Sigarayı Bıraktıracak 25 Önemli Gerçek
Nasıl ki 2020 yılı itibariyle koronavirüs hayatımızın bir gerçeği olduysa, tütün ve tütün rünleri de yaşamımızın bir gerçeği, lakin bir farkla… O fark ise sigara sizi bırakmadan, sizin onu bırakabileceğiniz gerçeğidir…
Evet konumuz sigara ve bu yazıyı okuyorsanız büyük olasılık bir karar verme aşamasındasınız. Yada sevdiğiniz, değer verdiğiniz biri için sigaradan nasıl kurtarabilirsiniz bunun peşindesinizdir. Her iki nedenle de doğru yolda olduğunuzu bilmeniz sizin için güzel olacaktır.
Bu yazımızda sigara hakkında 25 adet listelediğimiz dünya gerçeklerinden bahsedeceğiz ve çok geç kalmadan sigarayı nasıl bırakacağınızı anlatacağız. Bu gerçekleri okuduğunuzda biraz canınız sıkılacağını anlıyoruz.
Sigarayı bırakmanız için bir çok kişi size telkinde bulunmuş olabilir ya da siz bırakmamak adına bir çok neden üretmiş olabilirsiniz.
Şimdi söz sırası verilerde, sözler susacak ve sadece rakamlar konuşacak…
25 Küresel Sigara Gerçekleri ve İstatistikleri
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, bugün dünyada 1,3 milyar sigara içicisi var. Sigaraya ilgi bu şekilde devam ederse, bu sayının 2025 yılına kadar 1.6 milyara çıkması bekleniyor.
Tütün, her yıl sekiz milyondan fazla insanı öldürüyor ve her beş saniyede bir sigarayla ilgili ölüme dönüşüyor.Bu rakam, HIV, tüberküloz ve sıtmanın bir araya gelmesi nedeniyle her yıl meydana gelen ölümden bir milyon daha fazla.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 2016 yılında ABD’de 37,8 milyon sigara içicisi vardı.
Şu anda 16 milyondan fazla Amerikalı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) dahil olmak üzere tütünle ilişkili bir hastalık ile yaşamaktadır.
Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Ohio, Tennessee ve Batı Virginia, yetişkinlerin en az %21,8’inin sigara içtiği sekiz eyalettir. Bunlardan, Batı Virjinya, her dört yetişkinden birinin şu anda sigara içtiği bir eyalet olarak listenin başında yer alıyor.
Her yıl 480.000’den fazla Amerikalının sigaraya bağlı ölümü gerçekleşiyor ve bu her beş ölümden birini oluşturuyor.
Sigara içmek yaşam sürenizden ortalama olarak 13 yıl çalmakta ve eğer HIV varsa bu rakam ortalama 16 yıla kadar çıkabilmekte.
Akciğer kanseri sigaradan alabileceğiniz tek kötü huylu kanser değildir. Diğerleri mesane kanseri, kan, kemik iliği, serviks, kolon, özofagus, böbrekler, gırtlak, karaciğer, ağız, pankreas, rektum, mide ve boğazdır.
Kansere ek olarak, sigara içmek koroner kalp hastalığı ve inme riskinizi % 200’den % 400’e kadar artırabilir.
Sigara içmek ekonomik olarak dar gelirlilere en büyük darbeyi vuranların başında gelir. Aslında, dünya sigara içenlerin % 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. ABD’de bile yoksulluk sınırının altında yaşayanların % 24,3’ü sigara içiyor, yoksulluk sınırının üstünde yaşayanların % 14,3’ü sigara içiyor.
Çin, yılda yaklaşık 1,7 trilyon sigara veya dakikada yaklaşık üç milyon sigara içen 300 milyon sigara içiciye ev sahipliği yapıyor. Dünyada içilen her üç sigaradan biri Çin’de.
Dünya çapında dakikada yaklaşık 10 milyon sigara satın alınmakta, günde 15 milyar satılmaktadır ve her yıl beş trilyondan fazla üretilmekte ve kullanılmaktadır.
