Dara Antik Kenti – Mardin
Mardin’in 30 kilometresinde bulunan Oğuz Köyü’nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya’nın en önemli askeri yerleşiminden biri olan Dara, İmparator Anastasius’un (491-518) hükümdarlarıyla 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırlarını Sasanilere karşı korumak için amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur.
Kaya içinde oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin Çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, şehir kuzeyi ve 50 metrelik bölgelerdeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün uç noktalarında Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
Dara isminin kökeni hakkında bilgi veren Evagrius, Malalas, Agapius ve Abu’lFarac gibi Antik ve Orta Çağ tarihçilerinin aktarımlarına göre; Pers Kralı III. Darius’un (MÖ 336-330) Büyük İskender’e (MÖ 336-323) karşı yaptığı savaşta öldüğü yerin, sonrasında Dara olarak adlandırıldığı ve Dara isminin kökeninin buraya dayandığı varsayılmaktadır. Dara isminin kökeni hakkında 13. yüzyıl Süryani tarihçisi Abu’l Farac (Bar Hebraeus) şu şekilde bahsetmektedir:
“Hellen Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius burada savaşmış ve Darius burada ölmüştür. Bu nedenle de buranın ismi Dara’dır.”
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder