Ayasofya’da Nesiller Sürecek Restorasyon Çalışması Başladı
Yüzyıllardır İstanbul’un simge yapısı olan Ayasofya Camisinde nesillerce sürecek restorasyon çalışmaları başlatıldı.
Ayasofya Camisindeki restorasyon çok uzun yıllar devam edebilir. C: Pixabay
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başladı. Etap etap yapılacak restorasyon çalışmalarının ikinci etabında Ayasofya-i Kebir Camii ibadete ve ziyarete açık olacak.
Dünyada en çok ziyaret edilen yapılardan biri olan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlarından biri. 6. yüzyılda Doğu Romalı Philon tarafından dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmişti.
916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanıldı. Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu’nun Kararı ile 1935 yılında müze olarak kapılarını ziyarete açtı. 2020 yılında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yeniden camiye çevrilerek ibadete açıldı.
Bilim kurulu oluşturuldu
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.
Bilim Kurulu himayesindeki ikinci etap restorasyon çalışmasında, cami ibadete ve ziyarete açık olacak. İkinci etap restorasyonu kapsamında, minareler dahil bütün binanın deprem güvenliği belirlenerek gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacak.
Caminin dış cephelerinde beton harç temizliği ve cephelerde üç boyutlu tarama ile belgeleme işlemi gerçekleştirilecek.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin birinci etap restorasyonunda, II. Mehmet Türbesi, II. Selim Türbesi ve Muvakkithane’de çalışmalar yapılmıştı.
Restorasyon çalışmaları birkaç nesil sürecek
Ayasofya Camisi’nin restorasyonu için oluşturulan Bilim Kurulu’nun bir üyesi olan Yüksek Mimar İhsan Sarı, Ayasofya gibi eserlerin ne kadar zamanda restore edileceğinin belli olamayacağını ancak tecrübesine dayanarak birkaç nesil sürebileceğini söylüyor.
İhsan Sarı, “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, yaklaşık 1486 yaşında olan bu anıt eserin restorasyonu çok uzun zamanlar alacak. Zaman zaman kısmi restorasyonlar yapılmış ama bundan önceki detaylı restorasyon Sultan 2. Abdülmecid zamanında İsviçreli mimar kardeşler tarafından 1848 – 1850’li yıllar arasında yapılmış, ondan sonraki en detaylı restorasyonun arifesindeyiz.” diyor.
Caminin minarelerinden birinde söküm yapılabileceğini belirten İhsan Sarı, “Minarelerinde bazı sıkıntılar var, bunları tespit ediyoruz. Çalışmalar yapılıyor. Bazı minarelerde konsolidasyon maksatlı müdahaleler yapılacak. Bir minarede de kısmi bir söküm yapılabilir ama o şu anda değerlendirme aşamasında. Çatısındaki kurşunlarda zaman içinde sıkıntılar oluşmuş onlara müdahale edilecek. Maalesef kullanılan çimento sıvalar var cephelerde, onlar ivedilikle anıt eserden uzaklaştırılıp özgün horasan harçlı sıvalarla yeniden sıvanacak.” diyor.
Kaynak: areofili.com
Yorum gönder