Oğlum Ben Yaşamından Memnunum
“Babam ağabeyime şiir yazdığı için kızmazdı. Fakat , “sen doğru dürüst bir memur ol. Gündüz çalış, akşam gel şiirini yaz” diye telkinlerde bulunurdu. Babam muhafazakar bir insandı. Memuriyet ile şairliğin pek bağdaşmadığını kabul edemezdi. Hatta babama sorsanız, ‘”memur ol, şair olma” derdi. Ağabeyim de hem kendi parasını kazanmak, hem de babamı memnun etmek için bir kez memuriyete girdi çıktı. Bir süre çalıştı ve istifa etti.
Babam uzun yıllar Mızıka-yı Hümayun’da görev yaptı. Anılarını yazmak istiyordu. Orhan Ağabeyime söyledi. O da yazalım dedi. Ama sonra bir araya gelemediler. Bir de ağabeyim babamın yanında sigara içemiyor tabii.. “Sigara yok, nasıl oturup yazayım” derdi, gülerdik. O anılar yazılabilseydi eğer, bugün müzik tarihimiz açısından çok önemli bir kaynak olurdu.
Çok sevilen “İstanbul Türküsü” şiirinde,
“İstanbul’da Boğaziçi’nde
Bir fakir Orhan Veli’yim
Veli’nin oğluyum
Tarifsiz kederler içinde..”
Diyen Orhan Veli ile babası arasında, şiirin yayımlandığı günlerde, gülümseten şu diyalog yaşanıyor.
İstanbul Türküsü’nün yayımlandığı günlerdi… Babam şiirin konusunu bilmiyordu. Dostları ise babamı gördüklerinde şiirden bahsetmiş, şakalaşmışlar. Bu şakaların etkisiyle babam eve döndüğü zaman,
-“Orhan nerede?” diye sordu.
Ağabeyim hemen geldi.
-“Oğlum sen neler yazmışsın, bir fakir Orhan Veli’yim, bir garip Orhan Veli’yim, Veli’nin oğluyum demişsin. Fukaralığını gazetelerden herkese ilan ediyorsun, beni ne karıştırıyorsun, ben hayatımdan memnunum’ demişti.”
Mehmet Veli Kanık, Orhan Veli’nin vefatından üç yıl sonra, 1953’de hayatını kaybetti.
(13 Nisan 1914-14 Kasım 1950) (SERAY ŞAHİNLER, “Ağabeyim Orhan Veli”, Doğan Kitap, 2021)
Anısına saygıyla…
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder