Hepimiz yalan söylüyoruz
Yeni bir araştırma hangi konularda yalan söylediğimizi, neden yalan söylemeyi tercih ettiğimizi ortaya çıkardı.
Tamamen doğruları söylemek her zaman kolay olmayabiliyor. Kimisi söylediği yalanları beyaz diye adlandırırken, kimisi de her konuda yalan söyleme konusunda oldukça rahat.
Yeni bir çalışma da insanların en sık yalan söylediği konuları ortaya çıkarıyor.
İnsanların en yaygın söylediği yalanların başkalarının önünde kendilerini daha iyi göstermelerini sağlayan yalanlar olduğu belirtiliyor. Örneğin; bir iş görüşmesinde uzmanlık hakkında yalan söylemek veya daha cesur, daha komik görünmek için bir anekdotu değiştirmek bu yalanlar arasında. Şaşırtıcı bir şekilde, bir kişiye işi iyi olmadığı halde iyi olduğunu söylemek gibi yalanlar ise pek sık söylenmiyor.
Hollanda’daki Twente Üniversitesi’nden araştırmacılar yalan söylemenin psikolojik etkilerini değerlendirmek için dört deney gerçekleştirdi. İlkinde, yaşları 18-75 arasında değişen 285 gönüllüden bir gün boyunca tüm yalanlarını takip etmeleri istendi.
Deneyde katılımcıların yüzde 22’sinin çoğunlukla başarılarını abartmak için benmerkezci bir yalan söylediği ortaya çıktı. Küçük bir kısmın da başka birinin duygularını korumak için başka insanlarla ilgili yalanlar söyledikleri görüldü.
Bir başka deneyde de gönüllülerin yalan söyledikleri veya doğruyu söylemeye karar verdikleri durumları açıklamaları gerekiyordu. Son testte ise katılımcılar beş gün boyunca yalan alışkanlıklarını ve özgüvenlerini takip ettiler. İnsanların yüzde 22’si her gün yalan söylediğini belirtirken, yüzde 19’u hiç yalan söylemediğini söyledi.
British Journal of Social Psychology’de yayınlanan çalışma, yalan söyleyenlerin, doğruyu söyleyenlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük özgüvene sahip olduğunu ve daha fazla olumsuz duyguya sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Yorum gönder