Şiddetin ve eşitsizliğin gölgesindeki kadınlar, istihdamda AB’nin gerisinde: En az 30 yıl gerekiyor
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİD) hazırladığı 2023-2024 “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu”, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının düşük seyrettiğini ortaya koydu.

Kadın istihdamında Avrupa Birliği’nin (AB) gerisinde kalan Türkiye’nin bu seviyeye ulaşmasının en az 30 yıl alacağı belirtilirken Güneydoğu’da kız çocuklarının eğitime erişiminin en düşük seviyede olduğu vurgulandı.
Rapor, AB Türkiye Delegasyonu’nun 8 Mart Kadınlar Günü resepsiyonunda tanıtıldı. CEİD Yönetim Kurulu Başkanı Gülay Toksöz, uzman akademisyenler tarafından hazırlanan raporun 22 farklı alanda izlenimler sunduğunu belirtti. Kadın cinayetlerine de dikkat çeken uzmanlar, geçen yıl 394 kadının öldürüldüğünü, 259 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamdan koparıldığını aktardı.

BÜTÇE AYRILMIYOR
Raporda, kadınların güçlendirilmesi için kamu kurumlarının ayırdığı bütçeler incelendi. Raporu hazırlayan akademisyenlerden Burça Kızılırmak Yakışır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2024-2028 bütçe planında toplumsal cinsiyet eşitliğine ayrılan payın toplam bakanlık bütçesinin yalnızca yüzde 2’si olduğunu belirtti.
Adalet Bakanlığı’nda ise şiddet mağdurlarının adalete erişimi konusunda stratejik bir hedef olmasına karşın bütçeden ayırdığı pay sadece on binde altı (yüzde 0.057) seviyesinde kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda da benzer bir tablo görülürken toplumsal cinsiyet eşitliği için ayrılan bütçenin yüz binde 8’i gibi düşük bir oranda olduğu ifade edildi.
Doğa Öztürk – Cumhuriyet
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder