Kavramlar ve anlamları
Diktatörün özellikleri nelerdir?
Genellikle diktatörler insanları ve tüm medyayı kontrol altına alır, muhalefeti sansürler veya yok eder ve günlük olarak kişilik kültü etrafında şekillenen güçlü propaganda yayınları yapar. Mussolini ve Hitler, kendilerine “Lider” anlamına gelen benzer ve mütevazı unvanlar kullanmışlardır.
Diktatör yönetim şekli nedir?
Devleti oluşturan erklerin yani yasama, yürütme ve yargı erklerinin tek bir kişi, parti veya grubun uhdesinde toplandığı ve yürütüldüğü yönetim biçimidir. Erkleri tek başına elinde toplamak yönetimde kayıtsız şartsız bir yetkiyi kullanabilmeyi sağlar.
Diktatörlük türleri nelerdir?
Bu sistem altında üç tür diktatörlük bulunmaktadır. Askeri diktatörlükler askeri subaylar tarafından kontrol edilirken, tek parti diktatörlükleri siyasi parti liderliği tarafından kontrol edilmektedir ve kişisel diktatörlükler tek bir birey tarafından kontrol edilmektedir.
Despotizm ve monarşi arasındaki fark nedir?
Montesquieu’ya göre, mutlak monarşi ile despotizm arasındaki fark, monarşide tek bir kişinin sabit ve belirlenmiş yasalara dayanarak mutlak güçle yönetmesidir, oysa despotun kendi iradesi ve keyfine göre yönetmesidir.
Diktatör ve totaliter nedir?
Totalitarizm, tüm yetkilerin merkezîleştirildiği, devlete ve hükûmet yöneticilerine mutlak itaat beklendiği diktatörlükvari yönetim biçimidir. Totalitarizm ile yönetilen devletler totaliter devlet olarak bilinir.
Despot kişilik nedir?
bir ülkeyi zora ve baskıya dayanarak yöneten kimse. mütemadiyen, nefes aldırmadan manevi şiddete maruz bırakan kişiler için söylenir.
Sivil diktatörlük nedir?
Sivil diktatörlük, iktidardaki diktatörün gücünü ordudan almadığı askeri diktatörlüklerden farklı bir hükümet biçimidir. Sivil diktatörlükler arasında, baskın parti diktatörlükleri kişisel diktatörlüklerden daha uzun ömürlü olma eğilimindedir.
Totaliter ve otoriter diktatörlük arasındaki fark nedir?
Totaliter rejimler, otoriter rejimlere kıyasla hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığı bir görünüm arz ederler. Totaliter rejimde farklılığa müsamaha gösterilmez. Sadece eylemler değil, düşünceler ve hisler de denetlenmek istenir. Muhalefete izin verilmez, muhalif görüşler susturulur.
Totaliter egemenlik nedir?
Totaliter demokrasi, genel olarak devletin yürütme gücünün yasama gücüne baskın çıkarak, güçler ayrımına son vermesini, dahası iktidarın olağanüstü güçlenerek toplumsal hayatı belirleme gücünü de elde etmesidir.
Totaliter mimari nedir?
Totaliter mimari, “diktatörlüklerin, aşırı merkezileşmiş hükümetlerin veya muhalefete tahammülü olmayan siyasi grupların, özellikle Faşist İtalya, Nazi Almanya’sı, Stalin’in Sovyetler Birliği vb’nin resmi olarak onaylanmış mimarisini ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Faşizm nedir kısaca tanımı?
Faşizm, siyasal şiddeti, savaşı ve emperyalizmi; ulusal ihyaya ulaşmak için bir araç olarak görür ve güçlü ulusların, daha güçsüz ulusların yerine geçerek topraklarını genişletmeye hakkı olduğunu ileri sürer.
Totaliter tek parti sistemi nedir?
Totaliter tek partiler: Kapsayıcı bir ideolojiye dayanırlar. Parti, ideolojinin gereklerine göre yeni bir toplum modeli oluşturmayı amaçlar. Bu amaca ulaşabilmek için de, sosyal yaşamı tümüyle kontrol altında bulundurma hakkını kendinde görür. Her tür ekonomik, sosyal ve siyasal faaliyete müdahale eder.
Etnik faşizm nedir?
İtalya’da doğan ve başta Almanya Nazizm’i olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde kendine özgü dil, söylem ve eylem biçimleriyle somutlaşan hareket ve tutumdur.
Tek adam yönetimine ne denir?
Tek Parti sistemi, rejimde tek bir partiden başka partinin bulunmadığı ve ülke yönetiminin bu tek partinin tekelinde olduğu parti sistemidir. Bu parti sistemi totaliter, otoriter ve faydacı Tek Parti sistemleri olarak alt kategorilere ayrılır.
