Günün öyküsü: Değişim için sabır gerek…
Uzun zaman önce, uzun uzun otlar, gür ve kalın gövdeli ağaçlarla kaplı eski bir ormanın derinliklerinde, Çocuk adında biri yaşardı. Çocuk, her gün aynı rutinleri takip ederdi. Aynı yolu yürür, aynı ağaçların altında oturur, aynı orman meyvelerini yer, aynı arkadaşlarıyla konuşur ve aynı manzarayı izlerdi.
Bir gün ormanda dolaşırken Yetişkin adında daha önce ormanda hiç görmediği birinin yanından geçti. Yetişkin, Çocuğu durdurdu ve ona bir hediye verdi.
Ona bir tohum hediye etmişti ve şöyle dedi:
-“Bu tohum, bir çiçeğin potansiyelini taşıyor. Onu toprağa ekersen, büyümesine ve gelişmesine izin verirsen, büyüleyici bir çiçek haline dönüşecek.”
Çocuk, heyecanla tohumu alıp ormanın en güzel yerine ekti. Her gün tohumu ziyaret etti, ona su verdi ve onun büyümesini bekledi. Ancak günler geçtikçe, hiçbir şey olmuyordu. Çocuk, sabırsızlanmaya başladı ve tohumun büyümeyeceğinden endişelendi.
Neredeyse tüm umudunu kaybetmek üzereyken Yetişkin tekrar ortaya çıktı ve Çocuğa sordu:
-“Neden tohumun büyümediğini düşünüyorsun?”
Çocuk:
-“Her şeyi doğru yapıyorum ama hiçbir şey değişmiyor” diye yanıtladı.
Yetişkin gülümsedi ve dedi ki:
-“Değişim, bazen gözle görülebilir şekilde hemen gelmeyebilir. Ancak tohumun içinde potansiyel var. Ona yeterince zaman ve sabır verdiğinde, değişim gerçekleşecektir.”
Çocuk, Yetişkine güvendi ve tohumun ihtiyacı olan bakımı ona sağlamaya devam etti. Bir gün, tohumda bir tomurcuk belirdi ve kısa süre sonra bir çiçek açtı. Çocuk mutluluk içinde, bu şaşırtıcı değişimi izledi. Küçücük bir tohum rengarenk, capcanlı bir çiçek olmuştu.
Çocuk tohumun büyüme sürecinin bir değişim olduğunu, değişimin ancak yeterince sabır, emek ve zaman verildiğinde gerçekleştiğini anladı. Değişimin sadece dışsal olarak gözlemlenebilir olduğunu, fiziksel olanı ifade ettiğini kavradı.
Tohumun çiçek olmasını sabırla beklediği günlerde kendisi de değişti. Aynı görünmeye devam ettiği halde daha farklı hissettiğini fark etti.
Şöyle sordu Çocuk kendi kendine:
-“Değişim daha çok dışsal olarak gözlemlenebilirken, dönüşüm içsel bir farklılaşmayı mı ifade eder?”
Ve Çocuk ekledi:
-“Bir tohum değişir ve çocuk dönüşür. Bir çocuk değişir ve dünya mı dönüşür?”
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder