösteren 5 cm. kalınlığındaki ak çizgi.
44çıkış imiKoşuyu başlatmak için, çıkış tabancasını patlatarak verilen im.
45çıkış tabancasıKurusıkı bir patlama sesi ile birlikte parıltı vermesinden ötürü, yarışı başlatma işinde kullanılan özel tabanca.
46çıkış takozuHız koşularında, çıkışa kalkan yarışçıların iterek birden atılım yapmak için ayaklarını dayadıkları takoz.
47çıkışçıYarışlarda, çıkış imini veren yargıcı.
48çıkışçı yardımcısıKoşuların yönetmeliklerde gösterilen kurallara uygun olarak yürütülmesinde, çıkış yargıcısına yardımla yükümlü yargıcı.
49çıtaYüksek ya da sırıkla atlamada aşılması gereken yüksekliği gösteren tahta, maden vb. özdekten yapılmış yuvarlak, yerine göre üçgen kesitli uzun ince çubuk.
50çıta dayanağıYüksek ya da sırıkla atlamada üzerine çıtanın konduğu ayak.
51çıtayı geçişYüksek atlamalarda, belli bir yüksekliğe konmuş olan çıtayı düşürmeden aşarak, vücudu tümüyle sıçrayış yönünden öbür yöne aktarma.
52çitli engelEngelli koşularda koşucunun üzerinden aşmak zorunda olduğu 3.96 m. genişliğinde, 91.1-91.7 cm. yüksekliğindeki engel.
53çivili ayakkabıTabanında metal çiviler bulunan atlet ayakkabısı.
54denemeAtma ya da atlama yapan yarışçının, her dönede birer kez kullandığı sınama hakkı.
55deneme sırasıAtma ya da atlamaya katılan yarışçının her dönedeki sınama sırası.
56dikkat komutu800 metreye dek düzenlenen koşularda, çıkış çizgisinde yerlerini alan yarışçıları dikkat durumuna getirmek için, çıkışçının kendi ana dilinde verdiği uyarı komutu.
57dikmeYüksek atlamalarda, aşılması gereken çıtayı taşıyan ayakların konduğu direklerden her biri.
58dilimGeçerli bir atış için, atışı yapılan aracın içine düşmesi gereken, çizgilerle belirtilmiş alan kesimi.
59dingin ayakÜç adım atlamada, ilk sıçramayı yapmayan ayak.
60diskDisk atmada kullanılan, 2 kg. ağırlığında genellikle metal bir çember ile çevrelenmiş tahta ağırşak. Kadınların kullandıkları disk 1 kg. ağırlığında olup daha küçüktür.
IDTerimAçıklama
61disk atma1. Gerilerden gelerek, istenildiğinde gövde ekseni üzerinde dönerek hız kazandıktan sonra, atma döngüsü içinde ilerleyip avuçta taşınan diski ileriye doğru savurma. 2. Diski, bu yolla en uzağa atmak ereğiyle yarışılan atletizm dalı.
62dolanıbk. dönü.
63dönüKoşu yolunda, her bir dönüşe verilen ad. Genellikle 400 m. olur.
64dönü denetçisi1500 m. ile daha uzun koşularda, yarışçıların dönülerini sayıp bildirmekle görevli yargıcı.
65dönüşDisk ya da çekiç atmada, atış hızı için gerekli olan merkezkaç kuvveti oluşturmak amacıyla vücudu kendi ekseni üzerinde döndürme.
66düz atlayışÇıtayı, üstüne oturur gibi aşma temeline dayanan bir yüksek atlama biçimi.
67engelEngelli koşullarda, her yarışçının üzerinden atlaması gereken çerçeve ile tabandan kurulu tahta düzen.
68engel aşmakEngelli koşularda, ayak ya da bacağı sarkıtmaksızın, yarışılan koşak doğrultusunda engelin üzerinden atlamak.
69engel yüksekliğiEngelin yere göre aşılması gereken yüksekliği. Engelli koşularda uygulanan üç ayrı engel yüksekliği şunlardır: 1. Alçak (low): 200 m. engelli koşularda uygulanan 75.9 cm.-76.5 cm. lik engel yüksekliği. 2. Orta (intermediate): Erkekler arası 400 m. engelli
70engelli koşularBelirli aralıklara konmuş, değişik yükseklikteki on çitli engelin üzerinden aşılarak sürdürülen koşular. Bu koşular uzaklıklarına göre üç ana dala ayrılırlar: 1. 110 m.-440 m. engelli koşular. 2. 220-300 m. engelli koşular. 3. 100 m. bayanlar arası engell
71erginlerYarış günü 21 yaşını doldurmuş olan atletler.
72geçerli denemeYönetmelik kurallarına uygun düşen atış ya da atlayış denemesi.
73gelişme alanıAtma ya da atlamadan önce yarışçının yürüme, sıçrama, koşma gibi hız kazanma yollarını denediği gerilme alanı. Bu alan, uzun atlamada 15 m., üç adım ile sırıkla atlamada 40 m., cirit atmada 30 m.-36.5 m. uzunluğunda olur.
74gelişme koşusuAtma ya da atlamalardan önce en iyi aşamayı elde edebilmek amacıyla, yarışçının gelişme alanında hız kazanmak için yaptığı koşu.
75gençlerYarış günü 18 yaşından büyük, 21 yaşından küçük olan atletler.
76gerideki ayakYürüyüşte, ilerdeki ayağın yere konmasıyla, yerden kaldırılan öteki ayak.
77gülleDemir, pirinç ya da pirinçten daha sert bir özdekten yapılmış, içi dolu, yüzeyi düz, yuvar biçiminde atma aracı. Ağırlığı, erkeklerde 7. 257 kg., bayanlarda 4 kg. dır.
78gülle atma1. Tek elle taşınan gülleyi atma döngüsü içinden, taşıyan kolla, omuz doğrultusunda havadan ileriye doğru fırlatma. 2. Gülleyi, bu yolla en uzağa atmak amacıyla yarışılan atletizm dalı.
79hendekli engelÇit ile su hendeğinden oluşan engel.
80hendekli engel koşusuHer dönüsünün dördüncü engeli çitli hendekli olan 28 çitli engel ve 7 hendekli engeli kapsayan 3000 m. lik koşu ile 32 çitli engeli, 8 hendekli engeli olan 2 millik engelli koşuya verilen ad.
81içkoşakSol yanı koşu yolu kıyısına bitişik, sağ yanı ikinci koşaktan 5 cm. genişliğinde bir çizgi ile ayrılmış, koşu yolunun en içte kalan koşağı.
82ikinci sıçramaÜç adım atlamada, ilk sıçramayı yapan ayakla yere indikten sonra yapılan sekme özelliğindeki sıçrama.
83ilerideki ayakYürüyüş yarışında, ilerde bulunanın yere değmesinden sonra kalkan ayak.
84ilk sıçramaÜç adım atlamada, gelişme koşusuyla hız alarak tek ayak üzerinde havalanıp ileriye yapılan birinci atılım.
85ip sargıKaymayı önlemek için, cirit sapının ağırlık noktasındaki tutağına sarılmış olan ip.
86kaymaGülle atmada, atış için ön hızı kazanmak amacıyla, atma döngüsü içinde yerden yükselmeden atış yerine doğru yapılan sekme.
87kır koşusuBelirli bir kırsal bölgede doğal hendekleri, çitleri, engelleri aşarak yapılan koşu.
88kol çevirmeÇekiç atmada, dönüşe geçmeden önceki ilk hızı kazanmak için, atma aracını tutan gergin iki kolu vücut çevresinde döndürme.
89konmaUzun atlamalarda, uçuştan sonra vücudu yere indirme.
90koruma kafesiÇekiç atma ile disk atmada, yarışçıları, görevlileri, izleyenleri korumak için, atma döngülerinin çevresine ağzı atış yönüne doğru C harfi biçiminde yerleştirilen ağlı kafes.
IDTerimAçıklama
91koşakBir dönülük yarışlarda (400 m.) ya da kimi yarışların ilk dönüsünde her koşucu için beşer santimlik ak çizgilerle birbirinden ayrılmış, 1.22 cm. – 1.25 cm. genişliğindeki koşu yolu koşaklarından her biri.
92koşuÖzel ya da doğal yerlerde, belli bir uzaklığa koşarak en kısa sürede ulaşmak için yapılan yarış türü.
93koşu yeriKır koşularında, atletlerin izlemek zorunda oldukları imlerle belirlenmiş yarış yolu.
94koşu yeri yönetmeniKır koşularında, koşu yeri ile yazman yargıcılarının denetiminden sorumlu yönetmen.
95koşu yoluÜstü taş, kum, kömür tozu, kiremit kırığı gibi bir karışımla ya da yapay bir özdekle (tartan gibi) sıkılaştırılıp koşular için özel olarak yapılmış 6-8 koşaklı yol.
96koşu yolu kıyısıKoşu yolunun çimento, tahta ya da uygun herhangi bir özdekten yapılmış 5 cm. yüksekliğinde, 5 cm. genişlikteki iç kıyısı.
97koşucuKoşu dalındaki yarışlara katılan atlet.
98macun göstergeUzun atlamalarda, atlama çizgisine basarak atlayanların ayak izlerini saptamaya yarayan, sıçrama tahtasına sıvanmış macun yüzey. Bu macun yüzey 5 cm. kalınlığında, 10 cm. genişliğindedir.
99maden başCiritin koni, biçiminde madensel ucu.
100maden kapaklarDiskin ağırlık düzenlemesini yapmak için kullanılan maden plaka.
101maratonbk. maraton koşusu.
102maraton koşusuYumuşak yollar dışındaki ana yollar üzerinde yarışılan 42.195.5 m. lik en uzun yol koşusu.
103olimpiyatbk. olimpiyat oyunları.
104olimpiyat oyunlarıHer dört yılda bir kez, her biri başka bir ülkede yapılmak üzere Uluslararası Olimpiyat Kurulunca düzenlenen uluslararası spor yarışları ile şenlikleri.
105onlu yarışHer birine katılma koşulu ile on ayrı atletizm dalında düzenlenen erkekler arası birleşik yarış. Şu sıralamaya göre yapılır: Birinci gün: 100 m. koşu, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama, 400 m. koşu. İkinci gün: 110 m. engelli koşu, disk atma, sırıkla
106saplama kutusuSırıkla atlamada, yarışçıların sıçrayıp havalanmak için sırıklarını sapladıkları maden ya da tahtadan yapılmış yamuk kutu.
107seçme-elemeyarışlarıTek bir yarışla sonuçlanamayacak denli çok atletin katıldığı yarışlarda, bir sonraki elemeye ya da sonlamaya girecekleri saptamak amacıyla yapılan yarış.
108serinleme durağıMaraton yarışlarında, yeme-içme durakları arasında bulunan, koşucuların su içtikleri, terlerini sildirdikleri konaklardan her biri.
109sıçramaGelişme koşusundan hız alarak, ayağın itme gücüyle vücudu yerden koparıp uzağa ya da havaya fırlatma.
110sıçrama tahtasıUzun atlamalarda, yarışçılara daha iyi sıçrama olanağı veren 122 cm. x 20 cm. x 10 cm. boyutlarında, önü macun göstergeli aka boyanmış tahta.
111sıralayıcıKır koşularında, varış çizgisini geçen atletlere varış sırasına göre sayı veren yargıcı.
112sırıkSırıkla atlamada kullanılan kamış, kauçuk, metal vb. yapılmış uzun esnek çubuk.
113sırıkla atlama1. Belli bir yüksekliğe konmuş çıtayı sırıkla havalanıp aşma. 2. Bu yolla en yükseği aşmak için yarışılan atletizm dalı.
