Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Pisagorculuk

Pisagorculuk

Pisagor ya da Pythagoras, MÖ 570 – MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı (Yunan) filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. “Sayıların babası” olarak bilinmesinin yanı sıra en iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir.

Geometrinin temeli olan Pisagor Teoremi için ona teşekkür edebilirsiniz. Ancak bazı fikirleri zaman içerisindeki gelişmelere yenik düşmüştür.

Pisagor’un ‘müritleri’ diyebileceğimiz takipçileri olduğu ve sayılara mistik özellikler atfettikleri söylenir. Pisagor grubuna yeni katılan birisinin, tam olarak kabul edilmesi için, sırlarını korumak adına beş yıl boyunca konuşmaması gerekirmiş. Pisagor ve müritleri vejetaryenlik felsefesini benimsemiş fakat ilginç bir şekilde fasulyeye dokunmayı ve yemeyi kendilerine yasaklamışlardır.

Bir başka ilginç ayrıntı ise önce sağ ayakkabılarını giymeleri ve herkesin yürüdüğü yollardan yürümemeleridir. Anlatılanlara göre, Pisagor’un ölümü fasulye yüzünden olmuştur. Bir gün bir düşmanı Pisagor’un evini basıp yakmıştı, kaçmaya çalışan Pisagor ise bir fasulye tarlasının önüne gelmişti. Pisagor, tarlaya girip kaçmak ve böylece fasulye yasağını ihlal etmek yerine ölmeyi tercih etmişti.

www.bilimsanatyolu.com

Spread the love

Yorum gönder