Tipik bir sigara sekiz ile dokuz miligram nikotin içerebilir. Buna karşılık, nikotin içeriği 100 miligramdan 400 miligrama kadar olan purolar herhangi bir yerde karşınıza çıkabilir…
Toksikoloji Arşivi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, beş adet sigara yutulduğu takdirde ortalama bir yetişkini öldürmek için yeterli nikotin içerebilir. Bununla birlikte, sigara içenlerin çoğu sigara başına ortalama bir ile iki miligram alır ve bunun 0.03 miligramı kan dolaşımına emilir.
Tütün dumanında 4.000’den fazla kimyasal bulunmaktadır, bu sayının 250’den fazlasının zararlı olduğu bilinmekte, 50’den fazlası kansere neden olmakta ve 11 tanesi Grup I kanserojen olarak sınıflandırılmakta.
Benzen akut miyeloid löseminin ana nedenidir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sigara dumanı ana benzen kaynağıdır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sigara içenler arasında, benzen maruziyetlerinin % 90’ı sigaradan gelmektedir.
Radyoaktif kurşun, polonyum ve hidrojen siyanür, sigara dumanında bulunabilir. Tarih meraklıları hidrojen siyanürü II. Dünya Savaşı’nda soykırım ajanı olarak kullanılan bir bileşik olarak tanıyacaktır.
Her yıl dünya genelinde bildirilen sekiz milyon sigarayla ilgili ölümden 1,2 milyonu ikinci el dumanın (pasif içicilik) sonucudur. Bazılarının size söylediklerine rağmen, ikinci el dumana karşı güvenli bir şekilde maruz kalma seviyesi yoktur.
Tütün, ABD ekonomisine her yıl 300 milyar dolardan fazlaya mal oluyor. Bunun 170 milyar doları tıbbi bakıma giderken, 156 milyar dolardan fazlası hastalık ve ölüm nedeniyle üretkenlik kaybına bağlanıyor
Bugün ABD’de daha az genç yetişkin sigara içerken, 3.200’den fazla genç ve ergen her gün ilk sigaralarını deniyor. Bunların 2.100’ünün günlük sigara içen biri olacağı tahmin edilmektedir.
İstatistikler, bugün ABD’de yaşayan 5.6 milyon çocuğun sigarayla ilgili bir hastalıktan öleceğini göstermektedir. Bu her 13 çocuktan birine eşittir.
Batı Pasifik Bölgesi’nde (Doğu Asya, Pasifik ve Oceana’dan oluşan) yaşayan gençlerin yaklaşık dörtte biri tütün kullanımından ölecektir.
Dünya nüfusunun sadece % 20’si, çoğunlukla yüksek gelirli ülkelerde sigara yasalarıyla korunmaktadır.
Küresel olarak, tütün kullanımı 20. yüzyılda 100 milyondan fazla cana mal olmuştur. Küresel ölçekte ciddi sigara karşıtı girişimler yapılmazsa, 21. yüzyılda bir milyar cana daha mal olması bekleniyor.
DSÖ, sigara içenlerin yarısının tütün kullanımı sonucu öleceği sonucuna varmıştır.
Görüldüğü gibi 25 adet gerçek ile sigaranın nasıl bir tehlike olduğunuzu gözler önüne sermek istedik. Aslına bakarsanız bu kadar gerçekleri okumak, üstüne düşünmek güzel lakin şunu gözden kaçırmayın.
Sigara içtiğiniz için hayattan alamadığınız tatları düşünün, ekonomik olarak size verdiği zararların yanı sıra, meydana getirdiği hastalıkların sizi nasıl hayattan alı koyduğunu. Sevdiklerinizle gün gelecek bir dakika daha geçirsem dediğiniz anlarda keşke hiç sigaraya başlamasaydım dediğinizi düşünün.
Evet yaşam zor, her geçen gün daha da zorlaşıyor ama yine de yaşamaya değer…
Yine görülecek çok daha güzel günler olacak, yine seveceğiz, yine aşık olacağız, yine güzel bebekler doğacak, yine çiçekler açacak. Bu zevkleri, yaşamın bu güzelliklerini kaçırmak istemiyorsanız şuanda sigarayı bırakmaya karar verin.
Yorum gönder