114sırt atlayışıÇıtayı, sırt altına alarak aşma temeline dayanan yaygın bir yüksek atlama biçimi.
115son yarışBirinciyi belli eden, herhangi bir daldaki yarışmayı sonuçlandıran yarış.
116sonaşamAtletizmin herhangi bir dalında, yönetmeliğe uygun olarak o zamana değin elde edilmiş derecelerin en üstünü ya da eşiti.
117sonaşamcıAtletizm yarışlarında sonaşam elde eden sporcu.
118sonaşamlamakEski sonaşamı yenilemek ya da aşıp yeni bir sonaşam elde etmek.
119sonuç yazmanıHer yarışın sonucunu, bitiriş sıralarını, süre, yükseklik, uzaklıklara ilişkin bilgileri yazıya geçiren görevli.
120su hendeğiHendekli engel koşuları için düzenlenmiş çitli engelin önünde bulunan, içi su dolu çukur. Bu hendeğin 3. 66 m x 2. 50 m. ölçülerinde olan tabanı 30 mm. kalınlığında yumuşak şilte ile örtülüdür. 70 cm. olarak başlayan derinliği koşu yönüne doğru azalır.
DTerimAçıklama
121süre yargıcısıKoşuların süresel sonuçlarını saptayan yargıcı.
122süre yönetmeniSüre yargıcılarının görevlerinden, saptanan derecelerin yazılıp yayımından sorumlu yargıcı.
123süreli yarışBelli bir sürede koşulabilen uzaklık üzerine düzenlenen yarış.
124tetik durumKoşucunun, dikkat komutundan çıkış imine değin bulunduğu durum.
125topuk-burunHer adımda, önce topuğu sonra ayak ucunu yere değdirme kuralına bağlı olarak koşma kuşkusu uyandırmayan yürüyüş yöntemi.
126uçuşAtlama yapan vücudun, ilk sıçramadan konmaya değin havada aldığı yol.
127uçuş açısıAtmalarda, atılan nesnenin (gülle, çekiç, disk, cirit) uçuş yörüngesi ile atış doğrultusu arasındaki açı.
128Uluslararası Olimpiyat KuruluOlimpiyat oyunlarının yerini, gününü saptayarak, düzenleme işlerini, uygulayım (teknik) hazırlıklarını gözetip denetleyen kurul.
129Uluslararası Özengen Atletizm BirliğiAtletizme ilişkin birliklerin üyelerinden kurulu, dünya özengen atletizmini yöneten birlik.
130uluslararası yarışOlimpiyat oyunları, dünya birincilikleri, bölge birincilikleri, grup birincilikleri için iki ya da daha çok üye ulus arasında yapılan yarış.
131uyarıYürüyüş yarışlarında, yerle aralıksız dokunma kuralından uzaklaşan yürüyüşçüye, yargıcının bir kez olmak üzere ak bayrak kaldırarak yaptığı uyarı.
132uygulayım yöneticisiYarışlardan önce, yarış yerlerinin yönetmeliklere uygunluğunu denetleyen görevli.
133uzun atlama1. Gelişme koşusundan hız alarak bacaklara verilen sıçrama gücü ile vücudu yerden kesip amaçlanan uzaklığa kondurma. 2. Bu yolla en uzağa atlamak için yarışılan atletizm dalı.
134üç adım atlama1. Gelişme koşusunun verdiği hızla tek ayak üzerinde sıçrayıp aynı ayak üzerine düştükten sonra, dingin bacakla bir adım atarak yine bu bacakla üçüncü sıçramayı yapmak kuralına bağlı olarak vücudu yerden koparıp üç sıçrama ile uzağa kondurma. 2. Üç adımda
135üçüncü sıçramaÜç adım atlamada, dingin ayakla yapılan son sıçrama.
136varışYürüyüşçü ya da koşucunun, gövdesinin herhangi bir kesimi ile varış çizgisini geçmesi.
137varış alıcısıVarış görüntülerini saptayan alıcı.
