Tolstoy’un din eleştirisi: Çocuklara öğretmeniz gereken din değil ahlak!
Tolstoy:
-“Din, hayata verilen anlam, hayata güç ve yön veren şeydir. Yaşayan her insan böyle bir anlam bulup, onun sayesinde yaşar. Hayatta bir anlam bulmazsa ölür. Bu arayışta insanlığın önceki çabalarıyla elde ettiği her şeyden yararlanır insan. İnsanlığın tüm bu kazanımına vahiy denir. Vahiy insanın hayatı anlamasına yardımcı olan şeydir. İnsanın dinle olan bağı da budur.
Ne tuhaf! Vahyin şu şeklini değil de bu şeklini başkalarına kabul ettirmek uğrunda adeta akılları başlarından giden insanlar var. Diğerleri, vahinin başka bir şeklini değil de kendi inandıkları şeklini kabullenene kadar rahata ermez bu insanlar. Ellerinden geldiğince çok sayıda muhalifi aforoz eder, tarumar eder ve öldürürler.
Sonuçta, hepsi de –herkesin kendileri gibi inanması için– aforoz ediyor, tarumar ediyor ve öldürüyor… “
Lev Tolstoy en çok ve en ağır şekilde Hıristiyanlığın yozlaştırılmasına dikkat çekse bile, zaman zaman, dikkat çektiği yozlaşmaların (sürekli gördüğümüz üzere) diğer dinlerde ve Müslümanlıkta da bulunduğunu vurgular
Devrimciler ve entelektüeller Tolstoy dinci olmuş; üstelik devrimcileri de eleştiriyor; bize gelmez dedikleri için; milliyetçiler ve sağcılar Tolstoy milliyetçiliğin, hatta vatanseverliğin bile düşmanı, özel mülkiyeti lanetleyen bir komünist dedikleri için; hazcılar ve liberaller Tolstoy anarşist, her şeyi yıkmak istiyor; şimdi rahatımızı kaçırmanın ne alemi var? dedikleri için; Müslümanlar Tolstoy din düşmanı, reformcu; eleştirileri dosdoğru bizi de hedef alıyor dedikleri için; ve devlet diğer gerekçelere ilaveten Tolstoy devletin, iktidarın düşmanı, tehlikeli bir devrimci, anarşist dediği için, Tolstoy un son 30 yılını adayıp hayat uğraşı olarak nitelediği eserleri Türkçeye çevrilmiyor.
www.bilimsanatyolu.com
Yorum gönder