Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Etkileri vücudu uyuşturuyor! Bıraktıktan 21 gün sonra hiç şeker istemeyeceksiniz

Etkileri vücudu uyuşturuyor! Bıraktıktan 21 gün sonra hiç şeker istemeyeceksiniz

Şeker vücutta dopamin salgılanmasını sağladığından her yediğinizde ödül mekanizmasının çalışmasına yol açıyor. Bu da bir sonrakinde daha fazla şeker istemenize neden oluyor. Ancak vücudunuzda birçok sisteme zarar veren şekeri 21 gün tüketmezseniz yaşayacağınız değişim oldukça büyük!

ŞEKER VÜCUDUNUZA NE YAPIYOR? 

Şekerin sağlığımız üzerine olumsuz etkileri olduğu çok açık. Başta obezite ve diyabet hastalıklarına sebep olan şeker, kalp hastalıkları, diş çürükleri, bağışıklık sistemi zayıflaması ve hatta zihinsel sağlık sorunları yaşamanıza da zemin hazırlıyor.

SÜREKLİ DOPAMİN SALGILIYOR 

Beynin ödüllendirme merkezini kontrol eden dopamin, vücudun bazı zararlı ve bağımlılık yaratan madde kullanımında salgıladığı kimyasalla aynı özelliklere sahip. Çok fazla şekerli gıda tüketmek de tıpkı bu maddelerde olduğu gibi reseptörleri uyararak dopaminin baskılanmasına yol açıyor. Bu da bir sonraki seferde aynı lezzeti alabilmek için daha da fazla şeker tüketmenize neden oluyor. Bu kısır döngünün sonunda kendinizi şeker bağımlısı biri olarak bulabilirsiniz.

ŞEKERİ BIRAKIRSANIZ NELER OLUR? 

Şeker olarak da bilinen glikoz vücudunuzun temel enerji kaynaklarından biri ve bırakma kararı aldığınızda başlarda bazı yan etkileri hissetmeniz de olası. Ancak aldığınız karbonhidrat küçük şekerlere bölünerek vücudunuz için gerekli olan enerjiyi zaten şeker tüketmenize gerek kalmadan sağlıyor. Şeker tüketimini azalttığınızda ise vücudunuz yeni enerji kaynakları bulma arayışına girdiğinden kan şekeriniz düşebiliyor. Mide bulantısı, baş ağrıları ve yorgunluk gibi problemler şeker yoksunluğunda sıklıkla ortaya çıkan yan etkiler arasında.

BIRAKINCA ŞİŞKİNLİK YAPABİLİR 

Şeker tüketmeyi bıraktığınızda vücudunuz için bir devir kapanıyor demektir. Bu da yeni bir adaptasyon sürecini beraberinde getiriyor. Bu süreçte yaşayabileceğiniz bazı yan etkiler ise şöyle, baş ağrıları, yemek sonrası şişkinlik, mide bulantısı, kas ağrıları, ishal, yorgunluk, açlık hissi, endişe, depresyon, tatlı Krizleri, üşüme ve titreme hissi.

SADECE 21 GÜN TÜKETMEYİN

Bilimsel araştırmalara göre bir davranışın bilinçaltına yerleşmesi ve alışma süreci minimum 21 gün sürüyor. Eğer 21 gün hiç şeker tüketmezseniz bu süreç için büyük bir adım atmış olursunuz. Hem şeker hem de şekerli gıdalardan 21 gün uzak kalmak kilonuzda, dış görünüşünüzde, nefes alışınızda ve genel sağlığınız üzerinde oldukça önemli gelişmeleri beraberinde getirebilir.

Milliyet

Spread the love

Yorum gönder