Tazmanya canavarı 3.000 yıl sonra tekrar Avustralya’da
Avustralya anakarasının ormanları 3.000 yıl aradan sonra tekrar Tazmanya canavarlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Yok olma riskiyle karşı karşıya olan bu küçük canavarların 26’sı koruma altındaki bir bölgede doğaya bırakıldı.
Görece küçük bir keseli hayvan türü olan Tazmanya canavarları, boylarından çok büyük leşleri dakikalar içinde ortadan kaldıran vahşilikleri ve güçlü çeneleriyle ünlü. Bu şöhretlerine rağmen insanlar veya tarımsal faaliyetler için tehdit oluşturmuyorlar.
Avustralya’nın Tazmanya adasında kalan son vahşi popülasyonun nüfusu, 1990’larda bu türde ortaya çıkan bulaşıcı ve ölümcül bir ağız kanseri nedeniyle 25.000’lere kadar düştü. Türün Avustralya anakarasında neden yok olduğu tam olarak bilinmiyor ancak insan eylemlerinden kaynaklandığı, kıtaya gelen ilk avcılar megafaunanın önemli bir kısmını yok ettiğinde bu canavarlar için yiyecek hiçbir şeyi kalmadığı tahmin ediliyor.
Leş yiyiciler olarak Tazmanya canavarları, ekosistemin dengesinin korunmasında çok önemli bir rol oynadıkları belirtiliyor. Bu nedenden dolayı onları anakaradaki doğal yaşama geri getirmek için on yıldan uzun bir süredir yoğun çaba sarf ediliyor.
Anakaraya geri dönüş projesinde ilk aşamada Mart ayında 15 Tazmanya canavarı doğaya bırakıldı. Elektronik tasmalarda takip edilen canavarların uyum sürecini kolaylaştırmak amacıyla yaşam alanlarına kanguru leşleri bırakıldı. Eylül ayına gelindiğinde herhangi bir uyum sorunu görülmemesi üzerine 11 Tazmanya canavarı daha gruba katıldı.
Şeytanların Avustralya’ya geri dönüşünün diğer türler için olumsuz sonuçlara yol açıp açmayacağı sorusu da var. 2012’de Tazmanya açıklarındaki Maria Adası’nda doğaya bırakılan Tazmanya canavarları, birkaç yelkovan kuşu kolonisinin yok olmasına neden olmuştu.
Bu riskten dolayı, Tazmanya canavarları etrafı çevrili bir doğal koruma alanına bırakıldıkları ve bölgedeki tüm ekosistemin izlendiği belirtiliyor.
*Bu yazı, HBT Dergi 238. sayıda yayınlanmıştır.
Yorum gönder