Oligarşik bir yönetim ne demek?
Oligarşi, “azınlığın yönetimi” anlamına gelir ve güç yapısının birkaç kişi tarafından elde edildiği bir iktidar biçimidir. Bu kişiler, soyluluk, zenginlik, aile bağları, eğitim veya kurumsal, dini veya askeri kontrol gibi özelliklerle ayrışabilirler.
Padişah yönetimine ne denir?
Meşruti monarşi bir kuvvetler ayrılığı sistemidir. Mutlak monarşi ise kuvvetler birliğini esas alır. Yani mutlak monarşi, devletin tek bir kişi tarafından hiçbir sınırlamaya bağımlı olmayarak yönetildiği rejim türüdür. Merkezi krallık anlamına ya da padişahın tek elden kendi kararlarıyla yönetimine denir.
Teokratik yönetim nedir?
Teokratik bir devletin yapısı, dini liderlerin ve kurumların en üst otorite olarak kabul edildiği bir sistemdir. Devlet başkanı, genellikle en yüksek dini otoriteye sahip kişidir ve yönetim kararları bu liderin veya dini konseylerin rehberliğinde alınır.
Meşruti yönetim nedir?
Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi.
Liberal yönetim nedir?
Liberal demokraside, seçilmiş bir hükûmet, adaleti yönetirken belirli bireyleri veya grupları ayrımcılığa tabi tutamaz, toplantı ve ifade özgürlüğü gibi temel hakları korur, kolektif güvenliği sağlar veya ekonomik ve sosyal faydaları dağıtır.
Gayrı demokratik ne demek?
Temsilî demokrasi. Temsilî demokrasi, temsil edilen halkın seçimle hükûmet yetkililerini seçtiği bir sistemdir. Eğer devlet başkanı da demokratik olarak seçilirse, buna “demokratik cumhuriyet” denir. En yaygın mekanizmalar çoğunluk veya çoğunluğu elde eden adayın seçilmesi ile ilgili olandır.
Cumhuriyet ile demokrasinin farkı nedir?
Cumhuriyet: “Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.” Demokrasi: “Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık.”
Plebisiter demokrasi nedir?
Plebisitçi demokrasi bir doğrudan demokrasi türüdür. Yöneten ile yönetilenler arasındaki ilişki plebisitler veya referandumlar ile gerçekleşir. Bu yöntem, kamunun siyasi meselelerde görüşlerini doğrudan ifade etmesini mümkün kılar.
Referandum ile plebisit arasındaki fark nedir?
Örneğin anayasa hukukçusu Kemal Gözler’e göre referandum, benzer bir uygulama olan plebisitten oldukça farklıdır. Çünkü biçim olarak her ikisi de benzer özellikler taşısa da referandum bir konunun veya sorunun çözümünü hedeflerken, plebisit tartışılan konuyu ortaya getiren ismi oylar.
Platon’a göre devlet nedir?
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurdukları bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük bir şeydir’^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
Sokrates neyi savunur?
Sokrates, entelektüel alçak gönüllülüğünü savunur. “Kendini tanı!” sloganı ona göre, “Ne kadar az bildiğinin bilincine var!” anlamına gelir.” “Fazilet, ruhun güzelliğidir. Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir.” der.
Farabi’nin ideal devlet anlayışı nedir?
Fârâbî’ye göre, yöneticide şu erdemler bulunmalıdır: Organları tam olmalıdır, anlayışlı olmalıdır, belleği güçlü olmalıdır, akıllı ve ince görüşlü olmalıdır, güzel konuşmalıdır, öğrenmeye gönüllü olmalıdır; yiyeceğe-içeceğe ve eğlenceye tutkun olmamalıdır, doğruluğu sevmeli, yalancılıktan kaçınmalıdır.
İbni Haldun’a göre devlet nedir?
İbni Haldun devleti iktisadi hayatta karar alıcı bir mekanizma olarak görmez. Devlet iktisadi faaliyetlerin yürütülmesi için güvenli ve adaletli bir ortamın oluşturulmasını sağlamalıdır. Devlet, toplumu iç ve dış tehlikelerden korur ve otoritesini güçlü bir askeri örgütlenmeden alır.
Nietzsche neyi savunur?
Nietzsche, örnek insanın kendini gerçekleştirme yoluyla kendi kimliğini yaratması gerektiğini ve bunu, Tanrı veya bir ruh gibi hayatı aşan hiçbir şeye güvenmeden yapması gerektiğini iddia ediyordu. Nietzsche’ye göre Tanrı aslında hiç var olmamıştır ve Tanrı olmadığına göre, değerler, ahlak ve etik aşkın türden olamaz.
Hobbes’un devlet anlayışı nedir?
Hobbes’a göre devlet, doğa durumunda, insanların kendi iradelerini ve güçlerini birleştirerek bir kişiye ya da bir heyete sözleşme aracılığıyla tüm haklarını devretmeleriyle oluşturulmuş siyasal bir kurumdur. Devletin kurulmasıy- la birlikte tüm bireyler sözleşme gereği bir egemeni her konuda yetkili kılmışlardır.
İslam’da sosyolojinin kurucusu kimdir?
İbn Haldun’a gelince, o, tarih felsefesi ve sosyolojisi alanındaki görüşleriyle ‘sosyolojinin babası’ unvanını almayı hak eden bir İslam bilginidir.
Kant neyi savunur?
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm’i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Tanrı öldü diyen filozof kimdir?
Nietzsche’nin “Tanrı öldü” sözü, Batı metafiziğinin üzerinde yükseldiği en yüksek değerler alanının ve bunun üzerinden kurulan ahlâkın lağvedilmesini vurgulamaktadır
John Locke neyi savunur?
ortamını, devletin sınırlandırılmasını, kuvvetler ayrılığını, temel hak ve özgürlükleri savunmuştur. Kısacası, o tam bir liberaldir. 17. yüzyılda, mutlakıyetçi görüşlere en büyük darbeyi John Locke indirmiştir. Locke liberalizmin felsefi temellerini atmış ve sistemleştirmiştir.
Rousseau’nun devlet anlayışı nedir?
Devlet, yapay bir kurumdur ve insanın toplumda özgürlük ve eşitliği tesis edebilmesini sağlayan unsurdur. Siyasal toplumda oluşturulan siyasal bütünün amacı ortak iyiyi gerçekleştirmektir. Rousseau’da ortak benlik “Genel İrade” olarak ifade edilir. Devleti ortak iyiliğe yönlendirmek genel iradenin fonksiyonudur.
Sosyolojinin ortaya çıkışı
İlk sosyolog olarak kabul edilen kişi ise 14. yüzyıl İslam düşünürü olan İbn Haldun’dur. “Mukaddime” adlı eseriyle tanınan İbn Haldun, Arap toplumunun ve diğer toplumlarının toplumsal olaylarını ve insan davranışlarını tarihsel, ekonomik ve kültürel faktörlerle açıklamıştır.
Sosyolojiyi kuran kimdir?
Sociology kelimesi 1838’de Auguste Comte tarafından Latince socius (arkadaş, dost) ve Yunanca logos (bilim) kelimelerinin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu.
Descartes neyi savunur?
Kartezyen felsefenin iki temel ilkesi vardır: “bütünlük” ve “mutlak doğruluk”. Bütünlük, neyi bilebileceğinizi bilmek; “mutlak gerçek” ise bu şeyleri “tam olarak” bilmek anlamına gelir. Bu yüzden Descartes en iyisidir. Kartezyen; önemli bir konu, kapsamlı ve yanılmaz bir bilgi sistemidir.
Hegel’in devlet anlayışı nedir?
Hegel’e göre modern devlet, gücün adaletle birleştiği devlettir. Yani devlet, hem politik hem de etik bir varlıktır. Hegel toplumsal kurumların, özgürlüğün gerçekleşmesiyle meşruiyet kazandıklarını iddia etmektedir. Diğer taraftan da etik yaşamı kendinde somutlaştıran devlet, üst normatif bir kurumdur.
Felsefe ile sosyoloji arasındaki fark nedir?
Felsefe, bilginin temelinde bulunan birtakım gerçeklere ve insan eylemlerini yöneten ilkelere ulaşma çabasıdır. Aynı zamanda olup bitenler karşısında akıl yürütme çabasıdır. Sosyoloji, toplumun ve insanın etkileşimi üzerine bir disiplindir.
Bilinen en eski filozof kimdir?
Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales’in Anadolu topraklarından çıkması tesadüf değil.
Hobbes’un devlet anlayışı nedir?
Hobbes’a göre devlet, doğa durumunda, insanların kendi iradelerini ve güçlerini birleştirerek bir kişiye ya da bir heyete sözleşme aracılığıyla tüm haklarını devretmeleriyle oluşturulmuş siyasal bir kurumdur. Devletin kurulmasıy- la birlikte tüm bireyler sözleşme gereği bir egemeni her konuda yetkili kılmışlardır.
En ünlü Türk filozof kimdir?
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan’da Farab bölgesinde doğan Farabî’nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet’tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
John Locke neyi savunur?
ortamını, devletin sınırlandırılmasını, kuvvetler ayrılığını, temel hak ve özgürlükleri savunmuştur. Kısacası, o tam bir liberaldir. 17. yüzyılda, mutlakiyetçi görüşlere en büyük darbeyi John Locke indirmiştir. Locke liberalizmin felsefi temellerini atmış ve sistemleştirmiştir.
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder