Gelir eşitsizliğinde Peruy’la yarışıyoruz
Türkiye’de en zengin yüzde 1’in gelirden aldığı pay, en düşük yüzde 50’nin payını ikiye katladı. Türkiye, gelir eşitsizliğinde Mozambik, Angola, Peru gibi ülkelerle aynı ligde bulunuyor.
Zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğu Türkiye, gelir eşitsizliğinde dünyada yedinci sırada bulunuyor. Toplumun çoğunluğu kira fiyatlarına eş değer ücretlerle geçinmeye çalışırken, ekonomi politikaları nedeniyle küçük bir azınlığın her geçen büyüyen servetiyle Türkiye’de lüks otomotiv satışları, lüks saat ithalatı rekor kırmaya devam ediyor. Her geçen gün kötüleşen bu tablonun etkisiyle Türkiye gelir adaletinde Angola, Peru, Mozambik gibi ülkelerle aynı ligde yer alıyor.
Türkiye yedinci sırada yer alırken, Peru gelir dağılımının en bozuk olduğu ülke seçildi.
Dünya Eşitsizlik Veritabı’nın 2023 yılı verilerine göre en zengin yüzde 1’in ulusal gelirde aldığı payda Türkiye, dünyanın en eşitsiz yedinci ülkesi oldu. Araştırmada bu küçük grubun, gelirin yüzde 24.4’ünü kontrol ettiği belirtildi. Peru’nun ilk sırada olduğu listenin ilk 10 sırasını Suudi Arabistan, Katar gibi fosil yakıt zengini kraliyet ülkeleri ve Yemen, Angola, Mozambik gibi yoksul ülkeler domine etti.
Tüm dünya ülkeleri arasında gelir adaletinde en kötü 7. ülkeyiz
GELİRİN YARISI % 10’A AİT
Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında gelir eşitsizliğinin en kötü olduğu ülke olarak diğerlerinden olumsuz ayrıştı. Aynı araştırmaya göre Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk grubun gelirden aldığı pay yüzde 56.7 oldu ve Türkiye yine gelirin en adaletsiz dağıtıldığı ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, gelirin paylaşımında dünyanın en eşitsiz ülkeleri arasında gösterilen ABD’den, Rusya’dan, Suudi Arabistan’dan bile daha kötü bir ülke haline geldi. Komşu Yunanistan’da en zengin yüzde 10’un gelirden aldığı pay yüzde 35, Almanya’da ise yüzde 37 olarak hesaplandı. Bu veri, iki ülkede gelirin daha adil dağıtıldığını gösteriyor.
Çalışanın payı %12’de kaldı
Araştırmada Türkiye’de gelir eşitsizliğinin Covid-19 sonrası dönemde arttığına vurgu yapıldı. Bu dönemde yüksek enflasyon, ucuz kredi ve reel faiz politikası gelir dağılımını bozdu. Türkiye’de en zengin yüzde 1 gelirin yüzde 24.4’ünü kontrol ederken, her gün sokakta gördüğümüz en düşük yüzde 50 ise gelirin yalnızca yüzde 12.4’üne sahip.
Kaynak: sozcu.com.tr
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder