Çiftleştikten sonra erkeğini yemeyi tercih eden 6 hayvan türü!
Kimi hayvan türlerin aşkın bedelini ölümle öder. Genellikle de ölen ‘erkek’ olur. Buna cinsel yamyamlık deniyor. İnsanlar için korkunç görünen bu durum bazı hayvanlar için son derece olağandır. İşte çiftleşmenin ardından eşlerini öldüren 6 hayvan türü!
1. Mantis Çekirgesi
Cinsel yamyamlığın en ünlü temsilcilerinden biri olan mantis çekirgesinin sadece bazı türlerinde bu davranış biçimi görülür.
Dişi mantis çekirgesi genellikle erkeklerden daha büyük ve güçlüdür. Erkekleri feromon yayarak yanına çeker.
Bu feromonun etkisine kapılan erkek mantis çekirgesi çiftleştikten sonra dişisine yem olur. Daha da korkuncu dişinin, çiftleşme devam ederken erkeği yemeye başlamasıdır!
2. Karadul örümceği
Hayvan dünyasında eşini yiyen en popüler hayvanlardan biri karadul örümceğidir.
Erkek karadul örümcekleri, dişilerine göre daha küçüktür. Bir dişiye çiftleşmek için yaklaşmaları hayatlarını tehlikeye sokar.
Dişiler feromonlarıyla kaplı ağlar oluşturur bu yüzden erkek karadulun çiftleşmek için hayatını tehlikeye atar. Ölüm her defasında gerçekleşmez ama gerçekleşme olasılığı yüksektir.
3. Sıçrayan örümcek
Sıçrayan örümcekler eş seçerken benzersiz bir yol kullanır. Dişi sıçrayan örümceklerinin yalnızca bir kez çiftleşme şansı vardır.
Bu yüzden de çok seçicidirler. Erkekler, dişileri dans ederek ya da yerde titreşim oluşturarak ikna etmeye çalışır.
Dişi etkilenmişse çiftleşir, ancak erkek dişiyi etkilemeyi başaramamışsa dişinin akşam yemeği olur.
4. Yeşil anakonda
Yeniş anakondaların da benzersiz çiftleşme stratejileri vardır. Dişi yeşil anakondalar çok eşlidir, yani birden fazla erkekle çiftleşebilirler. Bu çiftleşme birçok erkeğin dişinin etrafında toplandığı ve çiftleşme fırsatı için rekabet ettiği bir ortamda gerçekleşir.
Yeşin anakondaların dişileri, erkeklerinden çok daha büyüktür. Bazen 10’dan fazla erkek, bir dişinin başında toplanarak çiftleşmek için mücadele eder.
Bu mücadele bazen 4 haftaya kadar sürebilir. Bu süreç içinde dişi muhtemelen birden fazla erkekle çiftleşir. Ancak dişi anakondaların gebelik süreci çok uzundur, bu yüzden faza hareket edemez. Bu süreçte beslenmesini çiftleştiği erkeği avlayarak sağlar.
5. Akrep
Akrepler çiftleştikten sonra partnerlerini yeme eğilimindedir.
Memeli olmamalarına rağmen doğum yaparak ürerler.
Dişi akrepler tek batında 100 kadar yavru doğurabilir. Bu yüzden doğurma sürecinde çok fazla zaman ve enerji harcarlar.
Doğurmak her zaman için yumurtlamaktan daha zordur ve daha çok enerji gerektirir.
Bu nedenle dişiler yanlarında kalan erkekleri yiyerek enerji eksiklerini giderirler.
6. Ahtapot
Zeki olan ahtapotlar aynı zamanda yamyam da olabilir. Erkek ahtapotlar, dişiyle çiftleştikten sonra çoğunlukla akşam yemeği olur.
Çünkü dişi yumurtlamak ve yavrular yumurtadan çıkana kadar onlara bakmak için enerjiye ihtiyaç duyar.
Öte yandan doğumdan sonra sık sık dişiler de ölür. Yumurtadan çıkan yavrular da bazen hayatta kalmak için birbirlerini yer.
Yorum gönder