İkiz çocuklara aynı kıyafeti giydirmek doğru mu? Uzmanların yanıtı net…
Bazı eski alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyor…
Bütün bebekler tatlı ama kabul edelim aynı kıyafeti giyen ikiz bebekler biraz daha tatlı. Ancak bu durumun, yani ikiziyle aynı kıyafetleri giymenin, aynı oyuncaklarla oynamanın onlarda yarattığı etki ise hiç “tatlı” değil…
İkiz bebek ve çocuklara, özellikle tek yumurta ikizlerine aynı kıyafeti giydirmek dünyanın her yerinde görülen bir tutum. Bebeklerin ikiz olduğunu öğrendiğiniz andan itibaren aynı kıyafetler, oyuncaklar ve eşyalar hediye edilmeye başlıyor. Kafiyeli isimler listeleniyor.
Bebekler dünyaya geldikten sonra da bazen ailelere sabahları hazırlanma koşturmacasında aynı kıyafetleri giydirmek daha pratik gelebiliyor. Hatta bazen yaşları yakın kardeşler arasında da “Benimki niye sarı değil” kavgası çıkmasın diye çocuklara birebir aynı şeyler alınabiliyor. Fakat uzmanlar bunun doğru bir karar olmadığını söylüyor ve ebeveynleri uyarıyor:
“Böyle yaparsanız ikiz çocuklarınızın bireyselleşmesini engellersiniz.”
Çocuk ve ergen terapisti uzman psikolog Aynur Sayım, ailelerin genelde adil davranma güdüsüyle çocuklara aynı kıyafeti giydirme ve aynı hediyeyi alma; onları aynı sınıfa verme eğiliminde olduklarını söylüyor.
İkiz kardeşlerin tamamen ayrı bireyler olduğunun altını çizen Sayım, o nedenle aynı kıyafetleri giydirmeyi önermediklerini vurguluyor ve ekliyor:
“Bu çocuklara ayrı bireyler olduklarını doğduklarından itibaren hissettirmemiz gerekli. Onlara, bireysel özelliklerimiz ve seçimlerimizin farklı olduğu mesajını vermeliyiz. Zaten fiziksel olarak benzerler ve davranışlarıyla, kişilik gelişimlerindeki farklılıklarla ortaya çıkma şansları var. Aynı kişi olarak davrandığımızda bunu da ellerinden alıyoruz.”
Aynı kıyafetleri giyen çocukların birbirini aynı kişiymiş gibi algılayacağına dikkat çeken Sayım, “Her birey biriciktir ve kendisine özel yaklaşım bekler. İhtiyaçları farklıdır, anlaşıldığını fark etmek ister” diyor.
Çocukların en başta anne-babanın dikkatini çekmek istediği malum. Aynı kıyafeti giymek, aynı oyuncaklarla oynamak çocuklarda anne-babanın dikkatini çekemediği düşüncesini doğurabilir, bu da çocuklar arasında bir rekabete neden olabilir. Aynur Sayım, ikizler arasında doğabilecek rekabetle ilgili olarak şu ifadeye veriyor:
“Anne-babaya kendilerini göstermek için aralarında bir rekabet de başlayabilir. Çünkü ömür boyu en temeldeki duygumuz birey olma çabamızdır. Çocuk, aileye ‘Ben farklı bir bireyim’ mesajını vermek için agresyon gösterebilir.”
Bahse konu ikizlerin karar verme ve sorun çözme yetilerinin de gelişemeyeceğini ifade eden Sayım, bu kardeşlerin yetişkinliklerinde bile birbirinden ayrı hayat kuramayan ikizlere dönüşebildiğini anımsatıyor.
“Çünkü aynı birey olarak davranılmış. Onlar da bunu öğreniyor. Böyle davranılan çocuklarda ‘Kardeşin olmadan var olamazsın’ algısı oluşuyor. Evet birbirlerine destek olacaklar, kardeşlik bağlarını güçlendirecekler ama aynı kişi olduklarını düşünerek büyümeyecekler” diyerek, meselenin temelinde bireyselleşmenin engellenmesinin yattığına dikkat çekiyor.
O zaman ne yapmalı?
- Çocuklardan “ikizler” diye bahsetmemeli, ikisine de isimleriyle hitap etmeli;
- İlk dönemlerden itibaren fikirlerini daha çok sormalı; onlarla tercihler yaptırmalı;
- Kararlar vermeleri için imkân tanımalı ve fikirlerinin farklı olabildiğini birbirlerine de göstermeli;
- Mümkünse ayrı okullara, değilse de ayrı sınıflara yazdırmalı.
Aynur Sayım, ikiz yetiştirmenin zor olduğuna değiniyor ve şu noktaya dikkat çekiyor:
“Tabii ikiz çocuk yetiştirmek kolay değil. Aynı okula göndermek doğal olarak biraz daha pratik oluyor bu yaşam koşullarında. Ama aileler, ilk dönemlerden itibaren çocukları farklı giydirmekle, onlara seçimler yaptırmakla, farklı oyuncaklar alıp paylaşmayı öğretmekle başlayabilirler.”
Kaynak: https://tr.mashable.com/cocuk-gelisim
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder