İktidar hırsının yüzyıllardır anlatılan hikâyesi: Macbeth
Willian Shakespeare’in kült eseri Macbeth Can Yayınları tarafından Zeynep Avcı çevirisiyle yeniden yayımlandı.
William Shakespeare önceki kötü karakterlerinden vicdanıyla ayrılan Macbeth’le, siyasal gücün yıkıcı etkiler yarattığı bünyelerin yüzyıllardır eskimeyen hikâyesini anlatır.
Bir çayırda karşılaştığı üç tuhaf kız kardeşin kehanetlerine saplantılı şekilde inanan Macbeth’in gözünü karanlık bir iktidar hırsı bürür. Karısının hastalıklı kışkırtmalarının da iyice beslediği bu hırs, Macbeth’e en kötü kâbuslarında bile göremeyeceği şeyler yaptırır. Yeni kral ve kraliçe karanlık geçmişlerinin hatırasıyla günden güne paranoyaklaşırken, elde edilen gücün bedeli de her gün yükselir. Tuhaf olansa, Shakespeare’in diğer kötülerine kıyasla Macbeth’in yaptıklarından her an pişmanlık ve korku duyuyor oluşudur.
Shakespeare’in 1606 yılında kaleme aldığı düşünülen Macbeth, yazarın trajedileri arasında en kısa, ancak en çarpıcı olanıdır. Diğer oyunlarında yaptığından farklı olarak Shakespeare’in daha çok iki karaktere, Macbeth ve Lady Macbeth’e yoğunlaştığı oyun iktidar hırsı, manipülasyon, açgözlülük, ahlak, iyilik ve kötülük kavramlarına odaklanır.
Kaynak: edebiyathaber.net (13 Şubat 2024)
Yorum gönder