138varış çizgisiYürüyüşçü ile koşucuların varış sıralarını, derecelerini saptamak için koşu yoluna enine çizilmiş, koşulan uzaklığın bitimini gösteren ak çizgi.
139varış direkleriVarış ipini, varış çizgisinin iç kıyısı üzerinde germeye yarayan, koşu yolunun iki yanına dikilmiş direkler.
140varış görüntüsüBirbirine çok yakın aralarla sonuçlanan koşuların bitirme sıralarının varış yargıcılarınca saptanamadığı durumlarda, ayrımı kolaylaştırmak amacı ile kullanılan görüntü.
141varış ipiVarış çizgisinin iç kıyısı üzerinde, varış direklerine bağlanıp gerilmiş olan 1.22 m. yükseklikteki pamuk ya da benzeri nitelikte yumuşak ip.
142varış yargıcısıKoşulara, yürüyüşlere katılan yarışçıların varış sıralarını saptayan yargıcı.
143varış yönetmeniVarış yargıcılarını görevlendirmek, varışları özel çizelgesine geçirmek, varışa ilişkin bütün sorunları çözümlemekle yükümlü başyargıcı.
144yanlış çıkışDikkat komutu ile çıkış imi arasındaki sürede, dikkat durumunda iken çıkış çizgisine basma ya da bu çizgiyi geçme. Bir yanlış çıkış yapan yarışçı uyarılır, iki yanlış çıkış yapan (birleşik yarışlarda üç) yarış dışı bırakılır.
145yarışAtletizmin kapsamına giren tüm spor dallarında birinciliği elde etmek için yapılan yarışma.
146yarış belgesiAtletlerin yarışlara katılabileceklerini gösteren inanca belgesi.
147yarış uzaklığıKoşarak ya da yürüyerek en kısa sürede varmak amacıyla yarışılan uzaklık.
148yarış yargıcısıAtma ile atlamalarda denemelerin geçersizliğini saptayan, geçerli denemelerin ölçümünü yaparak çizelgesine geçiren yargıcı.
149yarış yöneticisiYarışların istenilen düzene uygun olarak yürütülmesinden sorumlu olan yönetici.
150yarışçıI.A.A.F. yönetmeliği kurallarına uygun olarak tek başına, takımca ya da takım içinde yarışlara katılan atlet.
IDTerimAçıklama
151yarışdışı bırakmaYargıcıların, kurallara uymayan yarışçı ya da takımı sıralamaya sokmama yargısı.
152yeme-içme durağıMaraton koşusunda, çıkıştan 10 uncu kilometrede, sonra her 5 km. de bir, koşucuların yeme-içme gereksemelerini karşılayan duraklardan her biri.
153Yerlerinize!800 metreye varan yarışlarda, çıkışçının, yarışa katılacak atletlere çıkış bölmesinde yerlerini almaları için kendi ana dilinde verdiği ilk komut.
154yıldızlarYarış günü onaltı yaşından büyük, onsekiz yaşından küçük olan atletler.
155yinelenen denemeAtma, atlama yarışlarında, herhangi bir nedenle engellenen denemeyi yineleme.
156yüksek atlama1. İki direk arasında amaçlanan yüksekliğe yatık olarak konmuş çıtayı, tek ayağın sıçrama gücü ile hiç bir araç kullanmadan aşma. 2. Bu yolla en yükseği aşmak için yarışılan atletizm dalı.
157yürüyüş1. Bir ayak yerden kalkarken öteki ile öne basma kuralına bağlı olarak belli bir uzaklığa yürüyerek ulaşma. 2. Bu yolla, belli bir uzaklığa en kısa sürede yürüyerek ulaşmak amacıyla yapılan yarış.
158yürüyüş kuruluYürüyüşlerin kurallara uygunluğunu denetleyip, tartışmalı durumları çözümlemekle yükümlü bir başkan ile ayrı uluslu on üyeden oluşan kurul.
Spread the love

Yorum gönder