Kartalkaya otel yangını: Bilisin istedik…
Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz, Bolu’daki yangınla ilgili kafa karıştıran konulara hukuki açıdan açıklık getirdi:
- Yangın çıkan otel Bolu Belediyesi’nin, dolayısıyla da Bolu itfaiyesinin yetki alanı dışında. Otelle ilgili hiç bir denetim görevi ve yetkisi yok. Turistik bölge olduğu için Turizm Bakanlığı denetim yapmaya yetkili ve görevli.
2. Tam teşekküllü olan her itfaiyeden yetki alanı dışında faaliyet gösteren herkes iş yerinde inceleme yaparak yangın yeterlilik raporu vermesi için talepte bulunabilir.
3. Söz konusu otelde yangın yeterlilik raporu düzenlemesi için Bolu Belediyesi itfaiye müdürlüğüne başvurmuştur. İstese idi yetkin elemanları olan Kocaeli ve başka itfaiye teşkilatına da başvurabilirdi.
4. Başvurudan iki gün sonra Bolu itfaiye görevlileri otele gidip inceleme yapmışlar ve bir çok eksiklik tespit ettikleri için olumlu rapor düzenlememişler, tutanak düzenleyerek bir suretini talepte bulunanın temsilcisine vermişler ve 15 gün içerisinde tekrar gelerek eksikliklerin giderilip giderilmediğini inceledikten sonra sonucuna göre rapor düzenleyeceklerini beyan etmişlerdir.
Bu 15 günlük süre dolmadan yangın yeterlilik raporu isteyen otel yetkilisi itfaiyeye yaptığı başvuruyu geri çekmiştir. Bolu itfaiyesi bu geri çekme talebine karşı çıkamaz çünkü yetki alanında değildir, işlemleri durdurmak zorundadır.
5. Talep geri çekildiğinde Bolu itfaiyesinin yapabileceği bir şey yoktur. Henüz ortada bir suç da bulunmadığından savcılığa suç durusunda bulunulamaz.
6. Talebin geri çekildiği gün otelin sundurmasında binaya bitişik dışarıda 70 m2lik bir kafeterya için bir başka kiracı şirket yangın yeterlilik raporu incelemesi yaptırmış ve olumlu rapor verilmiştir. Otel ve bu kafeterya ayrı kişilere ait ayrı işletmelerdir. Bir binanın içinde veya dışında yer alan her işletme yangın yeterlilik raporu almak zorundadır.
Yani aynı binada farklı işletmeler için birden çok iş yangın raporu düzenlenebilir.
Alıntı: Abc gazetesi
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder