Meşe Ağacı deyip geçmeyin..!
Kendimize ait bir araziyi kepçe ile temizletirken sıra en üst kademede bulunan bir ağaca geldi. Araziye doğru hafif eğik duruyordu. Hem büyükçe bir ağaç olduğu için, hem de arazimiz çok rüzgar aldığı için bir gün devrilebilir diye düşünmüştük. Fakat köyden kime sorsak verdikleri yanıt hep aynı oldu;
-“Sakın ha, kesilmez, onun kökleri çok sağlamdır toprağı tutar. Yer eğimli keser kökünden çıkarırsanız toprak akar.”
Onlar yılların deneyimiyle, kuşaktan kuşağa aktarılan kadim bilgilerle elbette bizden daha iyi biliyorlar.
Biz de onları dinleyip ağacı olduğu gibi bıraktık.
Sonrasında merak edip araştırdım. Bu kıymetli, sakın ha denen ağaç meşe ağacıydı. Açıkçası adını bildiğim, resimlerden tanıdığım bir ağaçtı ama bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.
Meşe ağacının külü kül ile sabun yapımında, barut yapımında kullanılıyormuş. Bu nedenden dolayı da zamanında kuzey ülkelerinden Anadolu’ya kadar bir çok ülkede bulunan meşe ormanları kesilip katliama uğramış.
Ben şimdi tarlamdaki o meşe ağacına gözüm gibi bakmaz mıyım…
Artık kıymetlim o benim, katliama uğramış, bugünlerde kıymeti pek de bilinmeyen bir ağaç.
Tek yararlı olan kullanım alanı da bu değilmiş üstelik. Yaprağı ayrı, palamutu ayrı faydalıymış.
Meşe yaprağı
İster siyah zeytin, ister yeşil zeytin hangisi olursa olsun eğer zeytini muhafaza ettiğiniz kabın içerisine meşe yaprağı koyarsanız bir daha küflenme sorunu yaşamazsınız.
Hatta yaptığınız turşularınızın içerisine bile birkaç dal meşe yaprağı koyarak muzdarip olabildiğiniz küf oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Kuru bakliyatlar, tarhana benzeri her türlü kuru ve küflenme potansiyeli olan gıdanıza kurutulmuş meşe yaprağı koyabilirsiniz.
Taze meşe yaprağı olanlar (yaş yaprak hali) onu da daha çok kuru olmayan bir gıdanın muhafazasında kullanabilir. Aksi taktirde gıda, yapraktaki nemden dolayı küflenebilir. Örneğin; bir kavanoz kuru tarhananız var ve yaş yaprağı koyarsanız tarhana küflenebilir; ancak kuru yaprak konulursa nemlilik olmaz ve dayanıklılık sağlar. Yaş yaprağı turşuya koyabilirsiniz.
Meşe palamutu
Meşe palamudu unu da yapılabilir ve farklı yemeklerde kullanılabilir. Meşe palamudu, sağlık açısından da faydalıdır. İçeriğindeki lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve tokluk hissi sağlar. Ayrıca, meşe palamudu antioksidanlar açısından zengin olduğu için vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, meşe palamudu, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, bu da kemik sağlığı ve kas fonksiyonları için önemlidir.
Meşe palamudu çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Aşağıda bu kullanım alanlarına dair referanslarla desteklenmiş bilgiler bulunmaktadır:
Meşe palamudu, glütensiz diş macunu üretiminde kullanılabilmektedir. Araştırmalar, meşe palamudunun glütensiz olması, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olması, antioksidan olması, ağız yaralarını ve iltihapları geçirmesi gibi özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Meşe palamudu, hayvan yemlerine katılarak kullanılabilmektedir. Araştırmalar, meşe palamudunun hayvan rasyonlarına katılmasıyla hayvan sağlığını olumsuz etkilemeden canlı ağırlığı artırabildiğini ve yemden yararlanma oranını iyileştirebildiğini göstermektedir.
Meşe palamudu, kompozit malzemelerin üretiminde kullanılabilmektedir. Bir araştırmada, meşe palamudu tozunun cam elyaf takviyeli kompozitlerin mekanik özelliklerini iyileştirdiği ve darbe dayanımını artırdığı bulunmuştur.
Meşe palamudu, ahşap koruyucu olarak kullanılabilmektedir. Bir araştırmada, meşe palamudunun doğal ve kimyasal koruyucu ajanlarla emprenye edilen kestane ağacının fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirdiği bulunmuştur.
Meşe palamudu, doğal boyaların üretiminde kullanılabilmektedir. Bir araştırmada, meşe palamudu ile yapılan boyamalarda içeriğinde bulunan yoğun tanenler sayesinde kumaşlara antimikrobiyal özellik kazandırılabileceği belirtilmiştir.
Meşe palamudu, bazı sağlık sorunlarının önlenmesinde etkili olabilir. Örneğin, bir araştırmada, boronik asitlerin anti-enflamatuar etkileri olduğu ve birçok enflamatuar hastalıkta kullanılabileceği belirtilmiştir. Meşe palamudu, boronik asitlerin bir kaynağı olabilir ve bu nedenle anti-enflamatuar etkileriyle sağlık açısından faydalı olabilir.
Özlem Uzunçoban
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder