Geriye doğru yürümek
Geriye doğru yürüyerek beynimizi ve vücudumuzu zorlamaya başlarsak ne olur? Bu yön değişikliği yalnızca daha fazla dikkatimizi toplamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığa birçok yararlar da sağlayabilir.
“Geriye doğru yürümek basittir. Ancak bu kolay olduğu anlamına gelmez”
Klinik egzersiz fizyolojisi uzmanı Jack McNamara, geri geri yürümenin faydalarını anlattı. Birleşik Krallık’taki East London Üniversitesi’nde görev yapan akademisyen, yürüyüşün sağlığa pek çok faydası olduğunu hatırlatırken geriye doğru yürüyerek farklı yararlar sağlanabileceğini belirtti.
Yürümenin sanılandan daha karmaşık bir faaliyet olduğunu ifade eden McNamara dik durmanın görsel, denge ve propriyosepsiyon (uzuvların konumunu algılama) sistemler arasında koordinasyon gerektirdiğini kaydetti. Yüksek tansiyonu düşürmede germe egzersizlerinin tempolu yürüyüşten daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bir insan geriye doğru yürüdüğünde, bu sistemlerin koordinasyonu zorlaşıyor. Artan zorluk düzeyi de faydaları beraberine getiriyor. Egzersiz uzmanı, geriye doğru yürümenin dizinde kireçlenme olan kişilerin normal yürüyüşünü ve dengesini geliştirebileceğini vurguladı.
Geri geri yürümek, daha kısa ve sık adımlar atılmasına neden oluyor. Bu durum eklemler üzerindeki yükü azaltırken bacakların alt kısımlarındaki kasları güçlendiriyor. Bu sayede plantar fasiitin neden olduğu ağrı da giderilebiliyor. Topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan plantar fasiit, ayak tabanındaki dokunun iltihaplanmasıyla oluşuyor. Geriye doğru yürürken meydana gelen duruş değişiklikleri, lomber omurgayı destekleyen kasları da çalıştırıyor. Böylece kronik bel ağrısı olanlara iyi geliyor. McNamara geri geri yürümenin nörolojik rahatsızlardan mustarip kişilere veya felç geçiren hastalarda denge ve yürüme hızını iyileştirmek için kullanıldığını vurguladı.
Geriye doğru yürümek aynı zamanda normal yürüyüşten daha etkili bir kilo verme yöntemi olabilir. Egzersiz uzmanı, geri geri yürürken harcanan enerjinin ileri doğru yürümeye göre yaklaşık yüzde 40 fazla olduğunu belirtti. McNamara geri yürümeye alışan kişilerin koşmaya başlayarak yararları daha artırabileceğini ifade etti. Yeterli alanı olmadığı için koşamayanlar, ağırlık sürükleyerek kaslarını güçlendirebilir.
Sağlığınız için geri geri yürümek çok önemli
Fiziksel aktivitenin karmaşık olması gerekmez. Düzenli olarak aktif olsanız da olmasanız da, günde on dakikalık tempolu bir yürüyüş bile bize bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakikalık aerobik aktivite yapmayı bize tavsiye ediyor.
Yine de yürümek çoğumuzun düşündüğünden daha karmaşıktır. Dik durmak görsel, vestibüler (dönme veya hızlı hareket etme gibi hareketlerle bağlantılı duyumlar) ve propriyoseptif (özduyum veya altıncı his) sistemlerimiz arasında koordinasyon gerektirir.
Geriye doğru yürüdüğümüzde, beynimizin bu sistemleri koordine etmenin ekstra taleplerini işlemesi daha uzun sürer. Bununla birlikte, bu artan zorluk düzeyi, artan sağlık yararlarını da beraberinde getirir.
Geriye doğru yürümenin en iyi araştırılmış faydalarından biri istikrar ve dengeyi geliştirmektir. Geriye doğru yürümek, sağlıklı yetişkinler ve ayaklarında eklem hastalığı olanlar için daha iyi yürümeyi ve dengeyi iyileştirebilir. Geriye doğru yürümek, daha kısa ve daha sık adımlar atmamıza neden olarak, eklemlerimiz üzerindeki yükü azaltırken alt bacak kasları için gelişmiş kas dayanıklılığına yol açar.
Eklemler ve kaslar için hareket aralığını da değiştirebilir. Ayrıca topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan plantar fasiit (topuk ve ayak tabanı ağrısı) gibi durumlarda ağrıyı hafifletebilir.
Geriye doğru yürümenin getirdiği duruş değişiklikleri aynı zamanda bel omurlarını destekleyen kasların daha fazlasını kullanır geriye doğru yürümenin kronik bel ağrısı olan kişiler için özellikle faydalı bir egzersiz olabilir.
Geriye doğru yürümek, nörolojik rahatsızlıkları olan veya kronik felç geçiren hastalarda dengeyi ve yürüme hızını belirlemek ve tedavi etmek için bile kullanılmıştır.
Geriye doğru yürüdüğümüzde bu artan zorluk düzeyi, artan sağlık yararlarını da beraberinde getirir.
Normal yürüyüş sağlıklı olmayı ve kiloyu korumamıza yardımcı olurken, geriye doğru yürümek daha da etkili olabilir. Geriye doğru yürürken enerji harcaması, aynı hızda ileri doğru yürümeye göre neredeyse yüzde 40 daha fazladır.
Sıklıkla bir rehabilitasyon aracı olarak incelense de geriye doğru koşma, dizin düzleşmesi ile ilgili önemli kasların da gücünü artırır.
Sürekli geriye doğru koşmak, ileriye doğru koşarken harcadığımız enerjiyi azaltır. Koşudaki bu gelişmeler, standart bir koşu tekniğine sahip deneyimli koşucular için bile faydalıdır.
Geriye doğru yürümek çok kolay görünüyorsa ve alan sınırlamaları geriye doğru koşma yeteneğinizi etkiliyorsa, zorluğu daha da artırmanın başka bir yolu da ağırla birlikte başlamaktır. Yükün arttırılması, kısa sürede kalbinize ve akciğerlerinize fayda sağlarken, diz ekstansör kaslarının da gücünü arttırır.
Geri geriye yürümeye nasıl başlanır? Nasıl öğrenebilirsiniz?
“Geriye doğru yürümek basittir. Ancak bu kolay olduğu anlamına gelmez” diyen McNamara, bazı öneriler verdi. Geriye doğru yürürken düşmeye neden olabilecek engelleri görme ihtimali çok düşük. Bu nedenle engellerin olmadığı bir iç veya dış mekan bulunması gerekiyor.
McNamara, ayrıca kafanızı çevirip arkanıza bakma dürtüsüne direnilmesini tavsiye etti. Başınızı ve göğsünüzü düz tutmanız da gerekiyor. Geri geri yürümeye alışan kişilere koşu bandına da geçebilir.
Geriye doğru yürürken, çarpabileceğimiz veya düşebileceğimiz engelleri ve tehlikeleri kaçırma olasılığımız daha yüksektir, bu nedenle güvenlik açısından, birine çarpmayacağınız bir iç mekanda veya dışarıda, açık bir alanda başlamak en iyisidir.
Vücudunuzu bükme ve omzunuzun üzerinden bakma dürtüsüne direnin. Başınızı ve göğsünüzü dik tutun, her adımda ayak başparmağınızla başlayıp topuğunuzla sağlam basıp geriye doğru yürüyün.
Kaynak: halktv.com.tr
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder