Mars’la ilgili “mucize” keşif
Bilim insanları, bulguların Mars’taki su ve atmosfer kaybının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.
NASA’nın yaptığı yeni bir araştırmaya göre, uzayda boşluk oluşturan son derece nadir bir Güneş olayı, Mars atmosferinin “neredeyse inanılmaz” bir şekilde binlerce kilometre genişlemesine neden oldu.
Geçen yıl aralıkta NASA’nın Maven görevi, Güneş’ten sürekli gelen ve Güneş rüzgarı diye bilinen yüklü parçacık akışının aniden “kaybolduğunu” gözlemledi; bu rüzgar o kadar güçlüydü ki Güneş Sistemi boyunca ilerlerken arkasında bir boşluk yaratmıştı.
Ölçümler, Güneş rüzgarını oluşturan yüklü parçacıkların sayısının bu olay sırasında büyük oranda düştüğünü ortaya koydu.
NASA’nın, San Francisco’daki Amerikan Jeofizik Birliği sonbahar toplantısında sunulan gözlemlerine göre, Güneş rüzgarının basıncı olmadan Mars atmosferi ve manyetosferi binlerce kilometre genişlemiş.
Iowa Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Jasper Halekas, “Verileri ilk gördüğümüzde ve Güneş rüzgarındaki düşüşün ne kadar çarpıcı olduğunu anladığımızda, bu neredeyse inanılmazdı. Bu olayı incelemek üzere bir çalışma grubu oluşturduk ve bu dönemin inanılmaz bulgularla dolu olduğunu gördük” dedi.
Önceki çalışmalar Mars’ın tıpkı Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenler gibi Güneş’ten gelen yüklü parçacık akışına sürekli olarak maruz kaldığını ve bu parçacıkların Kızıl Gezegen’in dönüşünden kaynaklanan küresel manyetik alanı üzerinde baskı oluşturduğunu göstermişti.
Mars’a çarpan Güneş rüzgarı, Kızıl Gezegen’in atmosferinin büyük bir kısmının incelmesinden sorumlu.
Yorum gönder