Bilim ve Sanat İnsanlığın Ortak Değerleridir

Benzin ve dizel arasındaki fark ne?

Benzin ve dizel arasındaki fark ne?

Benzin ve dizel otomobiller arasındaki farklar, aslında düşündüğünüzden bile fazla. Peki ama benzin dizel arasındaki fark ne? Benzinli arabaya dizel yakıt koyulursa ne olur? Ya da dizel bir arabaya benzin koyulur mu?

Yakıt alırken, aracınızın hangi yakıtla çalıştığını bilmeniz gerekir. Zira benzinin dizelle karıştırılmaması gerektiğini herkes bilir. Bu iki tip yakıt arasındaki farklar büyüktür ve yanlış yakıt almanın sonuçları genellikle çok pahalıdır. Peki ama dizel ve benzinin arasında ne farklar var?

Benzin ve dizel arasındaki farklar

Hem benzin hem de dizel petrolden yapılır. Ama farklı hidrokarbonların birer karışımıdırlar.fark,

Dizel benzinden daha ağırdır. Bunun nedeni, benzinin ham petrolün hafif fraksiyonlarından üretilmesidir. Dizel ise ağır yağ bileşenlerinden gelir.

Muhtemelen en önemli fark ise, dizelin aksine benzinin çok yanıcı olmasıdır. Dizel ise sadece yüksek ısıya maruz kaldığında yanar – bu nedenle yüksek parlama noktasına sahiptir. Dizel ve benzinli motorların farklı çalışmasının bir nedeni de budur. Benzin oldukça yanıcıdır ve motordaki bujiler tarafından ateşlenir. Üretilen basınç motoru çalıştırır.

Dizel motorlar yakıtı daha iyi dönüştürür

Dizel motorda ise buji bulunmaz. Hava, motor silindirinde yüksek oranda sıkıştırılır. Bu, 600 dereceye kadar yüksek bir ısı oluşturur. Sonra dizel eklenir. Yoğun ısı nedeniyle, motoru çalıştıran bir tür patlama yaşanır.

Dizel motorlar yakıtı daha iyi dönüştürür, bu nedenle genellikle benzinli motorlardan daha az yakıt harcarlar. Öte yandan dizel, neden olduğu egzoz gazları ve en azından yüksek nitrojen kirliliği konusundaki tartışmalar sonrasında itibarını yitirmiştir.

Yanlış yakıt doldurmak…

Dizel motorlar benzine hiç tolerans göstermez. En küçük miktarda benzin bile motorda büyük bir hasara neden olabilir.

Öte yandan, birçok benzinli motor hala az miktarda dizel ile iyi geçinebilir. Ama burada da hasar kaçınılmazdır.

Tahmin edilenin aksine, depoya yanlış yakıt doldurmak çok nadir bir durum değildir. Böyle bir durumda yapmanız gereken, motoru çalıştırmadan servise başvurmak olmalıdır.

Spread the love

Yorum gönder